Plíseň v domě

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1261
15.12.09 21:07

Plíseň v domě

Ahoj holky,
moc, moc prosím o radu; před třemi týdny jsme se nastěhovali do novostavby našeho malého rodinného domečku. Dům přes loňskou zimu vymrzl, celý rok se větral, stavěl ho můj manžel s dědou - odborníkem v oboru stavebnictví, takže postavený je kvalitně. Přesto se nám sráží voda na oknech (několikrát denně je utíráme) a dělá se plíseň na zdech i na plovoucích podlahách. Jsem z toho fakt nešťastná - plovoučky máme témeř ve všech místnostech - a docela drahé - chtěli jsme, aby něco vydžely, a teď tohle. Mám obavu, že je budem muset napřesrok měnit :-( Dneska jsem musela v dětském pokoji oddělat od zdi takové ty maxiplyšáky - taky byly vlhcí a chytali plíseň. Větrám jak to jde, zdi jsme natřeli na to určenou penetrací, ale co dál? Máte někdo zkušenosti třeba s nějakými odvlhčovacími přístroji nebo něčím takovým? Nějaký fígl, přípravek, já nevím - cokoli, co by trochu pomohlo s plísní zatočit a hlavně jí nějak předejít. Taky jste měli v novostavbě podobný problém?
Děkuji za všechny rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka
15.12.09 21:24

hm pronajaly jsme si byt a tři týdny řešíme totéž ( novostavba) platíme 20 tis měsíčně a nedá se tady existovat …jak řešit bohužel nevím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
sophinka
15.12.09 21:24

a tak

• Citovat
  • Upravit
JVP
568
15.12.09 21:28

Ahoj, no, to úplně běžné u novostaveb není… :-( Předpokládám, že váš děda-stavař dohlížel jak na výběr oken, tak na provedení izolací 8-o Doporučuju zavolat firmu,co vám montovala okna, na seřízení, pořídit odvlhčovače (takové ty co se používají např. po povodních k vysoušení) Záleží na rozsahu a typu plísní - zkus to vyfotit, třeba pak budeme chytřejší :-( Držím palce, plíseň je vytrvalý prevít :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
15.12.09 22:25

Taky by mne zajímalo řešení…
Novostavbu teda rozhodně nemáme - bydlíme v cihlovém domě z roku 1938. Před 3 lety jsme provedli zateplení venkovní omítky - mysleli jsme, že se to vyřeši. Nicméně stále ve dvou rozích se nám dělá plíseň… Už jsme i v jedné z těch dvou místností vyměnili okna - plasťáky za dřevo (ty plasťáky se rosily tak strašně, že v zimě v noci stíkala voda z mokrých skel až na podlahu :roll: ). Postižená místa jsme natírali i „chytrou houbou“, ale plíseň je stejně úspěšnější..
Snažíme se větrat, ale efekt to podle mne moc nemá :-? Takže taky budu ráda za jakýkoliv tip.

Jo - a podotýkám - žijeme ve zvýšeném přízemí, pod námi je nevytápěná garáž pod jedním postiženým pokojem, a vytápěný suterénní byt (ve kterém je to s plísní ještě horší a nepomohla ani nově provedená izolace základů…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
15.12.09 22:56

Také se přidám s trochou do mlýna.Od té doby co jsme dali plastová okna a udělali fasádu-bez zateplení,tak se rok od roku vytváří víc vlhka a tím plísně.Větráme často.Odvlhčovač jsme měli zapůjčený,bez elektu.Mysleli jsme nechat podříznout barák,ale základy jsou suché.Někdo radí zateplit,jiný že to bude horší.Prý je složité vytipnout rosný bod.Tak přemýšlím,koho oslovit,aby nám poradil,kde je problém a ten jsme odstranili.Vlhko začne cca v říjnu,končí přibližně v březnu,přes léto ani náznak něčeho-i když by se moc nevětralo,tak v létě je klid.Je pravda,že zdi jsou naomak studené,v rohu místnosti to jakoby táhne průvan.
Tak holky posílejte rady,je nás tady asi mnohem více,koho tento problém trápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.12.09 23:23

