Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dle mého nespěchej. Já mám zatím našetřeno do budoucna 90 tisíc a myslím, že je to málo. Takže cca ještě 3 roky počkám, až budu mít 300 tisíc, začnu pořizovat dítě, protože nechci pak živořit, než dítě půjde do školky a já do práce.
Tak pokud chceš oba názory tak za sebe říkám, že s takovou finanční částkou bychom to nedali, malá nebyla kojená a Nutrilon stál tedy dost, ano jsou levnější mléka ale já jí to nechtěla x nemusela měnit. Hele já jen když vezmu kolik stály její první boty atd. pak papučky, ono se to nezdá ale lítá to pěkně, to nemluvím když byla nemocná. Pak má ještě oční vadu, první brýle na 17ti měsících, dojíždím z Prahy až do Kladna na oční + brýle taky zrovna nestojí nejmíň.
Ve finále si to stejně budeš muset rozhodnout sama, jsou rodiny které vyžijí a pak rodiny které jsou zvyklé na jiný standard..
@Blekota píše:
Dle mého nespěchej. Já mám zatím našetřeno do budoucna 90 tisíc a myslím, že je to málo. Takže cca ještě 3 roky počkám, až budu mít 300 tisíc, začnu pořizovat dítě, protože nechci pak živořit, než dítě půjde do školky a já do práce.
Ta rezerva 60000 je tvoje nebo vaše, přítel neušetří ani teď nic, a je to jediná rezerva, kterou máte? Nebo na splátky hypotéky někde rezervy jsou?
Já mám taky rozpočet 6000 na jídlo a drogerii pro dva dospělé a jedno dítě, ale k tomu stravenky, a dostatečnou částku na moje osobní potřeby, kterou pravidelně v domácnosti rozpouštím. Dokud dítě bylo kojené, stálo minimum, ale teď mu chci dopřát kvalitní jídlo, a nám taky, a třeba skoro tisícovku dám měsíčně jen za ryby. A když si vezmu botičky, autosedačku a další větší položky, tak bychom to asi nedali ani s vynecháním kvalitnějších surovin na jídlo.
@Anonymní píše:
@Blekota @Aishenka
Děkuji za názory
Mimčo nebude hned, plánuji tak za rok, pokud to po zdravotní stránce půjde takhle,,rychle,,
Jde vidět, že jsi zodpovědná, do dítěte se nehrni, dokud nebudeš mít něco našetřeno pro sebe a dítě.
@zrcadlo
Je to moje rezerva a přibližná, doufám, že se ještě zvedne
ale jinak o finance se starám já, takže máme vše společně. Dokud nebudu těhotná, hodlám spořit a spořit co to půjde.
@Blekota
Díky, budu se snažit odkládat peníze co to půjde i když už teď jedu na doraz ![]()
Určitě by to šlo, ale na vyskakování to nebude. My mimino chceme taky, po úhradě veškerých nákladů nám zbyde cca 15000,–Kč a nemáme našetřenou ani korunu ![]()
@baracudas píše:
Určitě by to šlo, ale na vyskakování to nebude. My mimino chceme taky, po úhradě veškerých nákladů nám zbyde cca 15000,–Kč a nemáme našetřenou ani korunu
A co by se stalo, kdyby ti právě dnes odešla lednička? A nutně by jste potřebovali dát auto do servisu? To jako nemáš vůbec nic bokem? To pak mají lichvářské společnosti žně.
Ono záleží na více faktorech, máte to dost našponovaný, ale jde i o to, jestli třeba budeš mít možnost přivýdělku při MD, já to takto řeším a celkem musím říct že díky tomu neobracím každou korunu desetkrát, ale je pravda že taky přemýšlým co je zbytečné a co ne, ALE před otěhotněním jsem toto neřešila že na něco nemám peníze, každý má jinou startovací pozici, pokud tě netlačí věk, zkuz to odložit a našetřit si víc, jsou to rakety pak za ty děti, případně se domluvte že po nějakou dobu pokud to půjde budete teď vydělávat třeba ještě na brigádě a spořit aby dítě mohlo být i dřív
@baracudas
Já vím, že ne, jen potřebuji slyšet názory i jiných. U nás to vidí všichni,,v pohodě,, mám obrovskou podporu v rodině, ale přecejen se chce člověk spoléhat na sebe a ne, že mě budou zásobovat ostatní. I když oni to neberou jako, že mě budou financovat.Ale já se tak budu asi cítit.
Jinak s 15.000,– bych si já osobně pískala, ale každý je zvyklí na jiný standart ![]()
@baracudas za mě velmi nezodpovědné, nemít našetřenou ani korunu jak píšeš ale plánovat dítě, alespoň nějakou rezervu by člověk měl mít, ale to je vaše věc..
@Blekota ona to nemusí být jen lednička ale chlapovi se může něco stát nebo onemocnět a je to víš kde..
Ahoj všem!!
Předem se omlouvám za anonym.
Vím, že těchto témat ohledně plánování dítěte a financí je tu docela dost, ale přesto zakládám nové.
S přítelem uvažujeme nad miminkem. Oba si ho moc přejeme, ale já se stále častěji přistihuji, jak počítám a počítám, přemýšlím, jak to bude a jestli se to dá vůbec po finanční stránce zvládnout. Vím, že se to dá těžko odhadnout, ale potřebuji znát názor jiných. Třeba tu někdo je nebo byl v podobné situaci.
Jsem docela skromný a nenáročný člověk, ale dost spořící. Nikdy jsem nevydělávala moc peněz, takže jsem zvyklá žít,,skromě,, a ještě si spořit, co to jde. Radši si odpustím dost věcí a spořím
Teď k jádru věci. Pokud počítám náš příjem, který není velký a v budoucích letech se určitě nezmění, tak po zaplacení všech poplatků (hypotéka, inkaso, paušály, internet, atd…)nám zbyde pouhých 6.000kč na jídlo, pleny, kosmetiku,… Neumím si představit, zda je to pro tříčlenou rodinu dostačující částka. Já osobně se toho pořád bojím, ale čekat do nekonečna taky nejde (těď za 2 dosp. osoby dávám 4.000kč na jídlo a vychází to akorát).
Počítám to na dobu tří let, kdy bych byla doma.Pak už budu pracovat a peněz bude víc. Jde mi o ty tři,,krušné,, roky
Jak jste to měli jako rodina vy? Zvládali jste to? Kolik Vám cca stačilo měsíčně na jídlo, pleny, atd..?
Pokud půjde vše jak má, budu mít do rezervy cca 60.000,– a ty bych popřípadě rozložila na ty tři roky, kdyby to nešlo jinak a na výbavičku cca 15.000-20.000 kč. (Věci poděděné a z bazárku to jistí)
Děkuji všem za přečtení a případné komentáře. Potřebuju se konečně hodit trochu do klidu a přestat nad tím tak moc uvažovat. Občas si říkám, že mi z toho začne brzy hrabat. Proto Vás prosím o Vaše názory ať negativní tak pozitivní..vše beru
Chci být zodpovědná