Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky.
Syn 1rok bral antibiotika včera jsem mu namazala rozkrok Imazolem a večer silný otok pindíka, zarudnutí. Dr. nám dala Fenistil kapky dále mast Clotrimazol a Triamcinolon máme ledovat, měnit pleny často. Zajímá mě kdy bude vidět zlepšení. Musí ho to chudáčka moc bolet
Dávám Nurofen na bolest, aby se i vyspal trochu
@anti17 syn měl teď takhle zánět, jeli jsme do Motola na pohotovost, klasika mu to začalo o Vánocích. TAm mu to propláchli framykoinovým roztokem a ještě něčím, doma jsme měli dál proplachovat fyziologickým roztokem a pak nám dala antibiotickou mastičku, kterou jsme tam museli aplikovat (framykoin prý měl výpadek, tak jsme dostali nějakou oční mast).
Právě jsem kvůli tomu volala dr., jestli stačí jen nějaké bylinné koupele a ona říkala, že ne, ať právě jedeme do toho Motola.
No trošku mi přijde, že je to léčba úplně na všechno? Co si paní doktorka myslela že mu je?
@Patejl1 dr. řekla Balanoposhitis acuta byli jsme na pohotovosti
@Patejl1 volali i na urologii a tam jim tohlo poradily. odpoledne jedeme ke své obvodní doktorce tak uvidíme.
@anti17 píše:
@Patejl1 dr. řekla Balanoposhitis acuta byli jsme na pohotovosti
To mi přijde zvláštní kombinace léku. Čekal bych spíše lokání ATB, pokud nepřetáhne tak výplach. Kortikoidy sice můžou zmenšit otok, ale také potlačí obranyschopnost. Ještě jsem to tato neviděl na léčbu zánětu.
@anti17 píše:
@Patejl1 volali i na urologii a tam jim tohlo poradily. odpoledne jedeme ke své obvodní doktorce tak uvidíme.
Tak snad ví co dělají
. Jestli to bylo doporučení z dospělé uro, tak by to mohl být kámen úrazu. Ty détské infekce probíhají úplné jinak než dospělé.
@anti17 píše:
@Patejl1 Tak to jste mě moc nepotěšily
Jestli jdete odpoledne k dětské, Triamcinolon bych zatím vynechal, ten zbytek neublíží.
@Patejl1 ten Triamcinolon má být na noc. Na ráno je ten Clotrimazol.
@anti17 Syn měl cca 11 měsíců a také prodělal zánět předkožky, pindík oteklý a zarudlý, nemohl pořádně čůrat a hrozně plakal. Na pohotovosti na urologii mu s pindíka tlačili hnis, mimochodem to byl nejhorší okamžik v mém životě, ale hodně se mu po tom ulevilo, pak měl na doma předepsané heřmánkové koupele a framykoin. Už si nevybavuju, do kdy byl úplně v pořádku, ale ulevilo se mu hned po návštěvě pohotovosti a pak už neplakal a ani nebylo vidět, že by mu bylo nějak zle.
@Patejl1 píše:
Jestli jdete odpoledne k dětské, Triamcinolon bych zatím vynechal, ten zbytek neublíží.
Souhasím. Triamcinolom u jednoletého považuju za nesmysl. Hlavně je třeba na dětské urologii zjistit, co mu vlastně je.
@Patejl1 píše:
To mi přijde zvláštní kombinace léku. Čekal bych spíše lokání ATB, pokud nepřetáhne tak výplach. Kortikoidy sice můžou zmenšit otok, ale také potlačí obranyschopnost. Ještě jsem to tato neviděl na léčbu zánětu.
Kortikoidy se mohou podávat i v průběhu ATB terapie, neboť snižují otok tkání, čímž se zlepšuje jejich perfuze (prokrvení). Bez patřičného krevního průtoku se do kýženého místa nedostanou imunokompetentní buňky ani ATB. Navíc glukokortikoidy způsobí i uvolnění bílých krvinek, které jsou v pohotovosti přichystány na stěně krevních cév. Imunosupresní dávky glukokortikoidů jsou mnohonásobně vyšší než dávky používané v antiedematózní léčbě. Třeba u ataky roztroušené (mozkomíšní) sklerózy se podávají gramové dávky medrolu, v zásadě 1 g solu-medrolu (solutio = do infuze) denně po dobu 5 dnů. Antiedematózní terapie si vystačí s desítkami mg.
@Doctus píše:
Kortikoidy se mohou podávat i v průběhu ATB terapie, neboť snižují otok tkání, čímž se zlepšuje jejich perfuze (prokrvení). Bez patřičného krevního průtoku se do kýženého místa nedostanou imunokompetentní buňky ani ATB. Navíc glukokortikoidy způsobí i uvolnění bílých krvinek, které jsou v pohotovosti přichystány na stěně krevních cév. Imunosupresní dávky glukokortikoidů jsou mnohonásobně vyšší než dávky používané v antiedematózní léčbě. Třeba u ataky roztroušené (mozkomíšní) sklerózy se podávají gramové dávky medrolu, v zásadě 1 g solu-medrolu (solutio = do infuze) denně po dobu 5 dnů. Antiedematózní terapie si vystačí s desítkami mg.
Z tohoto důvodu bych to bral ale kvůli roztahování to u jednoletého považuju za nesmysl.