Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci se zeptat, zda se vam take nektere stalo, ze vam DR dle UZ stanovil stari plodu jinak. Ja jsem si naprosto jista, kdy doslo k otehotneni, a dle PM a tohoto data bych mela byt ve 20t a dle UZ jsem v 18t, je mozne, ze ma UZ nejake odchylky?
Já měla mezi UTZ a PM termínem rozptyl tři týdny.
Myslím, že jako směrodatný pro určení stáří miminka se berou ty první UTZ, do 12 týdne, pak se rozptyl zvětšuje, tzn. máš třeba 18+1, ale +- týden a 2 dny
, takže je to nepřesné, každopádně by mělo mimi pravidelně růst. Kdyby byl problém, asi by ti dr. řekl. Eva
UZ asi nemá odchylky, ale třeba to dr.špatně naměřil. Nejpřesnější prý je první UZ. Ale jistá si přeci být nemusíš, ne? V jednom měsíci výjimečně můžou proběhnout i dvě ovulace..
odchylky určitě jsou, četla jsem, že nejpřesnější UTZ je v 11tt a pak všechny další můžou zkreslovat +- 14 dní, někdy i víc, navíc můj Dr. tomu nepřikládal moc velkou důležitost, říkal, že dle velikosti na UTZ je sice o 14 dní větší, ale znamená to jen, že budeme mít velké mimčo, ale dřív rozhodně rodit nebudu a měl 100% pravdu, měli jsme 4kilového drobečka a rodila jsem den mezi datem z prvního UTZ (11) a dle PM (13) a dvanáctého byla malá na světě.
Hm, berou to tak, ale my se s partnerem milovali v te dobe jen jeden vikend…manzel partner ted pracuje na par mesicu v Londyne…a podle toho by to bylo 20 t, tedy stari plodu 18 t…a dle UZ je to 18t od posledni MS tedy stari plodu 16 t…coz nechapu, protoze jindy nez o tom vikendu jsme se netulili
ale mimi roste dobre. Tak by mne prave zajimalo, jestli ma UZ nejake odchylky…nekde psali, ze plus minus tyden ci 14 dni tak jsem z toho jelen ![]()
UTZ má odchylky, čím je mimi starší, tím větší, (vždyť donošené děti mají taky velký váhový a velikostní rozptyl, proto se píšou oba termíny, i PM i UTZ; UTZ termín je zase dobrý, když nevíš, kdy jsi otěhotněla a máš nepravidelný cyklus nebo opožděnou ovulaci jako třeba já. Nakonec jsem přenášela proti UTZ termínu o 10 dní, tzn. rodila měsíc po termínu podle PM. Kdyby brali tenhle termín, vyvolávali by mi porod zbytečně brzy.
Maxiku, diky. konecne jsem to pochopila. No, jo jsem novacek a tehotna poprve, i kdyz uz je mi skoro 28 ![]()
Není zač, mě to vysvětlila gynekoložka, když jsem chtěla vědět, proč zrovna já mám být těhotná o bonus - měsíc déle než ostatní. ![]()
musilek:ja si myslim ze pokud vis kdyz jsi byla oplodnena tak neni co resit,ultrazvuk to urcuje podle velikosti plodu coz je tedy asi nejaky prumer a ten uda stari.kamaradce take rekli napr.ze termin ma28.3.-12.4 coz je dost velky rozdil,ze
nedelej si s tim hlavu,mne na uzl. rekly ze jsem ve13 a podle MS jsem byla ve12.priste uz se to zase srovnalo podle MS a souhlasilo mi to az do konce:-)jinak jsem prenasela asi 5dnu.
myslim ze to teda neni nic vazneho.bud v klidu.ty odchylky jsou normalni,treba vahu ti uzl. urci-ale je zde odchylka+- 400g coz je fakt hodne.
Musilek čím je mimi větší a čím vyšší stadium,tím hůř je UTZ roulišitelnej.Mě se před porodem na UTZ Dr.ptala jestli mi někdo neřekl,že má mímo menší hlavu asi o 14 dní než zbytek rozměrů,málem mě kleplo a do porodu jsem plašila.No a Natálka má spíš pořádnou kedlubničku.
