Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na mou situaci, co byste dělaly, popřípadě jestli jste některá nezažívala to samé…
V lednu mi bylo 21, mám o 7 let staršího manžela. Příští rok bych měla ukončit 3letou VŠ s možností pokračovacího studia další 2 roky.
Manžel by už si moc přál miminko, já se na mimi taky cítím a napadla nás varianta, že bych v létě / na podzim vysadila antikoncepci a začali bychom se snažit.
Ale já stále řeším, co s mou školou… Státnice bych (doufám) udělala jako těhotná a mohla bych se přihlásit na dálkové navazující studium, ale nevím, jestli je potom výhodné být jako čerstvý absolvent Mgr. studia ještě rok na mateřské. V případě, že by se mi nepovedlo dostat se na magisterský program být hned po škole 3 roky doma… Vím, že bych mohla být míň, ale to jsem nikdy nechtěla a pokud to nebude nutné, tak to tak chtít nebudu.
Na druhou stranu nechci na miminko čekat cca do mých 26, než si dodělám školu úplně a naberu nějakou praxi.
Děkuji všem, kteří to dočetli až sem, rozepsala jsem se více, než jsem měla v plánu, tak doufám, že to pochopíte ![]()
Předem děkuji za reakce ![]()
P. S. S financemi by u nás nebyl problém, manžel vydělává slušné peníze, ze kterých se platí v podstatě vše (já příspívám v průměru asi 3000/měsíc), takže s rodičovským příspěvkem by to neměl být problém…
A já bych po dálkovém Mgr. na tvém místě klidně rok byla doma. Některé ženy mají tři mateřské za sebou a „mezeru“ i 10 let a taky to jde. Takže s jedním rokem bych si nelámala hlavu a přijde mi to jako nejlepší řešení.
V těhotenství se může stát hrozně moc věcí takže je to vlastně risk - že budeš muset ležet apod., takže já bych klidně otěhotněla později - když vás muž uživí tak nevidím problém.
já to mám takto - otěhotněla jsem ve 3. ročníku SŠ, odmaturovala následující rok, nastoupila na VŠ. Ukončím Bc. (teda snad
) které mám na denním a syn půjde do školky - já do práce a při tom dálkově dodělávat Mgr.
Bude to hukot ![]()
Tak já jsem na tom věkově i se školou úplně stejně jako ty
A i když pocitově už bych do toho klidně šla, rozum mi to nedovoluje. Nemyslím si, že je nejlepší hned po Bc, bez pracovních zkušeností, nastoupit na rodičák. Já třeba plánuju udělat Bc, nastoupit na navazující, ať už dálkově nebo prezenčně, to se ještě uvidí, zároveň s tím už pracovat v oboru, nabrat zkušenosti a po Ing státnicích, to mi bude 24, bych tomu už klidně nechala volný průběh. Ale teď by mi to přišlo fakt brzy ![]()
Taky jsem měla první dítě uprostřed studií, školu jsem dokončila dálkově o několik let později a byla jsem sakra motivovaná! Byla podmínkou, abych mohla pracovat v oboru a měla jsem dítě a zodpovědnost za něj. Takže v tom problém nevidím.
Za me? udelej si skolu a pak mimco;-) oboji si vic uzijes… a teda vim, ze to spousta holek zvladlo, ale taky vim jak u toho padaly na hubu… ja sem otehotnela po vysoky a ted si malou moc uzivam, sem v klidu, mam cas jen pro ni. a jeste treba ja prvni 4 mesice tehotenstvi prospala, nedala bych to
Ja jsem ted v 11 tydnu a dokoncuji prvak na vosce. Dam si rok odklad a skolu bych pak rada dodelala. Loni mi diagnostikovali endometriozu, tak jsem mimco musela vtesnat do skoly. Ale je mi 25. V tvem pripade bych si v klidu dodelala skolu. Jsem hrozne unavena, nedokazu se poradne soustredit a do toho nevolnosti. Neni to lehke.
Mi to přijde zbytečne rychle a ty moc mlada..dodelala bych v klidu bc., na navazující mgr.bych zkusila dalkove, pokud to je mozne a po bc. statnicich bych hledala práci v oboru, chvíli pracovala a pak začala zkoušet mimi..a tobe nevadi ze treba neabsolvujes žádný studijní pobyt? nebo nezacnes vydělávat vlastni peníze? mi by to treba vadilo…
Já byla v naprosto stejné situaci a biologické hodiny mi v těch 21 byly na poplach
Nicméně jsem věděla, že školu s dítkem (a to jsem ještě netušila, jak náročné miminko mě čeká) budu dodělávat opravdu těžko. Počkali jsme po škole a praxi. Kdybych se měla znovu rozhodnout, udělám to stejně.
Hele v dnešní době jsou tak nějak peníze „všechno“. pokud jste zajištění, klape vám to, tak proč ne.
