Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Radino,
pro nás téma více než aktuální, protože moje dcera právě neštovice má. Naštěstí je všichni dospělí měli, tak je to v pohodě. Manžel až ve 20 letech a říká, že to bylo naprosto příšerné. Taky je nikdy nechytil, i když se jeho maminka snažila seč mohla, aby ho nakazila (pracuje ve školce). Co říká, tak měl více jak 14 dní 40°C teploty, průšvih se stal tím, že ho léčili na anginu a antibiotika průběh nemoci zabrzdila. Podle toho, co popisuje bys rozhodně nebyla schopná se o rodinu postarat. Težko v této situaci radit, ale já bych asi naočkovala sebe a děti nechala někde nakazit, ať si je prodělají přirozeně, stojí to sice za houby, ale dá se to zvládnout. A nakazil se od bratranců, prý pouze strčil hlavu do dveří, všichni ho hned hnali pryč, protože neštovice neměl a chytil to jen tím pobytem mezi dveřmi.
Ať je Ty nikdy nechytíš a děti mají rychlý a lehký průběh.
Jana a Karolínka
Ahoj holky,
nechci zakládat novou diskuzi, proto píšu svůj dotázek sem.
Syn chytil ve školce plané neštovice, je celý obsypaný a je mi ho chudáčka moc líto. Mažu ho tekutým pudrem, který mi předepsal doktor. Konečně usnul, má teplotu, tak jsem mu dala dětský Brufen.
Ale mám prosbu. Jsem těhotná (23. týden) a plané neštovice jsem jako dítě měla. Alespoň doufám. Může to ohrozit miminko? Nebo se nemusím obávat a mám být v klidu?
Také doufám, že to od synka nechytí manžel, ještě je neměl ![]()
Ahoj Monaliso,
já myslím, že pokud jsi neštovice měla, máš v sobě protilátky a tak by neštovice mimi poškodit neměly.
Ale je to jen můj názor, nejsem odborník. Zkus mrknout na www.nestovice.cz, je tam i poradna.
Pa Peggi
Ahojky ,všude se píše že pro těhotnou jsou neštovice nebezpečné akorát na začátku těhu a na konci nebo v terminu porodu.Navíc pokud si je měla ,měla bys mít protilátky .Majdalenka
Tak jsme malou nechali v půlce března naočkovat na plané neštovice a udělali jsme dobře. Teď jsme byli u známých - mají dvě malé děti (5,5 a 2,5 roků) a 2 dny na to se u staršího obejevily neštovice a teď už jen čekají, až to chytne mladší. Bohužel to zatím neprobíhá lehce, ale má vysoké horečky - bývá často nemocný. No naše malá už je imunní a máme po starosti. Nemoc je nemoc, vždy to zatěžuje organizmus. ![]()
holky, já jsem malého nechala také naočkovat a zároven i sebe, ještě jsem je neměla, ale doktorka mě upozornila, že úplně imunní nejsme, můžeme je oba chytit, ale díky tomu, že jsme naočkovaní tato nemoc nebude mít tak hrozný průběh.
Mně naše Dr. říkala, že pravděpodobnost - že malá po očkování neštovice chytne - je jen velmi malá. A i kdyby, bude to mít jen velmi lehký průběh.
Ahojte holky,
tak já jsem dostala neštovice ve svých 24 letech, nevím od koho,ale vím kde (pracovala jsem jako zdravotní sestra v nemocnici). Měla jsem 40 horečky, zvracela jsem, nemohla jsem jíst…no poležela jsem si týden na infekčním a pak jsem asi půl roku chodila každé tři týdny na jaterní testy (játra na tom byla fakt špatně, ale upravilo se to). A to jsem k tomu ještě dostala zápal plic, takže to fakt bylo hodně neveselé ![]()
U Janičky asi počkám, pokud do nedostane do školních let (cca 7), tak ji nechám naočkovat. Manžel, který je také neměl si byl tento týden pro recept na vakcínu…
neštovicím zmar a nebo lehký průběh!! Dana Klaudie
Já nechám svého syna určitě naočkovat, teď má 1,5,, tak ještě chvilku počkáme, ale do školky aby už byl. Současně se naočkuje i manžílek, protože ten neštovice ještě neměl ![]()
Desire
Monalisa24 píše:
Ahoj holky,nechci zakládat novou diskuzi, proto píšu svůj dotázek sem.