Já jsem musela kvůli cystám na placentě jezdit na UZ do Ostravy a tam mi taky řekli, že je miminko menší než má být. Prý dokud je to míň než 14 dní tak se nic neděje, ale pokud by to zaostávalo v růstu víc, může to být začínající růstová retardace plodu. Pěkně mě to stresovalo, ale vzhledem k tomu, že jsem tam jezdila ob týden, tedy pravidelně, zjistili, že ten růst je sice o 14 dní menší, ale mimi roste přesně podle křivky, takže jen bude mrňousek ![]()
Musilek a ostatní, já su z toho jelen. Tak v den první návštěvy a potvrzení těhu jsem byla podle PM v 8. týdnu, když jsem přišla po dvou týdnech, tak dle UTZ bylo stáří plodu o 2 týdny méně, takže mi doktorka přepsala v průkazce z 10. týdne na 8.týden a od té doby podle toho jedeme. Na UTZ v 18. týdnu (podle PM) byl maličký 16. týdnů (to by sedělo), ale pak na vyšetření srdíčka už byl ve 22. týdnu (podle opravených dat v průkazce měl být ale o 2 týdny méně). Doktorka mi teď na UTZ řekla, že je malý větší, že už jsem podle UTZ ve 34. týdnu (to by sedělo s původními týdny podle PM), ale v těhu průkazce mám 32. týden. Já bych to ani tak neřešila, kdybych měla asi celou výbavičku nachystanou, koupený kočárek, postýlku a všechny věcičky. Navíc ještě v práci nemám nahlášenou mateřskou dovolenou, kterou bych dle PM už dávno měla mít. Su zmatená. O to více, že mám zvláštní pocit, že se náš mladý vylodí o mnoho dříve než čekáme
Já vím, je to jeho právo, necháváme ho vylodit se až se mu bude chtít a přijde jeho čas, ne náš. Ale su fakt zmatená. Zítra jdu na kontrolu k doktorce a musím to od ní vysondovat. Termín podle PM bychom měli mít 12. června. Podle toho, jak velké bříško mám bych skutečně tipovala porod dříve a nebo že malý bude skutečně „větší než jsme čekali“, ale nezdá se mi to. Já su 53kilový střízlík a mužíček také není zrovna nejvyšší ogar v městě. Navíc mi začíná hlavička trochu vynechávat, začala jsem otékat v obličeji…a Musilku, nic si z toho nedělej. Podívej na mne, já su 27 letá maminka, čekám své první srdíčko a su zmatená jak lesní včela ![]()
Když jsem byla na genetickém UTZ ve dvanáctém týdnu tak mi Dr. řekla že právě v tomto týdnu mi přesně řekne kdy jsem otěhotněla a určí stáří miminka. Miminko bylo o něco starší o čtyři dny a také termín porodu který je také o čtyři dny dřív. No nakonec jsem otěhotněla v den svých narozenin což mi také vycházelo. Ono záleží kdy máte ovulaci, já myslela že ji budu mít o týden později, ale byla dřív.Takže nejpřesnější je to z toho UTZ ve 12tt později už ne.
Faninko, kup, co potřebuješ, a moc nad tím neuvažuj
Já měla rozdíl mezi termíny 3 týdny, rodila jsem měsíc po termínu podle PM, pořád říkali, že mimi bude malé, mrňousek, i primář v porodnici, a nakonec měl 4kg, 53cm a hlavu 37cm a doktoři už o velikosti ani nepípli
![]()
UTZ je fajn věc, ale není to slovo Boží, abys tomu věřila na 100% ![]()
Musilku - tak jako ty vim presne kdy doslo k oplodneni a jindy to opravdu byt nemohlo (ze stejnych duvodu, ktere uvadis ty). ![]()
A mimi je na kazdem UTZ cca o tyden a 2 dny mensi nez podle MS. Nozicky jsou dokonce jeste o neco malo „mladsi“. ![]()
Tak jako je kazdy clovek jiny i kazde miminko jinak roste a nemuze se vejit do stanovenych standartnich tabulek.
Ja to vubec neresim. Jenom me stve, ze mozna budu v nejvetsich vedrech tehotna o nejaky ten tyden dyl. ![]()
Muj dr. mi ani jiny TP podle UTZ zatim nestanovil.