Tak já jsem ve druhém ročník Bc. studia a termín porodu mám 5. září
Za mě do toho klidně jdi - pokud jsi zvyklá na zápřah a těhotenství bude v pohodě, dá se to zvládnout. Já budu třeťák dělat individuálem, pro studující rodiče je teď hodně výhod po novele zákona. Pokud něco v pohodě nebude, doděláš školu později. Taky jsem měla strach, že by to později nešlo, tak proč ne?
Holky tak ja jsem asi o dost starsi a taky uz mam skolu za sebou. Ale muj postreh je, dite pri skole je idealni volba. Ono se to treba o nejaky ten rok protahne. No a co? To se stava i bezdetnym. Jenze takova holka ma pak po skole, ma odrodino a muze smele ve triceti budovat kontinualne karieru, zatimco spousta pres tricet teprve odchazi na materskou ![]()
Ono taky záleží, co studuješ za školu…
Kolik zkoušek/zápočtů míváš, jak dlouho se na ně je třeba učit. Jestli stačí třeba 2dny předem nebo je třeba do toho lehnout a 14dní se v kuse učit.
Já měla 5ti letý obor v kuse, pak na 1 rok nastoupila do práce. Otěhotněla jsem ještě před ukončením roku v práci, pár měsíců doklepala a pak mě dr. poslal na nemocenskou. Pro mě naprostý ideál. Za mě bych do těhotenství při škole, kterou jsem dělala nešla plánovaně. Být těhotná před a v průběhu státnic, tak nechci vidět, jaký je malá nervák. Já toho teda nestíhám ani moc při malé-možná kdybych chtěla a musela, tak bych stíhala, ale takhle si to užívám naplno a jsem vděčná, že se nemusím nikam hnát. Když jsem byla ještě těhotná, tak jsem nebyla ve stresu, neměla žádné extra nervy. Věřím, že i díky tomu je malá od prvního dne co jsme přijely z porodnice pořád v pohodě a co se začala smát, tak je pořád vysmátá. Jde vidět, že je spokojená a to i přesto, že už 5 týdnů nosíme Pavlíkovy třmínky. Neříkám, že u stresovaných matek to tak nemůže být-je to dáno samozřejmě i povahou, ale u mě se 100% potvrdilo-spokojená matka/spokojené dítě. Ne nadarmo se všude mluví o stresu jako spoušrěcím faktoru různých nemocí a kdoví čeho všeho..
Já bych s dítkem ještě chvíli počkala
Ono se to zdá, ale při dítěti se ani ta škola moc zvládat nedá ![]()
Ahoj tak ja studuju s ditjem jsem jiz na rodicaku rozdil je ze ja mam neake roky odpracovano a na vs jsem nechtela po maturite jit ted uz na to mam jinej nazor
zacla jsem studovat kdyz malymu bylo pres pul roku a zatim mam prvni semestr celej hotovej i kdyz jsem mela zk kde bylo treba 3 tydny v kuse se ucit slo to pomohly babicky s hlidanim jeste ze je mam ale pri predstave ze bych se mela ucit v tehotenstvi to bych asi nedala alespon ne ty prvni 3mesice furt se mi chtelo spat treba i 18hodin v kuse bych prospala chodila jsem do prace asi do 6m tehotenstvi a reknu ti bylo to hrozne obdobi v kancelari pravidelne kolem 12 jsem usinala v sede jediny co pomahalo byl kofein
no a dalsi vec nedovedu si predstavit studovat treba v 6nedeli to jsem byla uplne mimo nez si telo zvyknel na ten rezim nespani a vstavani x krat za noc…ale na druhou stranu ditko pri skole je silena motivace tu skolu zvladnout po porodu proste neznas co je slovo nuda nebo co to je nic nedelani a budes zvykla pbyt v zaprahu jinak pokud chces ditko takto brzo a ne az po ukonceni vs pockala bych s otehotnenim az po statnicich aby si mimco v brisku prilis nestresovala pak pokud by jsi chtela materskou tusim ze to lze nejak udelat pres chlapa pokud bude stale pracovat a muzes byt doma klidne i jen zbyle 2 roky navazujiciho studia
@Fikta píše:
Já byla v naprosto stejné situaci a biologické hodiny mi v těch 21 byly na poplachNicméně jsem věděla, že školu s dítkem (a to jsem ještě netušila, jak náročné miminko mě čeká) budu dodělávat opravdu těžko. Počkali jsme po škole a praxi. Kdybych se měla znovu rozhodnout, udělám to stejně.
no právě
navíc mi přijde, že nějaké biologické hodiny musí mít i manža…
„to je pěkný kočárek, podívej-miminko, to jsou krásné malé věci“, takže ve mě tu touhu mít dítě vyvolává ještě víc
sám říká, že mě nebude nikam tlačit, že klidně počkáme, až budu chtít, ale vidím na něm, že by byl nejradši, kdyby to bylo teď hned ![]()