Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, chtěla bych poprosit o radu
. 14. února nastupuji na mateřskou dovolenou, papíry jsem vyplnila, přijmy jsou u účetní, která je zpracovává a snad včas odevzdá, ale chtěla jsem se zeptat, jak je to s vyplácením
. Vůbec tomu nerozumím. Do 14. 2. mi bude vyplacen normálně plat zaměstnavatelem za těchto odpracovaných 14dní a poté mě už bude vyplácet úřad? Tudíž mám čekat dva různé zdroje příjmů nebo mi to dá celé zaměstnavatel? A platí na MD to samé jako na nemocenské, tj. první 3 dny neplacené a tak, nebo se počítá od prvního dne normálně z denního vyměřovacího základu * 30? Pokud mi někdo poradíte, budu ráda. Děkuji L.
Hehe, matřská nám začíná nachlup stejně
Je to tak jak píšeš, odpracované dny platí zaměstnavatel, druhou polovinu měsíce pak úřad. Platí to od prvního dne nástupu, takže i ty první tři dny zaplatí. Platí to tuším zpětně, tudíž si počkáme.
Ahoj. Mateřskou dostaneš za tolik dní, kolik jich ten měsíc na mateřské jsi. Takže pokud jdeš od pondělí na MD, tak plat budeš mít do 13., od pondělka pak mateřskou. Za únor tak dostaneš mateřskou ve výši denní výše krát 15 (od 14.2. do 28.2. je 15 dní). První dny se taky platí
.
a neplati nahodou materskou zamestanavatel a ne urad? ja nastupovala taky v pulce mesice a noramlen mi to prislo dohromady s platem v jeden den
careynka píše:
a neplati nahodou materskou zamestanavatel a ne urad? ja nastupovala taky v pulce mesice a noramlen mi to prislo dohromady s platem v jeden den
Ne, teď ji platí OSSZ.
careynka píše:
To bejvávalo dříve u velkých organizací.
Takže mi na účet dorazí dvě samostatné platby. Od zaměstnavatele jedna a od OSSZ druhá. Je to tak?
Určitě to platí zpětně, tudíž, tyto platby přijdeou až v březnu, teda, pokud už v tom nemám zmatek.
no muze to prijit i dele nez v breznu, nekdo ceka i par mesicu
Gina108 píše:careynka píše:To bejvávalo dříve u velkých organizací.
aha, tak proto, ale mne furt totiz chodi od zamestnavatele ![]()
To je pravda, ale OSSZ má 30 dnů na vyřízení žádosti a ty jsem si pohlídala, takže by to mělo přijít, prudím pořád účetní, jestli už to odevzdala, takže myslím, že by neměl být problém
. A u nás to funguje tak, že výplata mateřské se dává k 1. v měsíci, takže do 10 je na účtech, tak uvidíme
. Jen doufám, že nezůstanu bez peněz, protože to by byl opravdu problém.
Tobě chodí mateřská pořád od zaměstnavatele? Myslela jsem, že to je už všechno od OSSZ i u velkých organizací. Budu muset zavolat účetní.
kracmeratko píše:
Tobě chodí mateřská pořád od zaměstnavatele? Myslela jsem, že to je už všechno od OSSZ i u velkých organizací. Budu muset zavolat účetní.
JJ, chodi. Vsak rikam i ze mi prisla napul s platem v jedny platbe a normalne mi od zamestnavatele chodi, nevim, proc je Jizvikova hned tak prijemna ![]()
No, já čekám, až pošlou teď výplatu, protože to znamená, že účetní by měla mít všechno už hotové a v pondělí ji brnknu, jak to teda bude. Docela mě děsí představa, že bych zůstala bez penízků. Sestra je teď taky na MD a to byla úřednice a taky ji to chodí od OSSZ, tak prostě uvidíme, hlavně ať to dorazí ![]()
kracmeratko píše:
No, já čekám, až pošlou teď výplatu, protože to znamená, že účetní by měla mít všechno už hotové a v pondělí ji brnknu, jak to teda bude. Docela mě děsí představa, že bych zůstala bez penízků. Sestra je teď taky na MD a to byla úřednice a taky ji to chodí od OSSZ, tak prostě uvidíme, hlavně ať to dorazí
ja jsem statni zamestnanec, tak my to mame mozna tedy trosku jinaj…zrovna cekam, jeslti mi uz dneska prisla
privezou mi kocarek