Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, jestli měl někdo podobný problém s jídlem u ročního dítěte. Syn vždy jedl normálně. Najednou, trvá to asi 4 dny, když mu dám lžičkou jídlo do pusy, tak si to vytáhne, prohlíží, paple, dá zpět, část hodí na zem. Jediné co jí normálně je mlíko z flašky a chleba na kostičky, toho sní klidně 3 krajíce. Jí ho sám z tácku. Ale kaši, přesnídávku, oběd, to je katastrofa. Přitom je jídlo dobré, dokonce jsem to i vylepšila, aby mu to víc chutnalo, ale ono mu asi o chuť vůbec nejde, prostě, jak ho krmím lžičkou, tak si to hned vytahuje z pusy. Sám se lžičkou najíst neumí a když mu pomáhám, tak chvilku jí a pak je to nanovo. Dneska už dostal u oběda několikrát přes ruce, křikla jsem na něj, no a on se samozřejmě rozplakal. Díval se na mě tak vyčítavě, že si připadám jako nejhorší matka. Bylo mi do breku taky. Nemáte prosím někdo radu?
Magi já bych ho nechala at si to vytahuje, dítě si jídlo potřebuje osahat tak bych za to určitě netrestala…chce to se pořádně obrnit trpělivostí a kdyby zlobil fakt moc tak ho prostě vzít od stolu s tím, že zlobí tak papat nebude…
Osobní zkušenost nemám bo malej nějak není na patlání se v jídle, ale jinak je to u dětí normální ![]()
Já ho normálně nebiju, to mi fakt už uletěla ruka. Bylo toho už dneska moc. Spíš bych potřebovala poradit nějaký fígl, jak to do něj dostat. Já potřebuju aby se naobědval, protože když půjde po obědě spát hladový, tak bude za půl hoďky vzhůru.
Ahoj Magi, my máme ještě taky někdy takový problém, ale teď už jen fakt zřídka, ještě před měsícem to bylo horší, teď dám malé do ruky malou lžičku a misku a dělá michy michy a nemá volné ruce co by strkala do pusy a vytahovala jídlo a polyká, protože asi ani moc neřeší je jí, ale spíš že si míchá v misce
můžeš to vyzkoušet tak se mějte papa
asi tak, taky bych to řešila druhou lžící, kterou si bude v misce patlat jídlo sám a ty budeš v klidu ládovat. Ale teda praxi neovládám, neb náš pán (Tom) nesnáší špinavé ruce. Jakmile má ruku od jídla tak řve dokud se mu ruka neumyje.
Ahoj Lacenko, malá dělá naštěstí michy michy naprázdo nemá tam jídlo, takže není uptalná a i to jí naštěstí stačí, protože jinak bych asi musela všechno v dosahu aspoň 2 metrů obalit igelitem jak se dívám na to šermování ![]()