Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám prosbu, začalo mi tvrdnout břicho (cca 20× za den) tak mě paní doktorka poslala na neschopenku a předepsala mi Plegomazin 25mg.
Podle příbalového letáku je to strašný dryák a neměl by se v těhotenství a v době kojení vůbe užívat. Máte s tím někdo zkuženosti? Mám ho vůbec užívat?
http://www.lekarna.cz/…ene-tablety/
Díky moc za pomoc
Já s tímhle zkušenost nemám, ale dr bych věřila. Já brala Prothazin, což je taky něco celkem dryáčnickýho ,ale dr jsem věřila. Určitě ví, co dělá
Sorry ale PROTHAZIM bral jeden nemenovaný člen našej rodiny ako veľmi silný liek na paranoju. Značné vedľajšie účinky. Ja by som to nebrala ani za nič.
Barbados díky za názor, ale já mám vůči své doktorce velkou důvěru, ví co dělá.
Mimojiné se to dává taky na uklidnění při záchvatech kašle a má spoustu dalších indikací.
Myslím, že než si sama hrát na doktorku a soudit podle údajů na letáku, radši budu své dr důvěřovat. Jiná situace by byla, pokud by se jednalo o volně prodejný lék. Takhle dr rozváží, zda v daném případě daný lék vhodný je nebo není a jestli riziko nebrat lék je vyšší než riziko brát ho.
Takže nic proti, ale já se vyjadřovala k jinému tématu a na názor na protazin se nikdo neptal. Na tohle téma tady jedna vášnivá diskuse už byla.
G
A dodala bych ještě to, že podle toho, jaké účinky vedlejší má jeden nemůžeš soudit, zda je budou mít všichni. Otázka vedlejších účinků je u každého jedince, dokonce použití od použití u jednoho každého, velmi individuální. Po protazinu jsem spala a jiné účinky nebyly. Moje dítě je zdravé.
Tož tolik. Ale jinak je to věc názoru
Gabinka : veď nič iné ako svoj názor do diskusie som ani ja nevyjadrila, tak sa divím že ťa to takto „rozhodilo“. Prepáč a pekný deň ti želám.
Neli , prosim Te holcicko…pokud Ti lekar ten Plegomazin napsal, tak ho uzivej. V pribalovem letaku neni gynekologicka indikace a kdyz se podivas na davkovani pri tech psychickych poruchach, je urcite jine.
Pracuji v lekarne a musim rict, ze kdyz jsem prvne mela v ruce recept s Plegomazinem od gynekologa a pani se uz rysovalo brisko, volala jsem do ordinace. Nasazuje se vetsinou pri hrozicim potratu (zklidnuje delohu)…ale nelekej se, urcite to bude v poradku, brisko tvrdnout prestane!!! Lekarka Te urcite mela upozornit na pribalovy letak, takhle ses zbytecne vydesila…
A mimochodem Prothazin neni „lek na paranoiu“…je to predevsim (mimo jine) antihistaminukum - tlumi alergickou reakci, je to uz starsi lek a ma vedlejsi sedativni ucinek. S oblibou se vsak nasazuje i dnes i uplne malym detem (bohuzel prestali vyrabet sirup) na dusive nocni kasle s podezrenim na alergickou pricinu. Takze tak. Na sve leky se vzdy informujte! Obcas se stane, ze se lekar upise, ale je to velmi zridka. Rozhodne nelze nebrat lek, ktery mam predepsany a lekari nic nerict. To stejne plati i v pripade, ze doma uz nejaky lek na predpis mam - nejdriv lekar, potom uzivat chemii ![]()
Barbados, omlouvám se, že můj příspěvek vyzněl útočně. Zle jsem to nemyslela. Jen zkrátka tyto příspěvky (samozřejmě máš nárok na názor a ten ti neberu) mě trochu točej, protože mi to pak zní, že každej je doktor a ví vše líp než ten s diplomem. I když ani ty jsi to tak nemyslela, mluvilas ze své zkušenosti.
