Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak piškoty ochutnal až někdy po roce a do dneška mu je nedávám - nedávám mu sladké věci.
Rohlík jsem zkusila v cca 8.M. Zuby snad ještě neměl v té době žádné, ale kousky užmoulal.
My nedávali do roka lepek, takže rohlík nic, ale bezlepkový piškoty měl cca v 8M. Zuby měl asi 4-5 nevím. Spíš jsme hodně kupovali Kukuřičný křupky, ty se hned rozpustí a mimčo se ti nedávý většíma kousíčkama.
Já zase chtěla lepek před rokem dát. Na jaře 2008 se objevily zase nové studie, že prý je lepší vystavit dítě těmto alergenům co nejdříve, nejlépe, když jsou ještě kojeni. Takže i naše dětská MUDr. mi doporučila začít s lepkem dříve, než po tom roce - což se ještě před 1,5 rokem obecně doporučovalo.
No jsem zvědavá, třeba za rok přijdou páni vědci s tím, že lepek nejlépe hned po narození
![]()
Dobrý večer,
naše Zuzi okusila piškoty až po ukončeném 10m a to jen občas. Rohlík až kolem roku, protože první zub jí vyrostl až v roce a přeci jenom se jí hůře než piškoty. Jinak teď má zubů celkem 6 a jí s přehledem i nenastrouhané jablko. Na počtu zubů podle mne příliš nezáleží, protože dítě si to v puse rozmělní.
Se zaváděním nových věcí do jídelníčku bych byla do roka samozřejmě opatrnější, ale pak už bych pozvolna začínala „normálnější potraviny“ než jen ovoce, jogurty a mléko. Samozřejmě záleží také na tom, jestli je Vaše dítě na něco alergické. Chce to ale taky trochu zdravého rozumu. Myslet si, že dítě nikdy neochutná nic nezdravého je mylné. Podle mne je například mnohem horší, když matky krmí 8m dítě kyselým pomerančem, než když dítě užmoulá 1 piškot.
Beruška1
Piškoty jsou dost sladké a obsahují bílek. Dala jsem jí až v roce,protože z nich měla dort. Sem tam jí ho výjimečně dám. Raději ji ale dám nestlé sušenky připadají mi méně sladké.
Rohlík a chleba jsem dávala myslím cca od 10 měsíce.
Pozor na špičku rohlíku a kůrku chleba, může se tím dávit.
Pečivo ne moc čerstvé ať se nelepí na patro.
Zuby tu nejsou až tak potřeba, děti to mají rády i na dásně, když jim zoubky teprve rostou.
Ahoj, my začaly s chlebem na radu lékařky v 10 měsících, zub neměla žádný. Postupně jsme přidaly rohlík, ale ten oloupu, aby se dal líp kousat. Ve stejné době jsme zkusily i kukuřičné křupky.
Ahoj, mě řekla dokrorka že můžem pomalu zkoušet pečivo a piškoty, když jsme měli 8.měsíční prohlídku, jenže taky chyběly zuby takže šly nejlíp ty piškoty a ani to nebylo nic moc snědla tak dva a nepořádku bylo jak z kila
.Nejlepší jsou fakt ty kukuřičné křupiny zrovna máme jablečné a jsou opravdu výborné jinak máme natural jáhlové a taky Eli chutnají, pečivo jde Eli trochu líp jíst až posledních pár dnů předtím jí rostlo v puse, protože se nerozpustilo jako křupiny a zuby má jen jedničky dole a ted roste jedna horní dvojka
.
tak já začala piškoty dávat až ted, ale jen občas většinou ho ožužlá vytáhne z pusy a rozšlape po koberci
, rohlík jsem zkoušela tuším kolem 8.měsíce, ale moc mu nejede, jinak dávám takový ten kukuřičný chlebík tam ani nevadí, že má jen 6 zůbu, krásně se to rozpustí…
Ahoj,
Tadeasovi je 10 mesicu. Chleba dlabe krasne, prestoze nema jeste zadny zub, stejne tak krupky. Piskoty bych nedavala hlavne kvuli cukru. Kdyz je nejhur „ucpu“ mu papulu i rohlikem, ale u toho bacha, nerozpusti se…
jana
Pozor, na piškotách z Opavie je na zadnej strane napísané vhodné pre deti od troch rokov. Všimla som si to až potom, ako sa syn začal dusiť. Bol to dosť stresujúci zážitok aj pre neho, takže viac neriskujem. Aj tak na nich nie je nič zdravé, nevidím dovod, prečo by som mala dieťa napchávať cukrom a bielou múkou. Existujú aj zdravšie maškrty. Piškoty sa k nám snažili prepašovať babičky, ale už majú zákaz, alebo ich zje manžel ![]()
Wanda
Chleba na kostičky bez kůrky od asi 10. měsíce. První jsem ho musela krmit, protože by si to jinak nacpal všechno do pusy. Teď už se krmí sám. Zuby měl tenkrát dva. Teď má 6. Piškoty jsme začli asi o měsíc později. Dávám amaranthové. Je tam sice cukr a vajičko, ale bílá mouka tam není a amarantová je prý strašně zdravá, tak jich sní denně tak 15. Dávám po jídle, když má ještě hlad. Nalámu každý piškot na čtyři kousky a nasypu mu to na tácek a to z toho důvodu, že mu to trvá než to sezobe a já můžu rychle něco udělat. Ale celej piškot sní taky v pohodě, rozpustí si ho v puse. Chce to první opatrně zkusit. Rohlík dávám vyjímečně a „oloupaný“ a křupky baští už dávno, tak od 8 měsíce, možná i dřív.
měsíců jsem začala dávat rozhlík a tak jednu dvě sušenky Sunarky denně, zuby měla už čtyři ![]()
Ahojky maminy ![]()
my jsme zkoušeli dávat piškotu kolem 6 měsíce,ale jen na zkoušku,tak je jen ocucával,ale do dneška je nedávám.A rohlík jsme dali poprvé v 8 měsících a on je má rád
I tomu rozumí,když řeknu,chceš rohlíček,tak mi hned kouká na ruce a směje se ![]()
Kdy jste dítěti dali poprvé jíst jen tak suchý piškot příp. žmoulat rohlík? V jakém věku a za jakého počtu zubů?