Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Patejl1
Lokální kortikoidní externa se mají podávat se vzrůstající intenzitou. Rozlišujeme 5 skupin podle síly účinku, triamcinolon bohužel do první nepatří, bohužel se široce doporučuje.
@jamikl píše:
@gin 124 Přišlo to jen tak, nijak mu s pindíkem nebylo manipulováno. Celé dopoledne byl v pohodě a pak z ničeho nic plakal nechtěl spinkat, na pindíkovi nebylo nic vidět, pak ho začal mít malinko nateklý, no a než jsme dojeli na pohotovost, tak už byl nateklý pořádně a celý zarudlý.
Toto je velmi neobvyklé, ty záněty bývají zpravidla kvůli předčasné manipulaci a přemrštěné snaze o hygienu.
Takže operaci?
Jedině že by to měl hodně zajizvené, což může být po pokusech o předčasné stahování nebo právě po zánětech. Pokud to zajizvené nemá (což může posoudit pouze zkušený dětský urolog bych radil se operaci vyhnout. Pokud je to zajizvené, tak bych vůbec nedoporučoval úplnou amputaci předkožky neboli radikální obřízku low&tight. Vím o velké hromadě mužů, kterým to zničilo jejich sexuální život. Mnoho doktorů to tak řeší, protože je to pro ně tak nejjednodušší, minimum práce a není k tomu potřeba žádná větší dovednost. Jenže pro mnohé muže to má fatální následky. Dá se to též řešit plastickou operací.
Jinak vidím, že se tu vyrojilo více lidí z Ostravska. Něco na sebe prozradím. Jsem původem Severočech a v Ústeckém kraji zase zpět bydlím, i když na opačném konci odkud pocházím, tak jsem v roce 1997 bydlel v Ostravě (půl roku předtím ve Valašském Meziříčí). Já bych v té Ostravě zůstal, jenže jsem si našel práci v Německu, tak bydlím kousek od německých hranic, do Ostravy bych to měl ještě přes celou republiku, proto jsem tam nezůstal. Takže to tam poněkud znám.
@anti17 my měli to stejné, dostali jsme atb mast, kterou jsme strikackou davali do te predkozky (Bactroban) a koupali jsme 5× denně v heřmánku (do lavoru aspon na 20min) a do tydne bylo vse ok. Ty kortikoidy se pry take davaji na rozruseni tech srustu co tam fyziologicky jsou (alespon to nam rikala nase dr.) snad se neopakuji, necetla jsem celou diskuzi ![]()
@silnice nám nic o vstřiknutí do předkožky neřikala tak nevim jak se to vyléčí uvnitř v té předkožce.
@jamikl tak to je fakt děs. Já jsem počkala s řešením předkožky právě až na tenhle věk-tj. těsně před pátými narozeninami. Naše dr. nám sice dala ve 3 letech doporučení na chirurgii, ale přišlo mi to brzo a ještě se mi nelíbila chirurgie, tak jsem si teď našla dětského urologa. Nám naštěstí ta kortikoidní mastička zabrala, dr. říkal, že to zabírá tak 80% dětem, tak jsem byla ráda, že jsme do toho procenta spadli. Záněty naštěstí do té doby neměl. Dr. říkal, že to víceméně je tím, že při čůrání se mu pindík nafukoval - prý si ho vlastně rovnou proplachoval vlastní močí. Teď to byl první zánět a to právě asi měsíc po té léčbě kortikoidy. Taky v návodu píšou, že ta mast snižuje obranyschopnost.
@Illaaa píše:
@gin 124 5 let
Díky, já se tímto tématem zabývám necelé dva roky, tedy povšechně, ale na sklonku předloňského roku, co jsem tu přečetl mnohé otřesné příspěvky matek ohledně některých doktorů co vyvádějí, tak jsem se rozhodl, že vědomosti, které jsem nabyl (já v ničem nemám dlouhodobou vytrvalost, ale když se do něčeho krátkodobě zakousnu, tak jsem buldog) budu věnovat osvětě. Nedávno jsem došel k názoru, že optimální věk je 4 - 5 let. Vaše zkušenost a nejen mi to potvrzuje.
Ona to píše i Elisabeth Ferdvicková, do čtyř let nechat na pokoji.
Jenže jsou tu dvě matky z Ostravy, které mají opravdu velký problém. Já opravdu nechápu, jak mohou být někteří doktoři tak mimo.
@Doctus píše:
@Patejl1
Lokální kortikoidní externa se mají podávat se vzrůstající intenzitou. Rozlišujeme 5 skupin podle síly účinku, triamcinolon bohužel do první nepatří, bohužel se široce doporučuje.
Ano, Triamicolon je z II středně účinné skupiny. Ale pořád mi přijde, že podání více méně při ohraničeném povrchovém slizničním zánětu je kontraproduktivní. Lokální ATB výplach mi přijde nejadekvátnější řešení.
@gin 124 jo, jo, já jsem byla u urologa se synem asi 3 měsíce před 5.narozeninami. Zaprvé jsem chtěla urologa, předpokládám, že se snaží najít spíš mírnější cesty než chirurg. Chtěla jsem znát názor odborníka, přemýšlela jsem o tom, jestli to nemám nechat, zda se to srovná samo hormony. Urolog ale povídal, že potom ta kortikoidní mastička skoro nezabírá, že ta předkožka je mnohem silnější než v tomhle věku.
V těch 5 letech mi to přišlo dobrý, že už do toho můžu zapojit syna, prostě mu už jde vysvětlit o co jde.
