Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, dneska sem byla u zubařky po druhé na stejnym zákroku. Minule mi našla zánět v zubu něco tam prováděla, neříká co dělá.. a dnes sem byla objednana znova tak zase jestli kontrolovala nebo netušim. Ale co jsem tam zaslechla jak říkala sestřicce tak vyplachovala kanálky, něco vrtala atd.. Bylo to kolem 11h teďkon kdyz tohle pisu je po 17:30 h. Samostane zub trosku cejtim jak bolí a když druhým zubem na něj přitlačím tak mě začne potom pískat v uších a trvá to tak 3 vteřiny. Je toto normální v den zakroku nebo je něco špatně?
@Vajka04 píše: Více
Ahoj,
vždy se ptej co ti kterýkoli doktor dělá, nikdy se nespokoj s tím, že s tebou lékař nekomunikuje, nikdy. Nicméně myslím si, že ti dělala endodoncii, čili čistila kanálky: vyvrtá zub (mrtvý) a takovýma drátkama čistí kanálky, jeden po druhém (někdy jsou 2-3-4), pak se to propláchne, někdy kontroluje RTG, dá provizorní plomba (někdy ještě umrtvovací vložka) a jde se za týden na kontrolu, odvrtá se plomba, zkontrolují kanálky, někdy znovu pročistí a dá se budto trvalá plomba, nebo zase dočasná a někdy se na to dá korunka.
Bolest, tlak někdy i otok bývá. Pískání v uších jsem ještě neslyšela.
Kdy jdes na kontrolu? Zvážila bych i zavolání doktorce a konkrétně se ji zeptala co tedy dělala a zda je tohle normální.
![]()
@chs.jasmin Právě že už na kontrolu nejdu. Popvrý mi dělala to co si psala, těma drátkama to čistila, propláchla atd. A včera taky drátkama a pak si zapálila kahánek s ohněm a něco tam tvořila, snažila se udělat rtg ale mě se zvedá kufr ale nakonec sem to vydržela vyfotila to ale pak zjistila že se jí to nějak nevyfotilo tak uz druhej nedělala. Dala mě tam trvalou protože neřikala že bych s tim měla ještě přijít. Ale dneska zatím nepískalo v uších. Jen včera.
@Vajka04 píše: Více
Pak by to mělo být v pořádku. Ono to ze začátku bývá citlivé, přeci jen je to poměrně velký zákrok. Dávej si pozor na otok, teplotu, citlivost - to by se mohl udělat zánět, pak je potřeba jít k doktorovi a znovu to otevřít a pročistit, popřípadě užívat ATB. ![]()