Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice U nás tedy plavat chodí, i když je to jednotřídka, takže buď děti prostě jdou nebo si je rodiče musí nechat doma… a když se najde nějaké, co si nemohou nechat doma a nechtějí aby plavalo, tak prostě jezdí s nima na čumendo. A tedy chodí i prťata, mě ho poprvé odchodila holka ještě jako ani ne 3 letá.
Ale mám takový pocit, že inspekce taky měla nějaké kecy, ale moc to neřešili, pouze anglčtinu přesunuli místo odpoledního spánku.
Zas na druhou stranu, nevidím důvod, proč by ve spojené třídě nemohli poskytnout ekvivalentní vzdělání, když v jednotřídkách to taky jde.
@lucenka píše:
@Svistice u nás ve školce byly 4 třídy a děti z těch dvou větších na jaře na plavání normálně chodily.
Jo, tam to chápu. Ze neplavce ze dvou predskolnich tříd scuknou případně do jedne a maji zajisteny „plnohodnotnou“ vyuku. Coz u nas nejde, neplavci by slu do tridy 3-4 letych nebo 4-5 letych. ![]()
@Svistice píše:
Coz u nas nejde, neplavci by slu do tridy 3-4 letych nebo 4-5 letych.
A proč to nejde, v jednotřídce tu výuku taky musí zajistit, i když tam mají ty někdy ani ne 3 leté… myslím, že tohle je podle hesla, že když se chce, tak to jde. A v tomhle ohledu naší školku musím všude chválit.
@Svistice píše:
Jo, tam to chápu. Ze neplavce ze dvou predskolnich tříd scuknou případně do jedne a maji zajisteny „plnohodnotnou“ vyuku. Coz u nas nejde, neplavci by slu do tridy 3-4 letych nebo 4-5 letych.
ale u nás byla předškolní jen jedna třída. Ta druhá byla z větší části plná čtyřleťáků. Takže když někdo nešel, tak byl mezi 3-4 letými
U nas ve skolce z tohohle duvodu take zrusili vsechny dopoledni akrivity typu solna jeskyne ci joga. Ze kvuli vyshlasce se musi dopoledne preci vzdelavat!!!:(:(
U nás školka rozdělena dle věku, 2-4r, 5-předškolák. Pokud předškoláci chtěli, chodili všichni, pokud bylo místo ve skupině, doplnilo se dětmi, které měly zájem, ale staršími -
snad je to srozumitelné. Prťata nechodila.
Třídy jsou 3.
@Svistice píše:
Obnovuji téma s trochu jiným dotazem. Zajímají mě odpovědi hlavně maminek/učitelek dětí, které chodí do školek s malým počtem dětí/tříd.U syna ve školce jsou celkem 3 třídy. Předloni zrušili nabídku plavání pro nejstarší „předškolní“ třídu s tím, že dle nějaké metodiky/vyhlášky pokud nemohou zajistit v době dopoledního plavání dětem, které plavat nechtějí nebo nemohou ekvivalentní vzdělávání na úrovni předškoláků (do té doby se „neplavci“ jedno dopoledne v týdnu spojili s ostatními dvěma třídami mladších dětí), tak nelze poskytovat plavání v dopoledních hodinách organizovaného vzdělávání. Pouze jako odpolení volnočasovou aktivitu (což samozejmě z provozních důvodů nejde).
Takže by mě zajímalo, jak je tos plaváním v jiných školkách podobné velikosti jinde.
Obecně už nesmí být dopo placené kroužky, protože to prý diskriminuje sociálně slabé ![]()
Jinak já jsem na plavání posílala dítě, které jsem měla v péči před lety a bylo to dost k ničemu. Plavat se nenaučil, zato byl furt nemocný. ![]()
Takže teď svému dítěti platím plavání extra jako individuální výuku.
@Bábrdl Tak ono to taky primárně není o tom, naučit je plavat, ale seznámit s vodou, naučit se nebát a tak.
@Bábrdl píše:
Jinak já jsem na plavání posílala dítě, které jsem měla v péči před lety a bylo to dost k ničemu. Plavat se nenaučil, zato byl furt nemocný.Takže teď svému dítěti platím plavání extra jako individuální výuku.
dcera chodila loni a během tří lekcí ji naučili neuvěřitelné věci. První tři lekce nebyla, protože se dávala dokupy po angíně. Letos půjde znova, moc se těší. Syn bude teď taky chodit na individuální lekce, ale u něj je ten důvod trošku jiný, ten by to ve skupině prostě nezvládl.
Máme školku, kde jsou 3 třídy. Na začátku školního roku se vždy nahlásí děti, které budou chtít chodit do plavání. Učitelky si pak děti rozdělí - první skupinka ( nejstarší nebo nejšikovnější, jezdí plavat září-prosinec), druhá skupinka ( mladší, jezdí leden-březen), třetí skupina ( nejmenší děti, duben - červen ). Zbytek dětí zůstává normálně ve školce.
@j.a.n.i1 píše:
@Bábrdl Tak ono to taky primárně není o tom, naučit je plavat, ale seznámit s vodou, naučit se nebát a tak.
Ani to se moc nepovedlo.
U nas se nejezdi pry z duvodu bezpecnosti. Udajne uc.na brehu odpovida za deti ve vode
.Ve vsech okolnich skolkach jezdi, vc. jedne male jednotridky s jednou uc. a reditelkou.To samy lyzak, zadne sportovni aktivity. Proste kdyz se nechce, je to horsi, nez kdyz se nemuze.
@Svistice u nás ve školce byly 4 třídy a děti z těch dvou větších na jaře na plavání normálně chodily.