Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky ve zprávě ze sreening vyšetření (ultrazvuku) mám napsáno : Placenta mimo dolní segment..Nevíte někdo co tohle znamená? Možná je to věc co bych vědět měla, ale nesetkala jsem se s tím zatím takže nevím..moc děkuji ![]()
To znamená ze je vse v pořádku, ze placenta neni moc nízko (kdyz je moc nízko, je to problém). Takže vse ok u tebe.
Kdyby byla v tom dolním segmentu, může překrývat děložní hrdlo a tím pádem překážet miminku při cestě na svět - muselo by se narodit císařem.
A když je placenta v dolním segmentu, a zjistí se to např. na tom velkém UZ kolem 20tt., tak už je to nezměnné? Placenta už tak zůstane nebo je možnost jejího samovolného posunutí do „normální“ polohy? Já mám sice placentu tam, kde má být.. Jen se bojím, že se třeba může posunout tam, kde být nemá.. Asi je to trapná obava, že? ![]()
@Beyun Já mám placentu dola, 2cm mi přesahuje právě přes děložní hrdlo, což je prý na hranici toho, zda by šlo rodit normálně. Bylo mi řečeno, že tím, jak děloha roste, se většinou placenta posune nahoru ![]()
@Hřiběnka píše:
@Beyun Já mám placentu dola, 2cm mi přesahuje právě přes děložní hrdlo, což je prý na hranici toho, zda by šlo rodit normálně. Bylo mi řečeno, že tím, jak děloha roste, se většinou placenta posune nahoru
Posouvá se nahoru, mne ještě ve 20 tt taky zasahovala do toho dolního… Kdy se vytáhla nahoru uz nevím ale vytáhla. Je to takhle obvykle.
Já byla hospitalizována ve 25.týdnu, protože se mi údajně po namáhání posunula dolů. Takže holky žádné velké uklízení a tahání nákupu.