Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosim nemate holky zkusenosti? Loni jsem dostala darem 300 000 kc, nebyli vyplaceny najednou, kazdy mesic mi prisla mensi castka. Chci se zeptat jestli mam kvuli tomu vyplnit danove priznani? Plati se z daru dan?
No a od kohos je dostala? Aby se to neprehodnotilo na prijem ze zamestnani nebo jine SVC nebo ostatni zdanitelne prijmy. Dan darovaci jako takova byla zrusena, ale cast se presunula do zdaneni prijmu ![]()
@Helca83 No prave ze vubec nevim jak to je. A jestli se to vubec dani nebo ne. Dostala jsem penize od znamyho.
Dar se daní jako příjem.
Od daně z příjmů jsou osvobozené dary, jejichž hodnota od jednoho dárce nepřesáhne částku 15.000 Kč za rok (zdaňovací období) bez ohledu na to, kdo je dárcem.
Bez ohledu na výši daru, jsou vždy od daně z příjmů osvobozeny dary a příjmy:
od příbuzného v linii přímé a linii vedlejší, tedy dary od rodičů, prarodičů, dětí, vnoučat, manžela, sourozence, strýce, tety, synovce nebo neteře, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
od osob, se kterými obdarovaný před získáním daru žil alespoň rok ve společné domácnosti, a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl výživou odkázán na tuto osobu,
ze svěřenského fondu z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn osobou uvedenou v bodě 1) nebo 2) nebo přímo příjemcem (obmyšleným).
@Luboš P Tak to je sila. Takze kdyz mi kamos daruje 300 000 tak to musim jeste zdanit?
@sasanka24 Daruje-li to za nějakou protihodnotu, třeba sex, tak to je jako příjem prostitutky. Daruje-li jen tak pro nic, za nic a ještě o tom sepíše smlouvu (včetně příjmového dokladu), tak to je možno chápat jako daň z blbosti.
@sasanka24 píše:
@Luboš P Tak to je sila. Takze kdyz mi kamos daruje 300 000 tak to musim jeste zdanit?
Ano. Pokud nejste politici.
Prosím o radu, v loni (2021) jsem dostala od otce darem 500.000korun. Peníze na nákup auta. Otec žije v zahraničí, peníze ní poslal na účet a já je následně převedla ve dvou fázích (nejdřív záloha a potom platba) na účet prodejce auta - autosalonu.
Vím že je to dar v rámci rodiny, ale musím toto někde přiznávat, případně s otcem řešit darovací smlouvu? Tu samozřejmě sepsanou nemáme, prostě mi poslal peníze ať si koupím auto. Na mém účtu to byl dost nestandardní pohyb, běžné tam disponují maximálně s pár desítkami tisíc. Banka nic vysvětlovat nechtěla i když jsem se dočetla, že občas transakce chtějí objasnit. Nechci mít potíže, že jsem někde něco zamlčela.
Děkuji za radu.
@Anonymní píše:
Prosím o radu, v loni (2021) jsem dostala od otce darem 500.000korun. Peníze na nákup auta. Otec žije v zahraničí, peníze ní poslal na účet a já je následně převedla ve dvou fázích (nejdřív záloha a potom platba) na účet prodejce auta - autosalonu.
Vím že je to dar v rámci rodiny, ale musím toto někde přiznávat, případně s otcem řešit darovací smlouvu? Tu samozřejmě sepsanou nemáme, prostě mi poslal peníze ať si koupím auto. Na mém účtu to byl dost nestandardní pohyb, běžné tam disponují maximálně s pár desítkami tisíc. Banka nic vysvětlovat nechtěla i když jsem se dočetla, že občas transakce chtějí objasnit. Nechci mít potíže, že jsem někde něco zamlčela.
Děkuji za radu.
Tohle si myslim ze by melo byt osvobozene a nikam nic hlasit nemusis, pro jistotu to jeste pohledam, ale fakt myslim ze zadna akce netreba ![]()
Takze ohledne osvobozeneho prijmu fakt nikam nic hlasit nemusis:
https://zdenekjurak.cz/…zeny-prijem/
A i od dane darovaci resp z prijmu to je osvobozeno: