Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
mam doma 7,5 m starou Sarlotku (velmi zive dite) a planujeme, co nejdrive dalsi. Na tom by asi nebylo nic moc divneho, ale manzel studuje v Anglii a ja bych rada aspon castecne nekdy studovala taky.
Proc to zvazujeme? Urcite chceme deti nepozdeji tri roky od sebe. Ja chci urcite rodit v CR a take tady nechat to druhe aspon naockovat. Kdybychom cekali dyl, tak bychom zbytecne byli o rok dele odpoutani od tatinka. A momentalnim vyvojem situace v Londyne mam ted strach se s malou stehovat za manzelem, takze bych tady stejne chtela jeste asi rok zustat.
Jde to zvladnout sama se dvema detma??? Nevite jak by to bylo s druhou materskou? Tu prvni mi vyplacela moje skola, protoze jsem byla absolvent.
Nejhorsi je, ze u manzela v rodine jsou pry nejaka dvojcata, takze mam strach, ze by se to treba postestilo i nam. Mimi moc chci, ale tri si uz moc nedokazu predstavit.
Doufam, ze jsem to napsala aspon trochu pochopitelne. Predem dekuji za odpovedi. Terik a Charlie
Ahoj Terik,
zvládneš to nabeton … otázka je, jestli si ty dětičky aspoň trochu užiješ
![]()
Já bych do toho nešla … radši bych počkala.
Pa,
Baghira a Eliška 15,5 m.
ahoj,
záleží na co se cítíš.já souhlasím s baghirou.osobně si neumím představit 2 děti a ještě studovat,ale nepíšeš jestli ti někdo pomůže.myslím,že ti těžko někdo poradí,zvážit to musíte s manželem.každopádně přeju rozhodnutí,které vám bude vyhovovat!
luka a kačka 13,5m
Ahojky. Taky chceme s manželem děti s věkovým odstupem max.3-4 roky. Dceři bude 22m a začínáme „pracovat“ na miminku. Dříve bych se na to necítila ani náhodou.
Alusha
Ahoj,my chceme taky rozdíl tak 3-4 roky
Dodělávala jsem školu když bylo malýmu 13-18 měsíců a musím říct že bych do toho nešla dobrovolně ani nuceně už nikdy.Malej je taky dost živej a tak se nedalo učit ani přes den a ni v noci,protože od roka začal špatně spávat (do té doby spal od půl osmé celou noc).Navíc jsem si ho opravdu málo užila a to mi pomáhal kdo mohl.bylo mi líto že nemůžu s ním jen tak na procházku nebo si hrát,protože jsem měla domácnost a učení.
jak jsem si oddychla že je celá škola za mnou.Teď plánujeme že se tak příští rok začnem pokoušet o druhý a to už si chci oba broučky užít na plno.
Ono se ti v nějakou dobu začne zdát že je to v pohodě,ale kolem toho roku a půl je to síla.Když bylo malýmu asi půl roku,taky jsem si říkala že bych brala druhý,že se to dá.jasně dalo by e to i teď,ale počkám až bude trochu rozumnější a samostatnější.
Zkus to pořádně probrat a udělat si různý varianty,nechci tě od toho odrazovat,třeba byste to zvládli.Ale neumím si představit sama se dvěma dětma…to musí být někdy hodně moc těžký(stačí mi když dělá manžel třeba celej týden do večera a venku prší musíme být zavření doma-taky na zbláznění)je třeba myslet na všechno…
Teriku,
ještě k těm dvojčatům z manželovy strany. Můj manžel je taky z dvojčat, dokonce i můj otec, tak jsem si zjišťovala situaci. Na genetice mi bylo řečeno, že sklon k dvojčatům se může dědit jedině přes ženy, tím, že u nás je to manžel a otec, se zvýšená pravděpodobnost k povití dvojčat nepřenáší. Každá žena teoreticky dvojčata mít může, ale vliv dědičnosti je jen v případě, že sama je z dvojčat, nebo její matka, teta, prostě, přes ženský.
Situaci máš fakt těžkou, starat se o 2 malé dětičky a ještě studovat je nezáviděníhodné. Já jsem potřebovala dodělat studium, když měla malá 9 měsíců, pomáhala mi tchýně a taky už bych do toho nešla, a to byla moje holčička výjimečně hodné a spavé dítě. Ale jak tu psaly jiné, málo jsem si jí v tu dobu užívala. Naštěstí to byla jen jednorázová zkouška, na kterou jsem se učila naplno asi 2 měsíce, vůbec si neumím představit studovat několik let. Ono se to dá, ale dětství tvých dětí už se nevrátí.
Jendys
Ono je to komplikovane. Zase kdybych cekala zbytecne bych potom malou stresovala. Znamenalo by to pro ni stehovani, kdyz bude mit rozdelanou skolu nebo skolku na necely rok do CR a nevim jak by to zvladala. Jsem asi divna, ale kdyby to neslo, vzdala bych se studia. Zatim nemam skolu ani rozdelanou…Kdyz to risknu a zkusime ted druhe, tak mi pomuzou babicky. Kdyz pockam, tak oni uz budou zvykle na svuj klid a moc nepomuzou. Asi to necham na prirode a bud se drobek zadari nebo ne…Dik za odpovedi. Taky se desim toho, ze si je neuziju, ale v nasi rodine moc idealni reseni nejsou. Terik
Ahoj Terik, u nás doma je to trošku iné. Máme 18M dcérku a ja by som chcela porodiť druhé dieťa skôr ako dosiahne dcérka 3rokov. Spočiatku som sa na druhé mimi necítila, bola som vyčerpaná, asi ako každá mladá mamička. Dnes už môžem povedať, že som si zaviedla systém, ktorý mi vyhovuje, naučila som sa vyselektovať dôležité, od nutného a nepodstatného a tak mi zostane koľko-toľko času pre seba. Problém je ale v manželovi, ktorý „ťaha“ finančne domácnosť a berie to strašne zodpovedne a tak chodí dosť vyčerpaný z práce ( pracuje 6 dní v týždni) a aby toho nebolo málo, ešte si aj nejakú domov nosí. Takže ak spomenie druhé mimi, stratí farbu z tváre a zo slovami, že to by nezvládol ukončuje so mnou rozhovor na túto tému. Priznám sa, že prvé dieťa sme mali, keď sme mali obaja po 30-tke, máme vlastný dom, nové auto a samozrejme pôžičku… Ale kto ju dnes nemá… Manžel chce najskôr vyplatiť dlhy a potom sa vraj uvidí. Ale mne biologické hodiny tikajú a tak som sa rozhodla že ho spracujem, a až jedného dňa povie, chcel by som syna, nebude mať vôbec pocit, že ho do toho niekto nanútil.
Ahojky, mám děti 14 měsíců od sebe, dnes je jim 14 a 28 měsíců a jsem spokojená, užiju si obě, když spinkají, tak si udělám časi na sebe, stíhám v pohodě všechno kolem. Manžel sice není v zahraničí, ale skoro ho nevidíme, protože je workoholik, pracuje zhruba od7 ráno do 24hodin večer 6-7 dní v týdnu. Babička hlídá pouze občas, když musím někam, kde nemůžu vzít děti, nebo jednou za pár měsíců kd\ž vyrazíme někam večer. Já myslím, že to zvládneš také. Ahoj, kdyby jsi se chtěla něco zeptat, písni mi mailíka. ![]()