Syn chytil ve školce plané neštovice, je celý obsypaný a je mi ho chudáčka moc líto. Mažu ho tekutým pudrem, který mi předepsal doktor. Konečně usnul, má teplotu, tak jsem mu dala dětský Brufen.
Ale mám prosbu. Jsem těhotná (23. týden) a plané neštovice jsem jako dítě měla. Alespoň doufám. Může to ohrozit miminko? Nebo se nemusím obávat a mám být v klidu?
Také doufám, že to od synka nechytí manžel, ještě je neměl
Ahoj,
ja jsem jako dite nestovice mela. A jako tehu jsem prisla s nestovicema do kontaktu na konci prvniho trimestru. Vir kt. nestovice zpusobuje, zpusobuje i pasovy opar. Ten se u me projevil ve 35 tt., tim se projevil, jelikoz nestovice jako takove jsem uz prodelala. Pro tehulky je nebezpecne prijit s nestovicema do kontaktu v I.trim a pred porodem.
Tudiz, jsi-li nakazena virem, nebudes mit projevy jako u nestovic, ale vyrasi ti pasovy opar. Byt tebou, necham si nabrat u praktika protilatky.
Tak se drzte, at jste v pohode.
Ahoj, také tohle téma řešíme. Teda, vlastně je už dořešeno, dnes jsem byla u dětské mudr. vyzvednou recept na Varilrix. Stojí 1473,–
Pálka, ale budeme v klidu. Já jsem v dětství neprodělala žádnou dětskou nemoc, ale nejprve nechám malýho naočkovat na ty neštovice (dítě mezi dětma se hůř ohlídá).
Protilátky v krvi samozřejmě zjistit jdou, vyšetření si ve většině případů hradí sám pacient. Odběr na neštovice 600,– a společně s myslím zarděnkama 900,– (jen nevím jestli jsou to přesně ty zarděnky, nebo spalničky či příušnice). Výsledky do týdne.
My jdeme v pondělí 7.5 na obrnu, tak máme domluvené i ty neštovice ![]()
Holky, jenom chci upozornit, že očkování na neštovice chrání pouze 10 let. Minulý týden jsem zjišťovala kolik stojí testy na protilátky neštovic z krve a bylo mi řečeno, že 1246,–Kč a hradí si to sám pacient!!! Janinko, tobě řekli takovouhle cenu? To by se mi líbilo, to je polovina toho co řekli mně
![]()
pokud je podezreni na nakazeni, odber hradi pojistovna. neplatila jsem ani halir, kdyz me opakovane nabirali na protilatky.
Včera jsem si u naší pediatričky vzala leták na očkování proti planým neštovicím. Zaujalo mne to hlavně proto, že já je nikdy neměla a všichni straší, jak děsivý průběh to má u dospělých. Lukáš, kterému je skoro 7 je táké ještě neměl a holčička 14m také ne. Holky, nechávala některá z vás touto vakcínou očkovat své děti? Včera jsme nad tím s manželem debatovali, že by asi bylo lepší, kdybych se nechala naočkovat já a u dětí ať to proběhne klasicky. Nevíte jestli se dá nějakým rozborem krve zjistit jestli mám protilátky, abych neutrácela zbytečně za sebe a nechala raději naočkovat děti? Moje sestra totiž tuhle nemoc prodělala, když mi bylo 9 let a já jsem to od ní nedostala, což je dost divné. Jedna dávka vakcíny stojí kolem 1700,– Kč a člověk nad 12 let potřebuje dávky 2. Rozhodně raději nechám naočkovat mláďata, ale neumím si představit jak vypadá ten „těžký průběh“ u dospělých a jestli budu schopná se postarat o rodinu. Znáte někoho kdo měl neštovice až v dospělosti? Co byste na mém místě udělaly vy? Vážně nevím. Na vakcíny pro všechny fakt nemáme peníze a pojišťovna to nehradí.