Ahoj holky. Nás strejda-stavař upozorňoval, že novostavba vysychá až 3 roky, tak s drahou dřevěnou podlahou do obýváku máme raději počkat :nevim: Taky záleží z čeho je barák postaven (např. ytong je hodně nasákavý) z čeho je izolace a jaká jsou okna. Zatím tedy lepší fígl než topit, větrat, popř. odvlhčovat taky neznám :cry: My máme v novostavbě pořád otevřená okna na mikroventilaci. Teď tam ještě nebydlíme, jen temperujeme, takže s vlhkostí není problém, ale uvidím až se nastěhujem. Tak jen chci povzbudit, že za 2 roky bude v novostavbě líp :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
15.12.09 23:27

Zdravím, když tak na to koukám taky se přidáme :lol: Náš dům má 100 let a vlhnout začal předloni… byly zkroucené dveře, tak jsme mysleli že dovnitř zateklo,koupily se nové a houby… :evil: Akorát máme teď komplet mokrou omítku kolem rámu vchodových dveří. Zrovna tak nám zčernal roh v kuchyni (kde se ani nedivím), ale zato koupelna která je vlhká skoro nonstop - nic. Ačkoliv pod kachličky které jsou do 2/3 zdi nevidím, že. Prádlo věšíme na půdu která je odvětrávaná solidně a na chodbu byl taky otevřený průduch, který to ale jak to tak vypadá vše jen zhoršoval. Přijde mi že snad vlhne v celé republice ovzduší, jinak nevim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
16.12.09 07:05

Ahoj, bydlíme třetím rokem v nově postaveném baráku, máme samozřejmě plastové okna - už bych je nikdy nechtěla :evil: Jsem přesvědčená, že se plíseň objevuje kvůli nim.
Co nám pomáhá - cca 3× denně krátce a intenzivně větrat: vypnout topení, otevřít okno dokořán, zavřít, až když se okno odrosí(větrám ráno po probuzení, po obědě a před spaním), topit, mít otevřenou mikroventilaci. A taky mít doma minimum kytek, zapomenout na sušení prádla v bytě, žádné akvárko a omezit žehlení s napařovačkou. Je to děs, strašně se těším, až bude po zimě :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
16.12.09 08:49

A nemáte plsatová okna a dveře? U nich se to stává často. Taky jsme měli a ještě máme trošku plísně na zdi v ložnici, a je to na té straně zdi, na kterou zvenčí nejvíc fouká, prší a sněží. Ale mi ještě nemáme fasádu a víme, že tím se to vyřeší. Jinak nevím no. Moje máma má plíseň na zdi zase kvůli sousedovi, ten jí ke zdem z jeho strany nyaskládal stavební materiál a nemůže to vysychat :roll:
Z kraje, když to bylo častější, tak jsem zdi postříkala Savem na plísně a zmizelo to …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
16.12.09 08:54

Děkuju moc - aspoň vidím, že je nás víc, kdo s tím bojuje. Skoro jsem se bála to sem napsat, abych nebyla jak špindíra, ale už jsem zoufalá :cry: Tak moc vlhké zdi, jako to má Sofinka, nemáme, ale plíseň se objevuje především podél obvodových zdí, někde při zemi, někde do výšky půl metru. Chytají od toho i obvodové lišty plovoučky, místy spáry plovoučky blízko u zdi. Když budu reagovat na JVP, tak zaizolované je to opravdu dobře - na podlaze je všechna doporučená izolace + silná vrstva polystyrenu. V plastovklách se děda nevyzná - je to v podstatě novodobá záležitost, ale brali jsme je od firmy, která nám byla doporučená jako nejlepší (což nemusí být vždycky pravda, že jo). Problém bude asi ve zdi - domek je z Ytongu a je zatím bez fasády - ta se bude dělat na jaře a chceme opět tu nejkvalitnější. Ale znám mnoho lidí, kteří bydlí v klasické „šedé“ stavbě a celkem v pohodě. Fasáda určitě pomůže - i když někdo tu psal, že možná ještě zhorší 8-o Domek není v řadové zástavbě, je na volném pozemku a na největrnějším a nejstudenějším místě v regionu - je tu daleko větší zima než jinde v okruhu několika km. Fouká sem od pole, tak je možné, že když prší, tak vítr sklání déšť na zdi.
A jak psala Gina - my jsme s tím absolutně neměli problém, než jsme se nastěhovali - nikde ani stopa po vlhkosti - stavba schla rok bez bydlení, průběžně se vytápěla, větrala atd. Ale teprve běžný provoz způsobil tohle.
Problém je se sušením prádla - netuším, kde jinde než v domě to sušit - mám rozložený sušák v dětském pokoji, kde nechávám stále alespoň mikroventilaci. Jiná větší nebo k tomu určená místnost tu není, což problém stejně neřeší - bylo by to v bytě tak i tak. Leda venku navěšet nějaké šňůry - ale nevím, jak by to schlo - sušíte někdo prádlo venku i v tomhle počasí?
Jinak ještě jeden postřeh - když bylo před pár dny tepleji (cca 7 stupňů), tak se zdálo, že problém s plísní mizí, ale jak se zas ochladilo (teď je tu max. -5 přes den), tak se víc topí a plíseň se rozlízá jak ďas. Už aby bylo jaro!!! Fakt to souvisí s venkovní teplotou - to jsem odpozorovala.
Nezkoušeli jste někdo nějaký ten Ceresit přístroj proti vlhkosti nebo něco takového?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1995
16.12.09 10:27

