Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
To jsou chlapy no, my bojujeme od začátku se vším. Nejdřív nechtěl manžel na spermiogram, půl roku jsme kvůli tomu stagnovali s řešením v CARu. Bylo to pro mě těžký, nenutila jsem ho ale. Mezitím jsem podstupovala léčbu clostíkem, ta nedopadla. Pak teda manžel svolil jít na spermiogram, to řekl, že bylo naposled, co si ho honil v tý místnosti. Pardon, přesně takhle to řekl.
No, když jsme se dohodli na IVF, nedošlo mu, že bude muset znovu. Pochopil to, až později, to už nešlo couvnout. Pak byl tedy podruhý a řekl, že už mu je to jedno, že půjde už normálně. On se ten jeho přístup změnil po tom, co viděl, co absolvuju vše já, včetně injekcí, narkózy, no a teď, když vidí, že mi je ještě hůř než minule, tak je ještě starostlivější.
A co u vás, jak manžel reagoval na spermiogram?
U nás to bylo, že on pán tvorstva by měl jít na spermiogram, proč, vždyť on je v pořádku. Až jsme mu vysvětlila, že pro něho to nic není, že ženská toho musí absolvovat víc. A co se mu stane, kdyz si to udělá někde jinde než doma!! Po dvou měsících souhlasil, a když zjistil, jak je na tom zle, už ani nepípl,když měl jít na druhej
. Ale naštval mě pak doktor, prý už pána nebude trápit se třetím spermiogramem ale mě trápit bude!! Kuš!!
. Ale jinak je manžílek starostlivej ![]()
No jo no, to jsou chlapi, nevidí, neslyší..
Ale nakonec jim to dojde, jen musíme být trpělivý no.
![]()
Anusa12 píše:
Manža má špatný spermiogram (už byl dvakrát), no a já neovuluji(brala jsem clostík ale nezabral). Chodíme do Repromedy Brno. Pan doktor potřebuje hormonální profil a krev mi může vzít až koncem října. Kdyby mi řekl,že ho potřebuje, když jsem tam volala a objednávala se (už jsem ho absolvovala dvakrát), tak jsem se objednala o týden dřív. Tak to držím pěstičky!!!!!!
Promiň, že se ještě vměšuju, ale nebyl to náhodou dr Fišer? ten má na všechno času dost. Nic proti němu, jistě je to odborník, ale nám se to kvůli němu protáhlo o 2 měs. nejdřív mi bral krev na hp, pak čekat na výsledky, pak spermio - čekat na výsledky, a pak teprve genetika - a čekat na výsledky. poté mi dělal utz a neřekl mi, že tam mám polyp. píchli mi Diphereline, za 20 dníjsem šla na kontrolní utz a doktorka (myslím Hromadová) mi řekla, že musím na hystereskopii, že se jí ten polyp nelíbí. Přitom jsem absolvovala hysterku už před měsícem a doktror věděl, že tam ten polyp je. Takže jedna zbytečná operace, měsíc v čudu a zaplatila jsem si znovu Dipherelice (cca 3.500,–). Super. Už budu chodit jen k dr Hromadové.
Anuško, nechceš si dát podpis, aby bylo vidět, co máš za sebou a hlavně před sebou?
![]()
Ahoj Lemaz, neomlouvej se. ![]()
Ti řeknu, to je teda děsný, co to je za doktora toto? ![]()
Mně nejvíc štve, že to dělaj na etapy, proč neudělali všechno najednou? Nám tedy hrozně dlouho trvala genetika, tu jsme podstupovali ještě před CARem, ale pak to šlo ráz na ráz, kdybychom ovšem nezůstali viset na odmítnutí spermiogramu, mohli jsme být mnohem dále.
![]()
já vám do toho, holky, taky skočím ![]()
Anusko, neboj se, já jsem strašná posera, bojím se bolesti jak čert kříže a nějaké injekce do břicha, no už jen to pomyšlení - peklo! A pak jsem si pro ně šla a sestřička říká, já vám to ukážu a vy si to píchnete… no já zůstala koukat. Nasadila jehlu, natáhla ampulku a vrazila mi to do ruky, ukázala, jak stisknout břicho a pamatuju si ten pocit, jak ta jehla vjela do kůže a strašný překvapení, že skoro nic necítím
Fakt je to v pohodě, jehla je tenoulinká a krátká. Pak jsem měla na další lék, Pregnyl, injekční pero, tam se jen vyměnila jehla, nastavil počet jednotek léku, který byl už uvnitř, přiložilo a stiskl se čudlík a injikovalo se to do kůže samo v té dávce. Taky tenké jehly a v pohodě.
Jj, pan doktor Fischer. Uvidíme co mi řekne koncem října při braní krve. A jinak pusu mám dost prořízlou tak se ozvu
.
Miško, zkusím to ![]()
NESTACIM cucet kolik z Vas si dalo zavest DVE EMBRYA a mate jedno dite, my nechali zavest dve a mame dvojky ![]()
jinak oproti porodu je celej kolotoc IVF nic ![]()
odber vajec je chvilka a bolest bricha mala, injekce do bricha jsou v pohode, akorat je clovek mirne do modra
embryotransfer neboli vubec, takze klidek ![]()
jinak nechapu ty vase partnery, ja nemusela vubec premlouvat, se spermiogramem se pocitalo od zacatku. proste normalni procedura na ceste k detem
jizvíková píše:
NESTACIM cucet kolik z Vas si dalo zavest DVE EMBRYA a mate jedno dite, my nechali zavest dve a mame dvojky
No, co k tomu dodat. Závidím!!!!!!!!!!!! ![]()
lemaz píše:jizvíková píše:No, co k tomu dodat. Závidím!!!!!!!!!!!!
NESTACIM cucet kolik z Vas si dalo zavest DVE EMBRYA a mate jedno dite, my nechali zavest dve a mame dvojky
já ne
taky jsem si při transferu říkala, pohoda, třeba to bude rovnou na druhou a tedka si to nevodedu predstavit, i s jednim je to pro me záhul jako prase.
Holky, děkuji za podporu
. Tak, každej chlap to má jiný. Jak ženská.
Jojo, taky závidím, člověk je ochotnej udělat všechno a vytrpět všechno. Pořád si říkám, lepší mít dvě miminka, než žádný a celej život se trápit. Holky, promiňte, jsem nějaká na nervy, asi z těch hormonů, tak jestli to vyznělo nějak blbě.. nemyslela jsem to tak. Jen, že člověk o to miminko tak stojí, že mu je úplně jedno, kdyby byly kulíškové dva.
Jizvíku, máš recht, ale tohle jsem prostě manželovi nedokázala vysvětlit. My řešili nějaký další problémy, takže když tohle to, že nechtěl stále na spermiogram, nic neřešil, všude jsem chodila sama, cpala do sebe léky, navíc ty další problémy, vyústilo v problém obrovský, až to ho dohnalo k rozhodnutí.