Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mam taku mozno divnu otazku ale neviem ci mozem dcerku umyvat ked ma nestovice(ovcie kiahne po nasom
)?V utorok sa vyhadzala a zatial som ju nesprchovala
Neviete ci voda nebude tie hnisave pupaciky drazdit pripadne nebudu mokvat?Dakujem za vase rady ![]()
Ahojka, já si neštovice odpárala až v osmnácti, takže si to ještě celkem pamatuju:-))Ty první dny, kdy jsou puchýřky ještě nalité vodou, ¨raději nekoupat, jak se začnou zatahovat, tak myslím, že osprchovat už můžeš.
Jazzi a Matýsek 14m.
Tak já tady asi trumfnu všechny, měla jsem neštovice ve svých 33 letech. Ty první asi 3-4 dny než se vytvořily stroupky jsem se fakt nesprchovala, jenom jsem si žínkou otírala ta nejnutnější místa. A pak jen strašně kraťoučkou sprchu a rychle otřít, aby voda nerozmokvala strupy.
Dakujem holky.Zajtra skusim dat malej kratucku sprchu.Toto pocasie a bez sprchy je docela des
Este jeden dotaz.Dostali to aj dalsi clenovia z rodiny co boli s vami v kontakte?Ja a manzel si nespomyname ci sme v detstve prekonali nestovice a Tobias je zatial v poriadku.
U nás jsem to prodělala jen já, i když moje mamča si nebyla jistá, jestli je v dětství měla, nicméně se mnou byla v kontaktu a nedostala je.
Ostatní členové rodiny si to odbyli v dětství, ale pokud jste ve společné domácnosti, je dost pravděpodobné, že se nakazíte, inkubační doba je tuším kolem tří týdnů(snad nekecám).
Ježiš, teď mě napadlo, synovec má neštovice, byla jsem s ním včera chvilku u nich doma, když musela švica odběhnout, neštovice jsem ještě neměla, můžu se nakazit za tajk krátkou dobu? A co malej, ten tam s ním nebyl, ale co když se nenakazím, můžu to jen nějak přenýst na něho? Já si to vůbec neuvědomila, panebože já bych se bila, úplně ve mně hrklo
![]()
Popilio,muzovi na pohotovosti povedali,ze to mozeme dostat aj nemusime.To iste aj Tobias.Este sa pytali cim bol ockovany(mal infanrix hexa)Vraj staci aj kratky cas s nakazenou osobou.Prave preto som sa pytala ci to dostali aj iny z rodiny.Den predtym ako sa mala vyhadzala bola u nas kamaratka s 5mesacnou dcerkou.Lekarka nam povedala aby sme jej radsej oznamili co Vaness ma aby sledovala u malej teploty lebo u miminiek do roka je toto ochorenie vaznejsie ako u starsich.Potom zas u dospelych ma horsi priebeh.Snad vas nestovice budu z daleka obchdzat.(aj nas by nemuseli zrovna napadnut
)
Holky podívejte na www.nestovice.cz
tam je pan doktor moc ochotný a na každý dotaz odpoví během dne já tam taky psala ohledně koupání a pan doktor koupání ba naopak doporučuje.Přečtětě si a myslím že odpovědi na otázky určitě najdete:)
Já jsem malou koupala na doporučení Dr. i kamarádek ve velmi slabém roztoku čehosi fialového (čeho, to jsem zapomněla, ale někdo to určitě bude vědět). V lékárně taky budou vědět, matně si vzpomínám, že tou srágorou šejdíři ořibarvujou víno z bílého na červené. Na neštovice se to předepisuje běžně. Bylo to velmi účinné, pupence se rychleji hojily, zejména na prdelce, tu měla malá osypanou skoro nejvíc… Koupání nám Dr. doporučila, malé to ulevilo.
Já jsem našeho Šimona vykoupala ve slabým roztoku hypermanganu asi 3. den po vysetí. Začaly se mu pak hodně rychle zatahovat a mizet.
Jo a ad nakažení - mladší syn měl neštovic nepočítaně, starší syn se s ním mazlil, ležel s ním v posteli, pusinkovali se a nedostal je. Já je taky neměla, visel na mě celou tu dobu a taky nic. Ono není zas tak jednoduchý je chytit.
ahoj, stará diskuze ale ještě se připojím, je velice jednoduché je chytit co zas vím já, chytil je od prcka i manžel po třicítce a ve školce se to vždy rozšíří, je to známá věc, tvůj klučík měl nejspíš štěstí a navíc nešťáky se dají prodělat tak slabě že se ti vyhodí tři pupínky, řešila jsm to s doktorkou ale to je podle mě vážně štěstí
Angelino, za tak výrazné štěstí bych to tedy nepovažovala, protože přesně takhle je měl v dětství manžel a ted si je řádně prodělal ve svých 43 letech. ![]()