Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Anuško, ještě ne, na odběr vajíček jdu asi až v úterý, ještě rostou, stále stimuluju, tentokrát jsem měla dlouhý protokol, bud stimulovat až do neděle, kdy jedu na ultrazvuk a to mi dr. řekne, kdy bude OPU.
A co ty? Jaký máte problém? Kam chodíš do CARu? A proč začínáte stimulaci až v prosinci?
![]()
Manža má špatný spermiogram (už byl dvakrát), no a já neovuluji(brala jsem clostík ale nezabral). Chodíme do Repromedy Brno. Pan doktor potřebuje hormonální profil a krev mi může vzít až koncem října. Kdyby mi řekl,že ho potřebuje, když jsem tam volala a objednávala se (už jsem ho absolvovala dvakrát), tak jsem se objednala o týden dřív
. Tak to držím pěstičky!!!!!!
Aha Anuško, tak to je blbý, takhle čekat, a ten hormonální profil potřebuje dr. kvůli stimulaci? Mně ho dělali jen kvůli tomu, jestli mám všechny hormony v normě. Před stimulací ne. To je fakt děs, čekat na tohle. musím říct, že v Pronatalu jsem tedy na nic nečekali, jen než uteče mezidobí mezi dalším IVF. Když jsme čekali (zezačátku), tak jen vlastní vinou, protože manželovi trvalo, než strávil, že musí podstoupit spermiogram. U nás je taky problém ve spermijkách - téměř žádná pohyblivost, deformace. Jinak taky mám anovulační cykly, ale většinou asi ovulku mám. Nesledovala jsem to pravidelně. A kolik ti Anuško je let?
Hihi, mně právě říkali, že mám kožní řasu, ale i do tý se to dá krásně vpíchnout.
To je to nejmenší, nejhorší je asi to čekání. A fakt se bojím, aby to tentokrát nějaký oplodněný vajíčka přežily. Moc moc se booojím. Vždycky jsem si myslela, že ICSI je záruka, ale nenapadlo mě, že se taky nemusí zdárně vyvíjet - prostě jsem joudina no.
![]()
Nejsi joudina!! Já mám z toho strach, jak to budu brát. Zatím si z toho dělám srandu, ale až to přijde tak brrr. Si nemůžu stěžovat na centrum, mohlo mě to napadnout že bude chtíti profil. Hned nám vzali krev na genetiku, v pondělí jdu na preventivní prohlídku, pač dr. potřebuje výsledek z cytologie. Mě je 28let a tobě??
Právě jsem si myslela, že právě doktor by měl vědět, co bude potřeba ne a upozornit na to.. ![]()
Anuško, mně je 31 let, snažíme se cíleně o miminko 2 roky, ale vlastně 4 roky neberu antikoncepci. Tehdy jsme to neřešili, dítě jsme ani moc nechtěli, měla jsem starosti s manželem. Má nemocný srdíčko a v tu dobu na tom nebyl dobře. Když jsme pak miminko začali chtít, nešlo to no.
A co vy, jak se dlouho snažíte?
Snažíme se 1,5roku. Já jsem si myslela že budeme mít problém, pač jsem dostala menses pozdě,byla nepravidelná,musela jsem brát pořád nějaké injekce a hormony. A k tomu všemu ještě manža co má pohyblivost a počet super ale morfologii mizernou! Jsme se hledali až se našli
Vy máte ale starostí, držím moc moc pěstičky aby se zadařilo!!!
No tak to teda máte smůlu jojo. Neboj, oni vám vyberou ty pěkný zdravý spermijky, dopadne to dobře. Stimulace taky bude v pořádku. Jakmile začneš píchat injekce, člověk má pocit, že se už něco děje a utíká to příjemněji.
My teď budeme mít hokus pokus, pár vajíček bychom chtěli nechat oplodnit dárcem, aby se zjistilo, v čem je problém.
To je hrozný, pomalu každej má nějaký problém. Čím to je?! Dřív na to hupsli a bylo mimi. Ach jo. Můžu se zeptat, co všechno bereš při stimulaci? injekce do břicha a pak nějaké vitamíny a hormony???
Mně babička říkala, že se po svatbě s dědou začali snažit, nemohla otěhotnět dva roky, no a nakonec měli tři děti.
Nevím proč, třeba se spíš o tom tolik nemluvilo, nebyly CARy..
![]()
Mám Decaceptyl - nejdřív na umělý přechod, ten jsem píchala 15 dní, pak začala stimulace Menopurem a pokračovala jsem Decaceptylem - ten teď plní funkci proti uvolnění vajíček.
Jelikož mám strašně ráda ovoce a zeleninu, baštím ji ještě víc než předtím a beru vitamíny Mamavit. Jinak nic. Bereš nějaký vitamínky Anuško?
Beru jen listovku. U nás bere hodně vitaminu manža
je jak důchodce(tribullus,vitamin E,zinek,cartnitin). Chci se zeptat doktorky, zda si mám koupit nějaké vitaminy. Mám ted období kdy nemám vůbec chut na ovoce, zeleninu a mléčné výrobky.
Manželovi jsem koupila bioaktivní zinek a selen - doporučila mi ho jedna holčina z emimina. Jejímu partnerovi taky vyšel hodně špatně spermiogram a po užívání tohohle vitamínu se to o hodně zlepšilo. Povedlo se jim 3. IVF.
No, to chápu, navíc, tělo si řekne, neva, že nemáš chuť, ona zase přijde.
![]()
Ale musím říct, že bral pravidelně každý den po dobu 3měsíců všechny vitamíny a spermiogram se zlepšil o 2,5% což je dost
. Ale teď už je zas nebere, je to lump a to mu je každý den chystám, někdy tam prostě leží 3dny ![]()