Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucyb A můžu se zeptat, jestli to bylo plánované miminko? sama bych tu otázka asi nesnášela, ale zajímá mě to
![]()
@aspagi píše:
jinak pokud chces ditko takto brzo a ne az po ukonceni vs pockala bych s otehotnenim az po statnicich aby si mimco v brisku prilis nestresovala pak pokud by jsi chtela materskou tusim ze to lze nejak udelat pres chlapa pokud bude stale pracovat a muzes byt doma klidne i jen zbyle 2 roky navazujiciho studia
Počkat po státnicích mě taky napadlo, přecejen, kdybych nezvládla navazující studium, tak bych i tak mohlo potom rovnou pracovat ![]()
s tím převedením rodičáku jsem to taky slyšela, bychom to prostudovat ![]()
Moje zkušenost. Úspěšně složené statnice jsme oslavovali tak az sem byla na promoci už tehotna:) takže do zaměstnaní kam jsem měla nastoupit jsem už nenastoupila. Hledat si práci po rodicaku teda nic moc ale v našem kraji je to asi jedno(úl). Asi by byli lepší mít dítě az s nějakou praxi ale nelituji. Ted chodím asi pul roku do prace ale moc bych chtěla druhé:)
@buba0603 píše:
Počkat po státnicích mě taky napadlo, přecejen, kdybych nezvládla navazující studium, tak bych i tak mohlo potom rovnou pracovat
s tím převedením rodičáku jsem to taky slyšela, bychom to prostudovat
No ono jde hlavne o to ze statnice jsou urcite dost stres ted nevis jestli neporodis predcasne ci jestli nenastanou jine komplikace ne kazde tehotenstvi je bezproblemove i kdyz ja ho mela dobry nezvracela jsem jen jedla a kynula a byla silene utahana a furt bych spala
Výhody: dobrá máma = zdravá máma = mladá máma:)naprosto nejlepší životní zkušenost, dítě mi dalo asi 100× tolik co VŠ, jsem mnohem víc nad věcí a vím co je důležité
nevýhody: neměla jsem mateřskou jen RP, hledání práce po RP bez praxe je horší (ale snažila jsem se pracovat na pár hodin i s mimčem - výuka aj)
Jestli se na to cítíš, tak do toho jdi. Zvládnout se dá všecko, zvlášť pokud máte peníze, tak si můžeš při studiu párkrát do týdne zaplatit chůvu a budeš mít pohodu. Samozřejmě to náročný je, zvlášť pokud bude dítě uřvaný, tak budeš třeba i padat na hubu, ale to je pořád coby kdyby…vyzkoušej a uvidíš ![]()
Btw kdyby se zadařilo druhé tak mám v plánu, dodělat si během mateřské a RP zkoušku z aj nebo nějaké doplňující studium:)
@hantom píše:
Btw kdyby se zadařilo druhé tak mám v plánu, dodělat si během mateřské a RP zkoušku z aj nebo nějaké doplňující studium:)
Jo to je dobrý plán, taky jsem si na MD/RD dělala zkoušky z angličtiny
. Je to i míň stresující než studium na VŠ, protože tu přípravu a i termín certifikátu máš tak nějak víc ve své režii.
Je to spolehlivý způsob jak neudělat nic pořádně (školu, kariéru ani mateřství) a definitivně se stát zcela závislou na manželovi. Někdo to tak chce, mně to přijde nebezpečné a svazující.
Radí stará, vzdělaná, zdravá, pracující (ráda a dobře), všestíhající matka dvou dětí.
@BaraF píše:
Je to spolehlivý způsob jak neudělat nic pořádně (školu, kariéru ani mateřství) a definitivně se stát zcela závislou na manželovi. Někdo to tak chce, mně to přijde nebezpečné a svazující.
Radí stará, vzdělaná, zdravá, pracující (ráda a dobře), všestíhající matka dvou dětí.
Myslím, že to přeháníte. Já bych si tohle říct netroufla. Naopak - mě třeba RD při studiu vybičovala k vysoké efektivitě na všech frontách. Při studiu mám daleko lepší výsledky než spolužáci, co „jen studují“. Stejně tak je to s mateřstvím. Tím, že dělám i něco jiného než jen praní, vaření, přebalování, tak dokážu právě i tyhle rutinní práce s miminkem ocenit, na miminko s těším, když jsme třeba ve škole a zažijeme spolu více zábavy. Taková ta typická „nasranost“ žen na RD z mé zkušenosti plyne právě z toho, že ty ženský nemají možnost někam vypadnout od dítěte, a tudíž jsou neustále z té opakující se rutiny hotový.
@BaraF píše:
Promin ale myslim si ze delam oboje poradne i studuju (mam jen jednu 3) a i se staram o malyho samozrejme ze mi nekdy pohlidaji babicky treba par vikendu ale komu ne…
Já studovala při obou dětech. První prcek se nám zadařil, když jsem byla ještě na gymplu
(maturovala jsem, když mu bylo osm měsíců). Po matuře jsem si dala rok oraz, abych si prcka pořádně užila, ale pak jsem se přihlásila na vysokou a plánovaně otěhotněla podruhé. Studovala jsem kombinované studium - do školy jsem chodila v pátek a sobotu cca jednou za měsíc a druhý syn se mi narodil po prvním zkouškovém. Souběh děti+škola byl úplně vpohodě. Měla jsem dost času na děti a zároveň mi nechyběla jakási seberealizace. Měla jsem 3 letý Bc a pak šla ještě na navazující. S dětmi jsem tak byla doma pěkně dlouho (což nám všem vyhovovalo) a práci jsem si pak našla taky vpohodě (i když jsem se bála jak to dopadne, když jsem neměla žádnou praxi a doma dvě malé děti). Takže závěr - neboj se toho, pokud se na miminko cítíte a chcete ho, tak do toho jděte! ![]()
@BaraF píše:
Já odmaturovala jen s jednou dvojkou (zatracenej zeměpis) a jen jednu jedinou zkoušku jsem na vysoké dělala na podruhé (hospodářská politika a správa). Děti jsou řádně vychované, nikdy s nimi nebyl problém, vztahy máme kamarádské, a v práci taky všechno stíhám…Ono je to o přístupu, prioritách a time managementu ![]()
Ahoj, snad te aspon trochu povzbudim. Jsem ve tretaku na medicine a v zari mam termin porodu. Miminko je planovane, naprosto niceho se nebojim. Pritel je o neco starsi, netroufam si rict zajisteny, ale po financni strance se vubec nebojim, spatne na tom urcite nejsme (ale co si budem povidat, me zivi porad rodice) a vzhledem k tomu, ze mame dobre rodinne zazemi, tak vim, ze se muzu spolehnout i na budouci babicky a kdyz bude potreba, hlidat budou. Ja jsem presvedcena o tom, ze se to zvladnout da. Urcite to neni jednoduche, ale kdyz se chce, jde to. Mam znamou na medicine s dvema detma a zvlada to. Pokud sem to dobre pochopila, Bc. budes jeste s briskem, takze toho se bat nemusis vubec a dalkove studium urcite zmaknes i s prckem
Drzim pesti!