Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nas- skolka o 6-ti tridach, z toho jsou 2 predskolni, loni po dlouhe dobe plavani u predskolaku nebylo
nejak jsem se nepidila proc, ale letos se potom budu pidit
@Svistice píše:
Obnovuji téma s trochu jiným dotazem. Zajímají mě odpovědi hlavně maminek/učitelek dětí, které chodí do školek s malým počtem dětí/tříd.U syna ve školce jsou celkem 3 třídy. Předloni zrušili nabídku plavání pro nejstarší „předškolní“ třídu s tím, že dle nějaké metodiky/vyhlášky pokud nemohou zajistit v době dopoledního plavání dětem, které plavat nechtějí nebo nemohou ekvivalentní vzdělávání na úrovni předškoláků (do té doby se „neplavci“ jedno dopoledne v týdnu spojili s ostatními dvěma třídami mladších dětí), tak nelze poskytovat plavání v dopoledních hodinách organizovaného vzdělávání. Pouze jako odpolení volnočasovou aktivitu (což samozejmě z provozních důvodů nejde).
Takže by mě zajímalo, jak je tos plaváním v jiných školkách podobné velikosti jinde.
U nas se jezdi plavat dal ve skolce. Jezdi vzdy od dubna. Prednostne deti 5+ r.
Od dneska plati novela pro skoly jsem cetla, musi splnit 40h.deti prvniho stupne skoly.
@Bábrdl píše:
Obecně už nesmí být dopo placené kroužky, protože to prý diskriminuje sociálně slabé
No právě. V naší školce se určitě najdou někteří rodiče, kteří to plavání dítěti nebudou chtít nebo moct zaplatit.
Ale zkusím ten argument s jednotřídkami. Je mi ale jasné, že to bude i o tom, jak moc bude snaha a ochota ze strany vedení školky.
Sice nečekám, že mi z dítěte udělají během školkového plavání delfína, ale bylo by to fajn alespoň pro základy. Sám na kurz plavání hodit nechce, ale spolužáci by byli v jeho případě asi dost motivací.
Jinak všem moc děkuji za postřehy a informace, jak to funguje u vás! ![]()