Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je možné mít v bytě plíseň pod parketovou podlahou. Před rokem jsme se nastěhovali do bytu a v pokojích jsou původní parkety. Začala nás ale zlobit plíseň na zdi, kterou jsem zatím zlikvidovala Savem proti plísním. Ta plíseň se vyskytuje jen v jednom místě v bytě a to je jeden roh u okna. Pod bytem jsou sklepy, které mají strop zateplený, takže podlaha není studená, až právě na ten jeden roh, pod ním už nejsou sklepy, ale zvlášť jakási komůrka, ve které býval uzávěr plynu, jsou tam i dveře s mřížkou a toto celé není vůbec pod naším bytem zateplené. Když v pokoji na tom místě stojím, je tam chlad a právě i ta stěna začala chytat plíseň, to jsme vyřešili, ale otázka je, jestli nemůže být i pod těma původníma parketama. Viditelně tam nic není, ale nechci vědět, kdybych je oddělala, co by tam bylo. ![]()
Nevíte? Prý to tak může být. Co dělat?
Děkuji Evča
ahoj, tak my jsme měli ve starém bytě parkety a plíseň se dělala u oken, když se pokládala nová podlaha a parkety se strhly, tak pod nima nebyla plíseň naprosto nikde, takže já si myslím, že ani vy jí pod parketama nemáte, ale uvidíš, co napíše někdo další
No my to máme podobně, taky máme pod bytem sklepy, ale strop zateplený není. Navíc máme elektrické topení, takže s vlhkostí tu máme docela problém. U oken se nám plíseň občas udělá. Parkety se ale jeví v pořádku…přece jen už tu nějakou dobu bydlíme, tak si říkám, že už by to snad bylo vidět i na povrchu nebo byla cítit plíseň. No ale nevím…
Moc děkuji za příspěvky. Zatím tam nic necítím a ani na povrchu nic nevidím. Musíme častěji větrat.
Dobrý den,
my jsme se teď přestěhovali do bytu s parketama. Je to starší dům, který má určitou vlhkost, ale nikde plíseň není vidět (stěny jsou pěkně vymalované). Ale v jednom pokoji to smrdí, jako by tam byla plíseň. Je možné, že je pod parketama a není vidět? Nevíte prosím Vás někdo, co s tím dělat?
Ahoj, prosím, řešil tu někdo plíseň v podlaze? Před třemi lety jsme koupili starý přízemní dům, vypadal po rekonstrukci s laminátovou podlahou. Poslední asi rok je doma poněkud smrádek, dokud se může neustále větrat, dá se to. Jak jsme doma, ani to moc nevnímáme. Ale stačí, abychom trávili víkend mimo domov a cítíme strašný puch z oblečení, po návratu domů je mi na zvracení z toho neskutečného smradu. Všude se píše, že se toho lze efektivně zbavit kompletním vybouráním podlahy, udělat novou izolaci a všechno. Jenže to je pro nás finančně nedostupné! Za poslední rok padly téměř všechny naše finanční rezervy na naši existenci, protože jsem na rd a manžel byl nezaměstnaný nebo dřel za pár šupů. Na tak obrovský zásah budeme muset pár let šetřit, jak tu dobu ale přežít? Je mi zle jen z představy, jak jsou plísně pro zdraví nebezpečné a my to tu všichni dýcháme. Existuje něco, co by aspoň dočasně pomohlo a bylo finančně dostupné? Co by zničilo spóry ve vzduchu a ten hrozný smrad, který je zažraný snad všude? Plíseň je ze spodu laminátových prken i pod fólií, kde jsou položené OSB desky. ![]()
Já jsem řešila ve starším rodinném domě plíseň na podlaze, ale bylo jen pod linem, okolo zdí u země začala puchřet a odpadávat omítka. Lino šlo pryč, zespod bylo kompletně plesnivé, nicméně beton na podlaze v pořádku, vše bylo ošetřené Savem, do místnosti jsme dali dlažbu a do zdí okolo odvětrávací lišty. Příčina se zjistila při rekonstrukci koupelny (jednalo se o přízemí), kdy prorezly trubky v zemi a všechna odpadní voda se vsakovala pod dům (bůhví jak dlouho) a chytlo to tu místnost, vzlínalo to kolem zdí.