My se bohužel taky potýkáme s plísněmi v rozích /dům „starý“ 3 roky/. Taky nevíme, jak řešit. Používáme ten Ceresit, když přijde pravá zima, tak celkem často z toho vyléváme vodu. Ale přitom na meteorologické stanici nám to ukazuje vlhkost okolo 59%, což není tak strašný. Proti plísním bojujeme savem, ale jak jsme letos zjistili, nestačilo to. Měli jsme plesnivá záda skříní. Větráme, topíme. Manžel je taky příznivce mikroventilace, ale prý není dobré ji používat. Spíš vytopit a vyvětrat a zase. Jinak plastová okna se nám taky orosují. Nepotřebuji mít ani teploměr ven, stačí mi, když se kouknu ráno na okna, čím výš jsou orosený, tím je větší mráz :-? Kéž by na to existovalo spolehlivé řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
16.12.09 11:33

Ahoj,
tak se také přidávám do klubu „hnijících obydlí“ :-? Máme byt v 5 let starém domě a je to čím dál horší :-( Plastový okna, zateplení polystyrénem - letos na základě reklamací další vrstva zateplení… Zdá se mi to horší. Hnijou nám zdi okolo oken a jedno místo zrovna v dětském pokoji :evil: Není to tedy taková krize, Savo zabírá, ale ten smrad z něj, brrr… Tak 2× za zimu to stříkám. Teď po tom druhém zateplení (cca 3 týdny) máme louže na vnitřních parapetech, dle časových možností utírám, větrám a topíme pořád. Taky nepotřebuju v zimě teploměr. Prádlo teda dosušuju doma, kytek mám pár. Zajímavý je, že na druhé straně bytu je to mnohem lepší, jen malinko a větrání v pohodě zabere a ani otírat nemusím… Na tom špatně zvoleném (jestli vůbec nějak voleném) rosném bodě něco bude, protože jsem to už našla v pár diskuzích. No, staví se z nových materiálů, se kterými je minimum zkušeností, počasí asi taky bude vlhčí. No je to blbý, taky mi to děsně štve :twisted:
Dnes musím zkontrolovat ten inkriminovanej roh, mám pocit, že tam zase něco bude, chjo…
Tak úspěšný boj proti plísni.
 P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.12.09 11:44

Ahoj,

kup si vlhkoměr a větrej podle potřeby - jakmile to poleze přes 50%. Taky si můžeš koupit odvlhčovač http://www.elektro-partner.cz/…40dh/obchod/ tento máme my ve sklepě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.12.09 11:50

Dočítám diskusi. Hele, nesmíš doma sušit prádlo, kup si sušičku, nebo suš venku, ale rozhodně ne v interiéru. Je to stejný, jako bys na zem rozlila kbelík vody a čekala, až se odpaří. Ceresit je k ničemu. Nám nejvíc pomohl ten vlhkoměr. Ono když se ti zdá, že je vše v poho, pak mrkneš na vlhkoměr a najdeš 70 % vlhkost, tak se nedivíš plísním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný