Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, nebo znát názor ostatních, popřípadě co by jste dělali vy?
Žijeme s přítelem ve 2+Kk 43 m čtver. bez balkonu.Po novém roce, nebo zjara plánujeme mimi(IVF).Bohužel už teď vím, že se sem nenaskládáme, nemáme ani kam dát postýlku, natož přebalovací pult apod. prostě věci pro mimi. Přítel nějak naschromáždil během našeho vztahu dost věcí a pořídil si skříň a dvě komody, čímž obestavil veškerý volný prostor u zdi v ložnici i obýváku. Řeším, zda nemáme byt vyměnit za 3+1 a předělat si ho na 4+Kk, nebo prostě rovnou koupit byt (dům)větší, tenhle si nechat a pronajmout ho
Jako ženská v našem bytě vidím spoustu nedostatků, ktarý by se s příchodem miminka museli prostě odstranit, dodělat nebo prostě udělat jinak apod. Vzhledem k IVF jsou možný i dvojčata a to už vůbec nevím, jak by jsme se poskládali. Vím že spousta lidí bydlí i v menším bytě, nebo ve stejným ale s více dětma, ale přemýšlím už i trochu dopředu. Tak co by jste mi poradili? ![]()
No, to záleží na financích. Jestli by jste si museli vzít hypotéku, jestli máte něco našetřeno, jak jsme na tom s platy, rezervami a podobně.
Bydlíme v tom stejném, postýlku máme vedle postele v ložnici..synovi jsou 3roky..ale musíme ještě chvilku vydržet až byt splatíme a pujdem do většího..s takhle malym dítětem se to dá zvládnout úplně v klidu..znám i rodiny co v tom žijou s 2dětmi psem a kočkou
a stěhovat se nebudou ![]()
Jestli mas moznost, tak se urcite prestehujte. Prijde den, kdy budete potrebovat vic mista (lezeni, chozeni apod.). Mimi taky bude potrebovat svuj pokojicek (samozrejme ne hned). Ja bych do toho sla ![]()
My máme právě vedle postele komodu s ložním prádlem, ručníkama apod. a jinak slouží jako noční stolek, takže na ní máme lampičku a knížky. A to máme postel 140 cm na 2 m, aby jsme se vešli. Kam jsem původně zamýšlela postýlku, koupil chlap šatní skříň. Do budoucna by byl v ložnici dětský pokoj a my spali v obýváku, už te´d tam máme z ikei rozkládací pohovku na trvalý spaní, ale zae já chodím brzy spát a chlap vejrá skoro do rána na tv
![]()
Jinak po novém roce mám nárok na hypo, už jsem to zjišťovala u hypotečního poradce, tak nevim jestli toho využít, nebo ne
ale je mi jasný, že s dítětem nebo dětma mi už hypo nedaj a chlap je proti nim, takže by si jí na sebe nevzal. Původně jsem plánovala ještě před IVF koupit větší byt a přestěhovat se a tenhle pronajímat.
Ahoj, nečetla jsem příspěvky, ale ve velikosti bytu problém nevidím, také máme 43m2 a jsme taky 3…jde hlavne o dobre usporadani nabytku a vyhodit z bytu vse co jen tak lezi a ceka to na vyhozeni
kdyby si jeden vikend sedla a prosmejdila (peclive) vsechny skrinky, vyhodis tolik zbytecnosti, ze bys koukala ![]()
Máme dítě v bytě 2+1 a plánujeme tu i druhé. Zvládnout se to určitě dá, věřím tomu, že i vy byste někam tu postýlku a spol. ještě nacpali. Problém nastane až později, jak dítě odrůstá z oblečení a tobě se doma hromadí další a další krabice a pytle s oblečením, které už je malé, ale mohlo by se hodit pro další ratolest, takže to pořád někam zastrkáváš, zakopáváš o miliardu hraček a pak z toho šílíš
. Pokud máte jinou možnost (my ne), tak radím: běžte do většího. Nejmíň finančně náročné mi asi připadá vyměnit (asi s doplatkem) váš byt za větší. Určitě bych vzhledem k plánovanému dítěti (nebo dvěma, i IVF bude určitě něco stát) volila finančně nejmíň krvavou variantu.
Myslim, ze by to byl potom hroznej opruz, stehovat se s detma. My bydlime v DE - 65 m2, mame psa a jedno dite. Cekame ale na pozemek a na barak, jinak bysme uz byli davno prestehovany. Neni to moc komfortni. Nas byt v CR (65 m2, zahrada) pronajimame lidem, co maj jedno vetsi dite a miminko na ceste. Pry jim to takhle vyhovuje, ja bych se z toho zblaznila…
Taky jsem měla takový byt - s malýma prckama to může být v pohodě, tak + - od tří let už bych preferovala soukromí ![]()
Jsme ve 2+1 (50 m2) zatím s půlročním a už teď vím, že nadlouho nám to určitě nebude vyhovovat, na druhou stranu minimálně do toho roka-dvou se dá v pohodě. O dítě jsme se snažili hodně let a řešit jsme to začali, až když jsem byla opravdu těhotná, do té doby nám současný byt vyhovoval maximálně.
Ale teda hypotéku si bereme ve dvou (jsme manželé) - tady nejde o to, že by mi ji samotné (i kdybychom nebyli) nedali, ale přeci ji nebudu splácet sama z mateřské a posléze rodičáku
A pak nedejbože něco se stane, chlap umře nebo se sebere a odejde a všecko je to psaný na mě? Brát si hypotéku sama na sebe krátce před plánovaným otěhotněním, když s ní chlap nechce mít nic společného, mi přijde jako poloviční finanční sebevražda.
Ja bych novy byt, jen proto, ze PLANUJETE cipiska asi moc nehrotila, ono IVF nemusi hned na poprve vyjit - ikdyz ti preji opravdu presny opak
- ale kazde IVF je i financne nakladna vec, koupit novy byt neni jen o tom, ze si vezmes hypoteku, ale taky ho vybavit tak jak si prejete, to vse stoji penizky, nervy a tak… ja bych to nechala, az jak se ukaze IVF, vsak pak mate hoooodne casu vse naplanovat a vybudovat, ja bych se radeji soustredila na to mit cipiska nez na bytik ![]()
Ahoj
Jestli se můžu přidat a mít spíše dotaz na zakladatelku? Zajímalo by mě jak z 3+1 udělat 4kk? Umím si pouze představit spíše probourat zaď a udělat z kuchyně a obýváku jednu velkou místnost.
Asi je to možné ale asi máme jinak situovaný byt a místnosti jsou už tak (pro mě)celkem malé a neumím si to představit.
Jinak jestli je ta možnost tak bych určitě volila variantu Větší byt ![]()
@skritek Petra Jo, to mě taky napadlo: já jsem v tomhle docela pověrčivá a asi bych to radši řešila až v těhotenství. Mám totiž kolem sebe dva páry, které budovaly, plánovaly a pak nic, o miminko se snaží v krásných velkých bytech a nic… a závidí nám naše batole v pronajatém pidibytě. My jim zas závidíme ty prostory, tak si závidíme vzájemně ![]()
@alsem Já jo, ale chlap ne
Pochází z baráku a ještě si prostě nezvyk, že tenhle byt neni nafukovací a ani nemá půdu. Sice mi říká že to „pak“odveze, ale nevim teda kam ![]()