Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn měl teď právě zánět po doužívání kortikoidů. Však tam taky píšou v příbalovém letáku, že se snižuje obranyschopnost, takže proto asi dostal ten zánět. Konečně mohl volně přetahovat předkožku a hned zánět. Naštěstí jsme to tou léčbou z pohotovosti zachránili a po doléčení to zůstálo dál uvolněné. Zrovna teď jsme byli na kontrole u urologa (plánované, po té původní léčbě) a právě nás pochválil, že jsme ten zánět nezanedbali.
@jamikl u syna nic nevytlačovali, rovnou to vzali tím výplachem. Na pohotovost s ním jel teda manžel, já jsem měla čerstvé miminko, tak jsme nechtěli riskovat, že tam něco chytne. A malý to zvládnul dobře, vůbec ho to nebolelo.
@Illaaa píše:
@jamikl u syna nic nevytlačovali, rovnou to vzali tím výplachem. Na pohotovost s ním jel teda manžel, já jsem měla čerstvé miminko, tak jsme nechtěli riskovat, že tam něco chytne. A malý to zvládnul dobře, vůbec ho to nebolelo.
Kolik je synovi let?
@anti17 pokud dobře čtu a chápu, má nejspíš zánět předkožky.. u nás na to je ophtalmoframykoin a omývání heřmánkem
moc nechápu tu léčbu, co dr navrhla ![]()
@Illaaa Co já bych za to dala, my jsme tehdy jeli na dětskou pohotovost, odtamtud nás poslali na chirurgii (mysleli si, že to může mít i nějak mechanicky poškozené) a pak jsme jeli na pohotovost do Frýdku, tam paní měla takovou kovovou tyčku a synovi s tím zajela za tu předkožku a chvilku tím tak točila a pak tlačila ten hnis. Fakt to bylo hrozné, malý řval, já jsem ho musela držet ruce a hrudník, sestřička mu držela nohy.
Jinak kortikoidovou mast měl už 2× a předkožka mu pořád nejde přetáhnout, takže se teď 4.2. jdeme domluvit na operaci.
@jamikl píše:
@Illaaa Co já bych za to dala, my jsme tehdy jeli na dětskou pohotovost, odtamtud nás poslali na chirurgii (mysleli si, že to může mít i nějak mechanicky poškozené) a pak jsme jeli na pohotovost do Frýdku, tam paní měla takovou kovovou tyčku a synovi s tím zajela za tu předkožku a chvilku tím tak točila a pak tlačila ten hnis. Fakt to bylo hrozné, malý řval, já jsem ho musela držet ruce a hrudník, sestřička mu držela nohy.
Jinak kortikoidovou mast měl už 2× a předkožka mu pořád nejde přetáhnout, takže se teď 4.2. jdeme domluvit na operaci.
Na jakou operaci, pro Boha? V 11 měsících?
@gin 124 v 11 měsících měl zánět, teď mu budou 4 roky a bohužel mu ta předkožka nejde přetáhnout ani o píď a mívá náběh na ty záněty, naštěstí už to docela včas podchytím a léčím, takže už t nikdy neměl tak hrozné.
@jamikl píše:
@gin 124 v 11 měsících měl zánět, teď mu budou 4 roky a bohužel mu ta předkožka nejde přetáhnout ani o píď a mívá náběh na ty záněty, naštěstí už to docela včas podchytím a léčím, takže už t nikdy neměl tak hrozné.
A ten první zánět dostal jak? Bylo mu s tím před ním nějak manipulováno?
@jamikl píše:
A ten první zánět dostal jak? Bylo mu s tím před ním nějak manipulováno?
@gin 124 Přišlo to jen tak, nijak mu s pindíkem nebylo manipulováno. Celé dopoledne byl v pohodě a pak z ničeho nic plakal nechtěl spinkat, na pindíkovi nebylo nic vidět, pak ho začal mít malinko nateklý, no a než jsme dojeli na pohotovost, tak už byl nateklý pořádně a celý zarudlý.
@Doctus píše:
Kortikoidy se mohou podávat i v průběhu ATB terapie, neboť snižují otok tkání, čímž se zlepšuje jejich perfuze (prokrvení). Bez patřičného krevního průtoku se do kýženého místa nedostanou imunokompetentní buňky ani ATB. Navíc glukokortikoidy způsobí i uvolnění bílých krvinek, které jsou v pohotovosti přichystány na stěně krevních cév. Imunosupresní dávky glukokortikoidů jsou mnohonásobně vyšší než dávky používané v antiedematózní léčbě. Třeba u ataky roztroušené (mozkomíšní) sklerózy se podávají gramové dávky medrolu, v zásadě 1 g solu-medrolu (solutio = do infuze) denně po dobu 5 dnů. Antiedematózní terapie si vystačí s desítkami mg.
Souhlasím, ale já tam žádné ATB krytí nevidím. Navíc mluvíme o lokálně podaném kortokoidu, kde vliv na slizniční imunitu je i v minimální dávce dost velký.
@Patejl1
Lokální kortikoidní externa se mají podávat se vzrůstající intenzitou. Rozlišujeme 5 skupin podle síly účinku, triamcinolon bohužel do první nepatří, bohužel se široce doporučuje.
@jamikl píše:
@gin 124 Přišlo to jen tak, nijak mu s pindíkem nebylo manipulováno. Celé dopoledne byl v pohodě a pak z ničeho nic plakal nechtěl spinkat, na pindíkovi nebylo nic vidět, pak ho začal mít malinko nateklý, no a než jsme dojeli na pohotovost, tak už byl nateklý pořádně a celý zarudlý.
Toto je velmi neobvyklé, ty záněty bývají zpravidla kvůli předčasné manipulaci a přemrštěné snaze o hygienu.
Takže operaci?
Jedině že by to měl hodně zajizvené, což může být po pokusech o předčasné stahování nebo právě po zánětech. Pokud to zajizvené nemá (což může posoudit pouze zkušený dětský urolog bych radil se operaci vyhnout. Pokud je to zajizvené, tak bych vůbec nedoporučoval úplnou amputaci předkožky neboli radikální obřízku low&tight. Vím o velké hromadě mužů, kterým to zničilo jejich sexuální život. Mnoho doktorů to tak řeší, protože je to pro ně tak nejjednodušší, minimum práce a není k tomu potřeba žádná větší dovednost. Jenže pro mnohé muže to má fatální následky. Dá se to též řešit plastickou operací.
Jinak vidím, že se tu vyrojilo více lidí z Ostravska. Něco na sebe prozradím. Jsem původem Severočech a v Ústeckém kraji zase zpět bydlím, i když na opačném konci odkud pocházím, tak jsem v roce 1997 bydlel v Ostravě (půl roku předtím ve Valašském Meziříčí). Já bych v té Ostravě zůstal, jenže jsem si našel práci v Německu, tak bydlím kousek od německých hranic, do Ostravy bych to měl ještě přes celou republiku, proto jsem tam nezůstal. Takže to tam poněkud znám.
@anti17 my měli to stejné, dostali jsme atb mast, kterou jsme strikackou davali do te predkozky (Bactroban) a koupali jsme 5× denně v heřmánku (do lavoru aspon na 20min) a do tydne bylo vse ok. Ty kortikoidy se pry take davaji na rozruseni tech srustu co tam fyziologicky jsou (alespon to nam rikala nase dr.) snad se neopakuji, necetla jsem celou diskuzi ![]()