Takže ještě jednou promiň, nemyslela jsem to tak. I já ti přeji hezký den:)
Gabinka : oki doky, o nič nejde. A rozhodne sa necítim byť kompetentná v oblasti medicíny -:))
pa dievčence
Nico
Když to takhle napíšeš, tak to zní rozumně … ale fakt je, že dr. měla být soudná a dopředu upozornit. Dá se předpokládat že v těhu čteme letáky ještě o něco více pozorněji než normálně a lehce se vyděsíme.
S těmi vedlejšími účinky je to docela legrace - v nemocnici když jsem tam ležela s vysokým tlakem, tak mi taky předepsali cosi na uklidnění. Jenom jednu pilulku, už ani nevím co to bylo, ale by jsem z toho dost vykolejená, něco co se normálně podává na alergie tuším. Prý abych spala. No, nespala jsem, byl to mrákotný stav když jsem si přestávala uvědomovat co je sen a co skutečnost a bylo to dost hnusný.
Když se to druhej den dozvěděla dr. která mě přijímala, tak jen protočila panenky … ![]()
Takže tak.
Ahoj holky,
já bych při pochybnostech doporučila poradnu pro těhulky dr. Kouckého na www.porodnice.cz. Dost často tam odpovídá na otázky, jaké léky v těhu ano a jaké ne. A také je čas od času - bohužel - šokován tím, co jsou někteří dr. v těhotenství schopni mamince napsat za lék… Tím samozřejmě nechci nikoho strašit, ale mysím, že ta poradna stojí za nahlédnutí. Přeji všem zdravé dětičky, S. ![]()
Siamino, nic proti, jenže tohle může maminku právě dost vyděsit. Protože ona zadá nějaká subjektivní údaje a podle toho to ten dr posoudí, ale při objektivním průzkumu to může být jinak. Takže si myslim, že pořád by to ten dr měl vidět osobně plus by měl vidět záznamy těhulky.
Netvrdím, že se doktor nikdy nesplete. Jenže chybu může udělat i u něčeho, co se dává standardně a ty to nepoznáš.
Podle mě když někdo doktorovi nedůvěřuje, měl by si vzít záznamy a jít jinam.
Jinak názor lékarnice, která vidí do léku jako takového, tu padnul a za něj děkuji.
Jak řikam, nic proti, ale dost mi to připomíná poradny na Betynce a rodině apod. Nakonec ti každý řekne, že ale nejvíc záleží na prohlídce osobní, že radit takhle není 100%. Jakékoliv pochyby řešit rovnou s dr. Já se na protazin taky ptala, dr mě ujistila, že ot je OK, že ho měla ona sama v těhu a kluk je v pohodě.
A ty vedlejší účinky - vypsat musej všechny a těch případů může být minimum a jsou právě o tom, že každý tělo na všechno reaguje zcela jinak.
G
Ahoj
Byla jsem v 21tt v nemocnici s tvrdnutim bricha. predepsali mi kapacky magnezka a plegomazin na noc. v noci jak jsem sla na zachod, tak jsem tam 2 krat omdlela, tak mi plegomazin vy:,–(ili-mam nizky tlak a on to zhorsoval.
ale holki jej tam pri tvrdnuti bricha braly-na noc.
Alena
A co takhle zavolat zítra doktorce a ještě jednou se zeptat. Prostě říct, že sis přečetla leták a oni tam píšou, že se to nesmí. Co ti Dr. odpoví. Pokud je příjemná a soudná tak nejspíš pochopí jak ti je a v klidu vysvětlí, že není čeho se bát. A nebo odbrkne, že když ti to napsala tak to brát máš. No alespoň budeš vědět, že se nespletla. I to se stát může.
Já když mi obvodní doktor v těhu předepsal kortikoidy na lehkou sennou rýmu tak jsem taky nechápala. Ale byl to zastupující Dr., kterého jsem neznala a tím pádem mu nevěřila. Zavolal jsem si na gyndu a na alergologii a ti mi poradili a nebyly ani otrávení.
Tak se drž a miminku i tobě hodně zdravíčka.
Ahoj Iva a Viki.
Dobré ráno,
díky moc za vaše názory a rady. Včera večer jsem ty prášky ještě nebrala, ale dneska zavolám doktorce a zkusím se zeptat na Gennetu.
Ještě jednou díky a přeji, zdravá miminka a a šťastné dětičky
![]()
Nela