@Illaaa píše:Je už pozdě, ale tak odpovím později. Zlobí mi
@gin 124 jo, jo, já jsem byla u urologa se synem asi 3 měsíce před 5.narozeninami. Zaprvé jsem chtěla urologa, předpokládám, že se snaží najít spíš mírnější cesty než chirurg. Chtěla jsem znát názor odborníka, přemýšlela jsem o tom, jestli to nemám nechat, zda se to srovná samo hormony. Urolog ale povídal, že potom ta kortikoidní mastička skoro nezabírá, že ta předkožka je mnohem silnější než v tomhle věku.
V těch 5 letech mi to přišlo dobrý, že už do toho můžu zapojit syna, prostě mu už jde vysvětlit o co jde.
@Illaaa píše:
Je už pozdě, takže podrobněji odpovím jindy. Ke všemu mi nějak zlobí mobilní připojení, na kterém jsem tu v Německu závislý.
Ve článcích, které mám na svých webovkách píšou, že se to má nechat na později. Já jsem si nedávno však utvořil svůj vlastní názor a ten jsem zkonzultoval se spisovatelem Mariem Lichtenheldtem, který se tím zabývá už 10 let. Ten mi to potvrdil. Jenom překopíruju, co už jsem tu napsal jinde:
gin 124
Kecalka
498 příspěvků
13.12.15 18:01
@Papaya7 píše:
2roky, měl naprosto uzavřenou předkožku, nešlo vidět ani ústí moč. trubice
Hlavně, že to dobře dopadlo. Elisabeth Ferdwicková píše ve své knize (je nebo alespoň byla k mání i v češtině) že do věku čtyř let nezasahovat. Udělal jsem si na to vlastní názor a pro jistotu jsem se na to zeptal německého spisovatele Maria Lichtenheldta, který se tím zabývá téměř 10 let, bylo to pro jiné vlákno, abych to sem napsal znovu.
Došel jsem v tomto k určitému názoru a tak ho po dlouhé době jak zakladatelce tak JayLee napíšu, položil jsem otázku německému spiosovateli Mariovi Lichtenheldtovi, který se tím zabývá už téměř 10 let, prakticky se mnou souhlasil.
Moin, moin (běžný severoněmecký pozdrav: „dobrý den“ se v severním Německu vůbec nepoužívá)
Mám pár krátkých otázek. Má poněkud odlišný názor, než je v těch článcích (na mých osvětových webovkách), kdy se může začít s roztahováním předkožky u chlapce. Domnívám se, že se s tím dá začít mnohem dříve, ale musí být splněny tři podmínky.
chlapec už nesmí mít konglutinaci, tj. přirozené slepení předkožky se žaludem membránou zvanou synechie.
už nepotřebuje plenky
musí už být ve falickém stadiu (říká se mu též pseudopuberta, přechodné období, kdy se chlapec intenzivně zabýval svým pindíkem, ve věku 3 - 5, popřípadě 4 - 6 let), aby mohl dobře spolupracovat.
Co si myslíš?
Mario mi odpověděl:
Správně! Roztahování předkožky má být zkoušeno pouze chlapcem samotným. Nesmí se přitom vyskytovat žádná bolest.
Chlapec by měl být ve stavu (což je věkově individuální), aby pochopil o co se jedná a musí to sám chtít zkoušet.
Z toho vyplývá, že tyto roztahovací pokusy nemají být prováděny u velmi malých dětí.
Když v tom věku existuje potřeba ošetření, může se to učinit s použitím kortikoidních mastí nebo místo roztahování nechat chlapce častěji se koupat.
Můžete chlapci vysvětlit, že ta kůžička je jako ochrana, že se pod ní nalézá malá „hlavička“ (možná je lepší použít slova bambulka, jak jsme tomu říkali jako tak malí kluci), která, když už je dost velký, může vykouknout ven. Tak se to vysvětluje malým dětem. Chlapec může při koupání zkoušet, zda ta hlavička už chce vykouknout ven. Musí však přitom být velmi opatrný, protože povrch té hlavičky je velmi citlivý, jako miminko.
Když je ta předkožka u velmi malého chlapce zanícená, může se to vysvětlení spojit s opatrným ošetřováním mastí, ale bez toho, aby to rodiče roztahovali. Vícekrát chlapci vysvětlit, jak si má opatrně tu mast vmasírovat a vtírat.
Máš tedy pravdu: Chlapec si to musí dělat sám, u velmi malých chlapců ošetřovat pouze když cítí bolest nebo když je to zanícené.
Jinak Mario Lichtenheldt jako spisovatel napsal k tématu dvě knihy pro chlapce, kteří s tímto mají problémy a jejich rodiče.
Charlie in Badewanne (Karlík ve vaně), pro chlapce starší 7 let
a
Un - Heil (Ne léčení) pro chlapce starší 12 let.
Takže JayLee, máš ještě tak rok čas.
Tolik to překopírování, ta JayLee má také dvouletého syna.
Dám tu jeden link, kde bude vysvětlení i pro paní Peczku od odborníků:
@anti17 nam dr rikala, ze mame tu predkozku stahovat a davat pod ni, ale to mi prislo moc nasilne, tak jsem vzala strikacku, natlacila do ni tu mast a vstrikla trchu pod predkozku…vubec na to nic nerikal. ale hlavne si uzival ten hermanet, ten mu opravdu pomahal…i kdyz ted koukam, ze uz jsou to 3dny, tak to uz je asi ten vas ok ![]()
Mám ročního syna. Po antibiotikách má opruzeniny a konec pindíka červený. Není vidět ani ústí moč. trubice. Dostali jsme mastičku Imazol Plus. Dneska jsem našla na pindiku prasklinku a trochu krve. Může se vše ještě srovnat a být v pořádku nebo se mám smířit s tím, že už bude mít problémy? Heřmánek dávat nemám.