Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
chtěla bych znát víc „pohledů“ na věc.
Partner chtěl velmi dlouho třetí dítě, v podstatě pár týdnů po porodu druhého dítěte mě doslova uháněl.
Potřebovala jsem ale čas se trošku vzpamatovat, určitě chápete, než i mimís začne mít nějaký režim, všichni se sžijeme atd.
Teď, když se cítím připravená, není najednou ready on.
Začal mít zdravotní problémy (ale to už v době, kdy by do toho klidně znovu „praštil“). Podotknu, že to není nic, co by nešlo vyřešit.
Já se teď cítím tak nějak zhrzeně nebo jak to říct…prostě jsem se po tu dobu snažila a chtěla nastavit do modu velké rodiny, jak jen to bude možné a najednou nic?
Řekl mi, že prostě teď neví, jestli do toho jít.
Času na rozmýšlení příliš není. Koncem letošního roku mi bude 40 let.
Prostě nevím, jak s tím naložit. Snad jsme v tom dva? A když si řekne, že nakonec definitivně nic, co já?
Ano, jsem vděčná za dvě zdravé děti, ale cítím, že bych ráda náš život obohatila ještě o jedno, žijeme jen jednou.
O děti pečuju na 99%, takový ten starý model, já většinou domácnost, on práce a peníze, vyhovuje nám to tak.
Zajištění jsme ale oba.
Měla jste to některá podobně?
Bohužel ve své rodině nemám vzor/zkušenost, ze které bych mohla čerpat. Nechci být sobecká…fakt vůbec nevím, jak to teď „uchopit“.
Díky.
U nas to bylo podobný, ale naopak. Ja jsem temer od narození druhého toužila po třetím. A manzel nechtěl, tak ja jsem se naopak prenastavovala do režimu menšího počtu deti, nez chci. Drihe dite pak mělo nejake potize, takze jsem i ja uznala, ze to treti neni nejlepsi napad. A jak jsem se takto přenastavila do módu 2 deti, manzel najednou začal to treti chtít. Ja jsem ho vnitřně chtela porad, i ldyz uz jsem byla smířená, ze nebude, ale i tak mi trvalo, nez jsem se znovu naladila na myšlenku třetího dítěte. Zdraví druhého se lepsilo, takze jsme přestali videt jako překážku. Nakonec jsme se oba zaroven dostali do fáze, ze chceme. A tak to treti mame.
Sama uvádíš, že tě nejdříve on uháněl a ty jsi nechtěla. A teď chceš ty a vadí ti, že on nechce. On se tehdy taky mohl cítit zhrzeně, že ty nechceš (teď neřeším proč jsi nechtěla), nemyslíš?
Tohle je na rozhodnutí vás obou.
V klidu si spolu sedněte a proberte všechna pro a proti. Hrát si vzájemně na uražený apod nemá smysl, čas běží, tak to spolu řešte, bez nějakých velkých emocí. Prober s nim, proč najednou nechce, třeba ho něco trápí
nezměnila se mu třeba situace v práci? Po 40 uz může mít i méně energie….
@Pralinette píše: VíceŘekla bych, že si začal uvědomovat své zdravotní problémy a jejich případný dopad na váš rodinný život včetně dětí…
Kolik mu vůbec je let? Asi si se zdravotními problémy uvědomil, že věk nezastaví..
@izabe Asi jo…je to fakt…ale mám za to, že u mě to fakt objektivně nešlo…budeme o tom muset víc mluvit…prvně si to musím trochu srovnat já…nechci být ta uražená…zatím to ale meumím potlačit…
@Pralinette píše: Více
Samozřejmě, chápu, že jsi pro to měla ty svůj důvod. Neber to fakt zle, ale i on ten důvod teď má. A ano, ty se necítíš skrz jeho současný stav dobře, ale měla bys vzít v úvahu i to, že i on se tenkrát mohl cítit špatně. Z tvého popisu jde cítit, že tvůj důvod měl daleko větší váhu než ten jeho, že ten jeho je taková “prkotina”.
Proto si to fakt vykomunikujte, ideálně bez výčitek a nějakých nátlaku, protože ty stejně k ničemu nepomůžou.
Díky, holky, za náhledy na věc. Potřebuju to, holt, vidět z jiného úhlu.
Je to teď pro mě takové citlivé…hlavně skrz ten biologický věk…utíká to…
Navíc teď jako „naschvál“ si vícero znamých třetího prcka pořídili a mně je to líto, že už možná nebudu mít tu šanci…
Odhodlám se k hlubší debatě…
@izabe Hm, jop, asi jsi to vystihla…s tím, že tomu jeho důvodu, trochu nelogicky - když jde o zdraví, dávám menší váhu…asi ptoto, že to opravdu několik měsíců „upozadil“ a já nabyla dojmu, že je to rozhodnutí o třetím prckovi jen na mě.
Nezbude, než to probrat s chladnou hlavou.
Díky! ![]()
Pořizovat si ve 40. letech třetí dítě, když už máte dvě zdravé, mi přijde jako hazard a ohrožení životního stylu celé rodiny. Promiň.
Bud rada za dve zdrave deti. Vnoucata ti to jednou vse vynahradi ![]()
Příspěvek upraven 31.01.26 v 20:30
Nechala bych to být. Dvě zdravé děti jsou velký dar. Dost chápu že jsi hned nechtěla k miminu další, ještě když jsi na to v podstatě sama. Já bych takhle brzo děti po sobě taky nechtěla. A i chápu že teď, kdyz ty se na to cítíš najednou nechce on, tak se tě to dotklo. Ale má své důvody, zdravotni důvody, to jsou dostatečné důvody další dítě nechtít.
Neriskovala bych rodinnou pohodu a nechala bych to být jak to je.
@Pralinette píše: Více
Já jsem měla 40 jako jasný milník, po kterém už těhotenství ne.