Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem těhu, 33 týden, v létě jsem prodělala mozkovou příhodu, pravděpodobně z migrény… píchám si od té doby denně Fraxiparin na ředění krve.
Bylo mi řečeno, že mě čeká porod císařským řezem. Nemáte nějaké zkušenosti stím, jak to probíhá pokud si píchám tyhle léky, je celková anestezie nebo jen částečná jako u klasického plánovaného císaře?
Termín porodu mi dokrot nechal zatím na konec ledna, je pravd,a že se císařem zkracuje tak o 14 dní? ![]()
Moc díky za rady,
Ahoj, já si píchala clexane a ke konci fraxiparin a rodila jsem přirozeně,jen mi ho vyvolávali ale to bylo nejspíš kvůli tlaku takže to bylo 38+4.Já jsem měla plícní embolii ale to mi bylo 20 tak proto jsem si teď v těhu píchala.Ale asi mají důvod ti dělat císaře.Taky jsem si myslela že ho budu mít ale neviděli důvod proč bych měla mít CS.Ale myslím si že by si nemusela mít celkovou anestezii,ale to je jen můj odhad.Možná tady někdo tyhle zkušenosti.
Ahoj,
ohledně ředění krve a císaře netuším, měla jsem plánovaný císař, den předem jsem si musela píchnout clexan a měla jsem epidurál.
Ohledně termínu záleží na porodnici, mě ho dělali 3 dny před termínem.
AHoj ,
moje kamarádka má vadu krve a píchá si varfarin či co
a v těhu skoro přišla o nohu, ale nakonec se vše zvládlo. Císař měla plánovaný a v celkové anestezii, kdyby bylo třeba řešit i něco jiného než porod, tak je to jistější než epidurál. Vše proběhlo na 1 a obě jsou v pořádku ![]()
Ahoj!
Tak já jsem si píchala fraxiparin celé minulé těhu (i tohle), a rodila jsem předčasně přirozeně. Ale dohoda byla původně taková, že budu mít vyvolávaný porod, abych byla hlídaná kvůli zředěné krvi. Nechci tě plašit, ale bylo mi řečeno, že mi budou vyvolávat klasický porod právě z důvodu, aby nebyla nějaká komplikace a nemusela jsem mí císaře, protože u něj je prý vyšší riziko krvácivosti v těchto případech než u přirozených porodů. Proč budeš mít císaře? K tomu je ještě jiný důvod?
Perulka píše:
Nechci tě plašit, ale bylo mi řečeno, že mi budou vyvolávat klasický porod právě z důvodu, aby nebyla nějaká komplikace a nemusela jsem mí císaře, protože u něj je prý vyšší riziko krvácivosti v těchto případech než u přirozených porodů. Proč budeš mít císaře? K tomu je ještě jiný důvod?
I když se to plno těhotným nezdá, císařský řez je u nekomplikovného těhotenství rizikovější než vaginální porod. Proto se, pokud je to možné, preferuje normální porod. Stejně tak je to i u porodu žen s Fraxiparinem. Samotný Fraxiparin neovlivňuje způsob vedení porodu ani jeho načasování. Může to být ale ovlivněno diagnozou pro kterou Fraxiparin bereš - porucha srážlivosti krve (trombofilie)- tam obvykle gynekologové doporučují nepřenášet.
Já je měla injekce 1× za 24hod. Nevěděla jsem, že si nemám nic píchat, když se mi rozjel vyvolávaný porod (dávala jsem si injekce sama i v nemocnici) a když jsem pak chtěla po nějaké době epidural, nemohla jsem, že prý nejdřív až 12hod po injekci. Rodila jsem nakonec CS v celkové anestezii, a to proto, že se spinálka nepodařila dobře píchnout, takže pokud budeš rodit CS, tak celková určitě nutná není, o intervalu, kdy si máš dát naposledy injekci se radši informuj předem ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 09:51
Hlavní důvod pro císaře prý je v tom, že při mozkové mrtvici se mi vytvořila krevní sraženina… tudíž bych u klasického porodu mohla tlačit, a mohl by mi zase nějaký „cucek“ vlítnout kam nemá…tot vše.
Moc mi toho neřekli, jsem z toho zblblá ![]()
Napadají mě blbý scénáře typu že mě to chytne dřív a kvuli fraxi nebudu moc rodit hned, protože bych moc krvácela… a taky bych chtěla být u toho císaře aspoň trochu při smyslech:-)
Já se teda v tomto moc neorientuje( jak je to u císaře) ale právě když si picháš Fraxiparine tak proto aby se ti nesrážela moc krev ale taky zároveň aby jsi moc nekrvácela.Jinak na ředění krve se bere Warfarin ale to jsou normální tabletky a u toho je riziko krvácení které se blbě staví.Fraxiparine je nízkomolekulární, a pokud si ho picháš tak by jsi všechny ucpaniny měla mít naředěné a už by to mělo být v pohodě.Měla by ses na to pořádně asi zeptat svého dr.
Já jsem si taky píchala fraxiparine a rodila jsem císařem (z jiného důvodu)a měla jsem epidurál.
O tom všem rozhoduje anesteziolog, podle toho kolik si pícháš, ale všechno jde když se chce. Většinou stačí, že injekce Fraxi se dá až po operaci, ne před ní.
já teda co si pamatuju, tak mě řekli že po injekci co ředí krev se může epidurál píchnout až po 10 hodinách co si píchneš injekci.co mě trošku zamrzilo tak mě to nikdo neřekl.ráno v 8 hod mi píchli clexane (to už jsem byla na rizikovým týden přijatá) a v 9 hod mi oznámili že mi budou porod vyvolávat.takže tam vázla komunikace mezi sestrami a doktory.já jsem to chtěla zvládnout bez epidurálu tak mě to tolik nerozlobilo,ale mohly mě upozornit.
U nás se píchá Fraxiparin v rámci prevence trombóz všem večer před plánovaným císařem; ten pak byl ve spinálu a byl naplánovaný myslím na 39+5.
Nejlíp poptat se na obvyklé postupy v nemocnici, kde budeš rodit.
za normalnych okolnosti sa vacsinou planuje cisarsky aspon 12 hodin po pichnuti nizkomolekuloveho heparinu…
s EPI je to tak isto..s tym.ze sa neodporuca..ak je fibrinogen vyssi ako 7,0..
ja som rodila prirodzene a 37+2..a teda som netusila..kedy to pride..no i ked tusila..ale nejak som to s injekciami neriesila.ani na hematologii ma na to neuporoznili..
epi som nedostala..nemohla som..napriek tomu.ze mi ju viackrat nukali..
ale ono ked je nutna rychla sekcia..heparin neheparin..ide sa na to…vsetko pekne zvladnete..poznam viac pripadov..ked bola rychla sekcia a pichnuta injekcia a maminky to zvladli..
ty asi rodit prirodzene nemozes kvoli prekonanej mozgovej prihode..aby ti ten velky tlak neuskodil
drziiim palceee
.
a ozaj..aneviem..ako je to u vas v nemocnici..ale ja som si priniesla svoje injekcie..lebo prave tam nemali moje davkovanie..tak pripadne aby pan manzel bol pripraveny priniest do porodnice