Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost s nějakým plašičem, paralizerem či něčím podobným či jak řešíte volně pobýhajíci psy bez majitelů při procházkách s kočárkem? Abych byla upřímná občas se s malou už sama na procházku bojím, je poměrně časté, že se tu na volno potulují psi bez majitelů, kteři je bezproblémů pouštějí na volno do vsi přeci, aby se trochu proběhli. Dělalo se to tak vždy, tak proč ne teď. Ale kde má člověk brát jistotu, že pes nezaútočí třeba na točící se kolečka kočárku? Jak to řešite? Nechci na nikoho zbytečně útočit, pouze mít něco na případnou obranu, co funguje.
Pepřový sprej, koupit si pár cvičných a vyzkoušet si jak to funguje.
Koukni na video https://youtu.be/lGYK0_FQhKQ
V první řadě tohle řeš na obci a trvej na tom, aby takový majitele trestali. U nás pomohlo rozšířit drb, že po obci se válí otrávený návnady. Najednou byli všichni psi zavření… ![]()
Neřeším, můžeš koupit peprak třeba. Spíš učím deti si psů nevšímat, neběhat k nim, když kolem nějakého prochází, tak v tu chvíli nezacit skákat nebo ječet, aby se nelekl (takhle už mi jeden pes dítě chnapnul, i když byl na vodítku, syn procházel kolem a začal skákat a pes se lekl a ohnal se). Ale u nás moc psů na volno neběhá. Hlavně bych nekupovala žádné rušičky, takové ty ultrazvuky co slyší jen psy apod, naši na to byli naopak agresivní a doráželi na to.
Jasně - není nic lepšího, než sebou mít něco, co psy frustruje, to zejména u těch méně stabilních povede k tomu, že budou v pohodě a s předvídatelným chováním… (to je ironie)
Proč by pes útočil na kolečka kočáru?
Ty máš ze psů strach. OK, ale primárně pracuj s tím strachem, pak bude výrazně jednodušší řešit případnou složitou situaci, kdyby nastala.
Jestli něco, tak si pořiď pepřák, ale teda pokud v případě, kdy ho budeš muset použít zpanikaříš, protože nemáš kontrolu nad svou fobií, tak se nedá moc počítat s tím, že to použiješ správně.
Příspěvek upraven 26.08.22 v 09:02
Pokud se někde volně potuluje, navíc pravidelně pes, volala bych policii.
Nikdy se mi nestalo, že by útočil pes na kolo kočárku. Řešila bych na obci ať to řeší.
@Ou píše:
Jasně - není nic lepšího, než sebou mít něco, co psy frustruje, to zejména u těch méně stabilních povede k tomu, že budou v pohodě a s předvídatelným chováním.Proč by pes útočil na kolečka kočáru?
Ty máš ze psů strach. OK, ale primárně pracuj s tím strachem, pak bude výrazně jednodušší řešit případnou složitou situaci, kdyby nastala.
Jestli něco, tak si pořiď pepřák, ale teda pokud v případě, kdy ho budeš muset použít zpanikaříš, protože nemáš kontrolu nad svou fobií, tak se nedá moc počítat s tím, že to použiješ správně.
No představ si, že znám psa, co útočí na kola jakákoliv. Od kola, od kočárku… Někteří to prostě dělají.
A já fobii ze psů nemám vůbec, ale potkat na procházce cizího dobrmana, co na tebe vrčí a nikde nikdo (to se mi opravdu stalo), není nic příjemného. Prostě pes nemá co bez pána na ulici co dělat!!!
Obec je ma odchytavat a davat majitelum pokuty. Tam si stezuj. pak je os.rana cela dedina a svadi se to na i slusne pejskare. Navic pak nemuzes se svym psem na voditku ani vylezt ![]()
@Janeza kup si pepřík pro případ nouze a řeš to na obecním úřadu.
@Janli „skvělý“ tip
, pak se my, co máme psy na vodítku bojíme aby někde něco nesežrali. Kvůlli takovým jako vy sem se pak bála chodit venčit ven
![]()
Volně pohybující psy nepotkávám. Ale na zahradách, které nemají pořádný plot. Mi včera bylo chvilku dost hrklo. Úplně pot oblil. Když jsem šla kolem nějakého baráku. Tam jsou taky stále bez plotu a čuňu vystrčil naštvaný vlčák. První co mi napadlo. Ku.va, kde před tebou ty obludo vzteklá utečeme. Naštěstí byl nějak přivázaný. Už tudy nepůjdu. Chodila jsem tama se štěnětem kolem na pole. Kde ho můžu pustit, ať jde volně vedle. Ale teprve včera tam ten pes byl.
Buď to budu muset úplně obcházet. Nebo půjdu jinou stranou. Už mám takhle jednu ulici, kde se vyhýbám zahradě. Tam mají zas dva dobrmany vzteklé a za provizorně udělaným plotem.
Neuděláš nic. Obec je může max. upozornit, ale nemůže jim přikázat, ať udělají plot. Loni práve pes pokousal lidi na té ulici, kde jsem včera šla. Myslela jsem si, že ho odvezli pryč. Asi jo. A zas je zpět.
A volně pohybující volat měšťáky nebo my máme obecní policii. Ať je chytí a odveze. Ale volně pohybující nepotkávám.
@Janli no kupodivu taky mám dítě a tohle sem nikdy dělat nemusela. Jo a to na mě už těhotnou s mým psem 3 měsíce zpátky zaútočil pes. Já poškrábaná, můj pes pokousaný, řešila sem to přes policii a nevypouštěla lži.
@Nikky121 píše:
@Janli no kupodivu taky mám dítě a tohle sem nikdy dělat nemusela. Jo a to na mě už těhotnou s mým psem 3 měsíce zpátky zaútočil pes. Já poškrábaná, můj pes pokousaný, řešila sem to přes policii a nevypouštěla lži.
No, tak tady nic nepomáhalo. Policie to neřešila, obec taky ne, tak jsme to vyřešili sami. Pohoršuj se jak chceš, já nebudu čekat, až na moje děti vlítne padesátikilový tele. A možná jsme tomu psovi zachránili život, protože tady byli všichni tak naštvaní, že by toho psa dřív nebo později někdo odpravil doopravdy.