Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny maminky,
Potřebovala bych se s vámi poradit. Bydlíme v malém městském bytě 1+1 přes 40 m2 v přízemí. V té hlavní místnosti, kde mají kluci - dvojčátka (14 měs.) svůj malý koutek. Tak ta stěna, kde mají postýlky je neustále studená a tvoří se plíseň, všude kolem, nejhorší je, že jí mají i na matraci
Bohužel jí máme i v koupelně a i ve skříni. Je to velmi vlhký byt. Už několikrát jsme stříkali savem a koupili si ceresit, ale neustále se to vrací a mám ten pocit, že se to ani nezlepší
Četla jsem i o těch přístrojích na tu vlhkost, máte s tím někdo zkušenosti? Kdybychom tu bydleli s manželem sami, tak bych to ani tak neřešila, ale především mi jde o naše kluky. Jsem odhodlaná zítra zavolat na hygienu a zeptat se co s tím. Město to nijak neřeší
Nemáte nějakou radu?
@reidi vyhodit matrace, nábytek nedávat ke stěně, hodně větrat a topit, možná bych tu zeď i oškrábala a znovu vymalovala nějakou speciální barvou ![]()
Ségra měla odvlhčovač pujčenej, do koupelny, ktera je taky dost vlhka a vytahlo to docela dost vody
, tak myslim, ze by to mohlo pomoct. Plisen je fakt svina.
@iiiv Bohužel nemáme prostor ty postýlky a všechen nábytek dát ode zdi
máme vážně maličkatý byt. No když jsme se sem stěhovali, tak tu stěnu jsme celou ošrábali, ale stejnak prd platné
Ono za tou stěnou je průjezd, takže i proto si myslím, že je tak vlhká ![]()
@tamata No to zní jako dobrý nápad
Ale nenapadá mě, jaký pořad.. možná tak černý ovce ![]()
@suik U nás je problém, že tu plíseň máme skoro všude
Takže asi zkusím zavolat na tu hygienu, zda nějak neporadí. Protože nevím, zda ten zvhlčovač by vysál vodu ze všech místností ![]()
Na tom savu se stejně znovu plíseň utvoří, a jelikož vždy stříkáš i trochu kolem plísně, ne jen čistě na ni, bohužel se to bude stále šířit
Nezbývá než celé znovu oškrábat, poradit se ohledně protiplísňové barvě a spolu s tím začít odvlhčovat, ale bez toho oškrábání to moc smysl mít nebude
![]()
Ode zdi staci pro zacatek tak o 10 cm. Hodne vetrat. A jo, elektricky odvlhcovac (investice baj vocko kolem 5000) opravdu pomuze, to je ponekud jiny vykon nez sranda odvlhcovac ceresit, vylevala jsem z toho mnoho litru vody denne a vlhkost klesla z 90 na 60 %. Taky je fajn „chytra houba“ Bio repel (nekombinovat se savem), sice neodstrani ty cerne skvrny, ale do hloubky plisen pozere a je zdravotne nezavadna i na detske veci.
Dá se koupit takový prostředek, bohužel si nevzpomenu jak se to jmenuje, koupila jsem to v DM je to pytlíček který vysypeš do vody a tím natřeš tu plíseňn, jsou to nějaké neškodné bakterie které se tou plísní živý a za chvíli zmizí.. ale maztrace bych vyhodila okamžitě, je to pro děti nebezpečné, vem si v jak těsném kontaktu s tím jsou, hrozí jim alergie, astma.. tady jde o zdraví.. nábytek od zdí dát budete muset, stačí malinko, cca 1-2 cm…
No je otazka, jestli se tim bude chtit zabyvat televize, takovyhle podobnych veci jim tam musi chodit denne stovky ![]()
Děkuji za rady
Bohužel teď škrábat zeď asi nepůjde
ale opravdu se bojím, že i kdybychom jí znova oškrábali a potřeli nějakou tou spešl barvou, že to moc nepomůže, ale budeme uvažovat o tom zvlhčovači ![]()
Já kdysi žila v příšerný sklepní díře, odvlhčovač jsme měli půjčený, nějaký výkonný a přísahám, že skoro denně jsme vylévali tu nádržku. Neuvěřitelný, ale vlhko tam prostě bylo pořád. No ono to snad ani nebylo určený k bydlení.
Ono je otazka, ted to teda vubec nemyslim proti zakladatelce (!!!), ale tak obecne ze dost najemniku samo se v tom byte chova tak, ze tu plisen samo dost podporuje. Kdyz to vezmu v nasem baraku, tak nekdo s plisni bojoval priserne a nekdo jen trochu (nezavisle na poloze bytu). A pak clovek chodil a zvenci videl, jak maji sousedi furt zavrena a zevnitr orosena okna (to nechci otevirat, kdyz je venku zima!), mezi reci se mu zminili, ze maji uzasny novy susak pradla, co rozkladaji v obyvaku (nemame balkon, tak kde jinde to susit, ne?) a kdyz tam clovek nakouknul, v obyvaku meli nabytkovou stenu prirazenou ke zdi od podlahy po strop. A pak si stezovali, ze tam maji te plisne mnohem vic jak ja.
Takze resit televize kazdy pripad plisne (bohuzel hodne caste), musi v prve rade u kazdeho proverovat, jak moc je to vadou bytu a jak moc to zhorsuji obyvatele… ja bych se na to byt televizi vykaslala a resila jednoznacne pripady typu - majitel bytu nam tu netopi a vcera vypnul vodu ![]()
Samozrejme jsou byty o hodne vlhci nez jine a k plisni nachylnejsi, to bez diskuze. Zakladem je snazit se tu vlhkost zredukovat, bohuzel nekdy to vyzaduje hodne slozite a financne narocne stavebni upravy a muze se to tahnout dlouho, ale i z pozice najemce se da udelat celkem dost a efekt bude okamzity. Proste maximalne vetrat, vetrat a vetrat, nesusit doma pradlo, pri vareni pouzivat poklicky, neprirazet nabytek ke stene, odvlhcovat (idealne tim elektrickym, takhle maly byt by mel obsahnout bez problemu, nam zvladal 50 m2), vyhazet vsecko plesnive a snazit se vyresit ty zdi (s tim by teda majitel bytu pomoci mel), savo je velice kratkodobe a navic ne zrovna zdravotne nezavadne reseni.
@reidi píše:
Děkuji za radyBohužel teď škrábat zeď asi nepůjde
ale opravdu se bojím, že i kdybychom jí znova oškrábali a potřeli nějakou tou spešl barvou, že to moc nepomůže, ale budeme uvažovat o tom zvlhčovači
Vim, ze jsi se urcite upsala, ale zlhcovac fakt nee
Odvlhcovac, at se nahodou neukliknes treba pri internetove objednavce ![]()