Nejsem stavař, ale kdybych to měla řešit za relativně málo peněz, v prvním řadě bez milosti vytrhám tu podlahu až na betonové podloží, pokud je, ošetřím chemicky podlahu, možná podle křivosti vylít nivelačku a dát na zkoušku velmi levnou krytinu, co to bude dělat, nelze-li tedy dělat podlahu i s vykopáním. No a pak je otázkou zdroj toho vlhka, zda je dům správně odizolovaný nebo je tam nějaký jiný problém.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím, řešil tu někdo plíseň v podlaze? Před třemi lety jsme koupili starý přízemní dům, vypadal po rekonstrukci s laminátovou podlahou. Poslední asi rok je doma poněkud smrádek, dokud se může neustále větrat, dá se to. Jak jsme doma, ani to moc nevnímáme. Ale stačí, abychom trávili víkend mimo domov a cítíme strašný puch z oblečení, po návratu domů je mi na zvracení z toho neskutečného smradu. Všude se píše, že se toho lze efektivně zbavit kompletním vybouráním podlahy, udělat novou izolaci a všechno. Jenže to je pro nás finančně nedostupné! Za poslední rok padly téměř všechny naše finanční rezervy na naši existenci, protože jsem na rd a manžel byl nezaměstnaný nebo dřel za pár šupů. Na tak obrovský zásah budeme muset pár let šetřit, jak tu dobu ale přežít? Je mi zle jen z představy, jak jsou plísně pro zdraví nebezpečné a my to tu všichni dýcháme. Existuje něco, co by aspoň dočasně pomohlo a bylo finančně dostupné? Co by zničilo spóry ve vzduchu a ten hrozný smrad, který je zažraný snad všude? Plíseň je ze spodu laminátových prken i pod fólií, kde jsou položené OSB desky.
Leckdy pomůže podřezání domu. A co to všechno vytrhat na beton a žít chvíli na betonu? Případně zakrýt dočasně kobercem nebo linem? Když se zbavíš plísně, zmizí i ten smrad. Ale my když jsme se stěhovali s našima v dětství ze starého plesnivého domu, tak se musel vyházet i nábytek, skříně, postele, matrace.
@Annci Děkuji za reakci. Zdi nám také navlhají, odspodu oprýskají, v některých místnostech je to zamaskované lištami s odvětráváním, takže dům odizolovaný není, je to v plánu a tak už nevěřím ani správně odizolované podlaze. Nivelačka by nás vyšla na opravdu dost peněz, kdyby to mělo být jen na zkoušku a ve výsledku by asi stejně muselo vše pryč.
@Kolicek95 píše:
Leckdy pomůže podřezání domu. A co to všechno vytrhat na beton a žít chvíli na betonu? Případně zakrýt dočasně kobercem nebo linem? Když se zbavíš plísně, zmizí i ten smrad. Ale my když jsme se stěhovali s našima v dětství ze starého plesnivého domu, tak se musel vyházet i nábytek, skříně, postele, matrace.
Díky, to mě vlastně nenapdalo, žít na betonu. Ale taky je to možnost a vlastně reálně proveditelná.
V nábytku byl zažraný smrad, nebo viditelně chytil plíseň?
Pokud jsou plesnivé osb desky pod podlahou, tak nemilosrdně vyházet. Jinak se smradu nezbavíš a to svinstvo budeš dýchat.
Máme to samý. Problem dělá teda jen jedna místnost co neni podsklepená. Větráme a prostě se teď pár let používat nebude.
Jen tě chci upozornit, že vůbec neni vyjímkou u takhle starych domů, že tam žádný beton nemusí být! Často se podlahy pokládaly na udusanou hlínu nebo škváru. Takže odobně bych rozložila kus podlahy a koukla co je pod ní. Pokud beton, tak bych zajásala, strhla to na beton a žila klidně pár let na něm, nebo na něj hodila koberec či lino (ale kobtrolovat aby nezačalo plesnivět). Pokud tam beton neni, tak blbý. To už by bylo v řádech desetitisiců. Vykopat podlahu, odizolovat hydroizolací, polystyren, beton a zároveň podřezat barák. Nebo pak zkusit odvětrávanou podlahu.
@AH Díky za dobrou připomínku. My jen nakoukli pod práh, proto víme o těch osb deskách a potvrdila se nám ta plíseň. Budu doufat, že narazíme i na beton. Kdyby ty velké akce měly vyjít v řádech desetitisíců, budu jásat. Při naší velké ploše, představy neobyvatelného domu bůhví jak dlouho a s představou statisícových výdajů, jsou mé nářky mužem nevyslyšeny. Žití na betonu, dočasně jen něčím zakrytým, nás vlastně nenapadlo. Jste skvělí, už teď mám pocit poloviční výhry. ![]()
Nemusíš podrezavat zdi, pokud je to kámen tak to je i finančně v podstatě nemožné, ale obkopat barák nopovku atd, přesné složení neznám, toto by mohlo pomoct a neměl by to být extra výdej… Většinu si uděláte sami na netu je mraky návodů… Nám to na domě pomohlo, a taky strašně pomohl krb to přímé teplo je pro staré domy ideální, od toho co jej máme žádná plíseň. A nesusit prádlo doma. Podlahy ale už musí pryč jestli jsou plesnivé to je konec…