Rychle vznikající kazy?

Anonymní
4.8.24 21:13

Rychle vznikající kazy?

Ahoj, chtěla jsem se optat, jak rychle vznikají kazy?
Chodím pravidelně 2× ročně na dentální hygienu, naposledy jsem byla v březnu a v dubnu u zubaře, kde bylo vše ok, dělal i rentgen. Vlastně posledních 6 let mi nedelal nic. Teď jsem zacla mít citlivý zub, tak jsem si projela zuby, a všimla jsem si na několika, snad 4-5 zubech takových hnědých teček. Můžou to být kazy? Trosku si přijdu teda trapně, protože to vypada jak kdybych si nemyla vůbec zuby. Abych za nějaké 4m měla třeba pět zubů s kazy? Neříkám ze denně používám mezizubni kartáček, nebo solo kartáček, ale zuby si čistím 2× denně elektrickým kartackem. Tečky jsou patrné na zubech ve žvýkací části, nikde z boku, na stoličkách. Může to být i něco jineho? :nevim: :roll: Přijde mi to fakt hrozný, ze by se mi toho najednou udělalo tolik. :? Ale je pravda ze nemám rok a půl tlusté strevo, možná mám nějakou demineralizaci a ukázalo se to na zubech. K zubari se objednam zitra ale už teď se bojím. Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
198
5.8.24 00:07

Ahoj, zubní kazy u dospělých rostou dlouho. Může trvat mnoho měsíců, ale třeba i několik let, než se dostanou do fáze, kdy je potřeba je vrtat. Ty hnědé tečky, předpokládám v rýhách kousacích plošek stolišček nebo třenových zubů, můžou býy jenom pigment. Také takové tečky na několika stoličkách mám, už třeba dvacet let, a nic to není. Tak se neboj. A určitě si nemusíš připadat trapně. Myslím, že takové tečky bys našla u spousty lidí.
Je hodně nepravděpodobné, že bys najednou měla tolik kazů, když v dubnu bylo všechno v pořádku a dbáš na hygienu, jak to popisuješ. Také to, že posledních šest roků ti nemuseli nic ošetřovat, dává velkou naději, že se u tebe se zuby nic významného neděje.
Objednej se k zubaři pro klid duše a kvůli tomu citlivému zubu, ale myslím, že strach mít nemusíš ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.