Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj kočky. Kdo potřebujete poradit s mokrýma zdma, písměte si mail, klidně pošlete i fotku na info@stavby-rehak.cz, oni vám kluci zadara poradí. My to u nás řešili taky, naši mají starý barák a mokré zdi ![]()
Hanule píše:
Zdravím, když tak na to koukám taky se přidámeNáš dům má 100 let a vlhnout začal předloni… byly zkroucené dveře, tak jsme mysleli že dovnitř zateklo,koupily se nové a houby…
Akorát máme teď komplet mokrou omítku kolem rámu vchodových dveří. Zrovna tak nám zčernal roh v kuchyni (kde se ani nedivím), ale zato koupelna která je vlhká skoro nonstop - nic. Ačkoliv pod kachličky které jsou do 2/3 zdi nevidím, že. Prádlo věšíme na půdu která je odvětrávaná solidně a na chodbu byl taky otevřený průduch, který to ale jak to tak vypadá vše jen zhoršoval. Přijde mi že snad vlhne v celé republice ovzduší, jinak nevim
taky si myslím.....asi je to klimatem.....
Tak tohle už máme z krku!!! po 3 letech vymrzlé novostavby a po 3 letech bydlení v plísni jsme se tak naštvali a vzali jsme posledních 7 tisíc a koupili odvlhčovač!!!plísen nám tak zničila barák ale hlavně zdraví že už jsem myslela že ho vyhodim do povětří!!! byla to snad nejlepší investice hned po pračce a myčce, že chválím kde se dá. Odvlhčovač nám tak krásně vysušil barák že po plísni není ani památka!!!a když mám dojem že by se někde malinko začlo někde nenápadně rosit, ihned zapnu a je po problému. Plísen je totiž velká mrcha která způsobuje leukémii a rakovinu, tak Vám radím, zatočte z plísní jednou provždy jako já a nebudete litovat. krásný život bez plísně Vám přeje štastná obyvatelka novostavby_:)
Tak tohle už máme z krku!!! po 3 letech vymrzlé novostavby a po 3 letech bydlení v plísni jsme se tak naštvali a vzali jsme posledních 7 tisíc a koupili odvlhčovač!!!plísen nám tak zničila barák ale hlavně zdraví že už jsem myslela že ho vyhodim do povětří!!! byla to snad nejlepší investice hned po pračce a myčce, že chválím kde se dá. Odvlhčovač nám tak krásně vysušil barák že po plísni není ani památka!!!a když mám dojem že by se někde malinko začlo někde nenápadně rosit, ihned zapnu a je po problému. Plísen je totiž velká mrcha která způsobuje leukémii a rakovinu, tak Vám radím, zatočte z plísní jednou provždy jako já a nebudete litovat. krásný život bez plísně Vám přeje štastná obyvatelka novostavby_:)
Ahoj, na zádech skříní v ložnici jsem objevila plíseň
, zeď je suchá a v pořádku
. Problém řešíme, snad se povede. Co nevím, jak je třeba vyčistit koberec a celkově ložnici od těch spor
?
To bude asi těžké, plíseň je ve vzduchu. V9m ale, že se dají koupit nějaké testy na plísně - určitě poradí v nějaké laboratoři. Tchán ji má, dal nám sklenice po celém bytě a dle toho se zjistilo, jak je na tom plíseň.
Jo byly to nějaké misky - asi odborníci zde víc poradí, které byly otevřené a po nějakém čase jsme je zavřeli a čekali za 2týdny, kolik toho vyrostlo. Podle toho poznáš, co máte dál ve vzduchu a v koberci. Píšu jako laik. Prý je ale nějaké obvyklé množství - kytky v květináších, spóry venku.
My měli právě taky chyceou stěnu a rozhodně jsem negruntovala celý byt
. Zničili plíseň, udělali právě test a byl prý abnormálně super.
@Osmanka píše:
Jo byly to nějaké misky - asi odborníci zde víc poradí, které byly otevřené a po nějakém čase jsme je zavřeli a čekali za 2týdny, kolik toho vyrostlo. Podle toho poznáš, co máte dál ve vzduchu a v koberci. Píšu jako laik. Prý je ale nějaké obvyklé množství - kytky v květináších, spóry venku.My měli právě taky chyceou stěnu a rozhodně jsem negruntovala celý byt. Zničili plíseň, udělali právě test a byl prý abnormálně super.
a kde se to dá koupit? to zn zajímavě:)
jinak, u baráku - nepomohly by t drenážní otvory? já bych myslela, že jo…ona je buď vlhkost vzdušná (z provozu, sušení prádla, vaření, dýchání, zaévání květin..) ale také vlhkost vzlínající(ze země, ze stěn, pozná se podle toho, že plíseň se drží někde dole, v rohu, u zdi, a že i při denodenním větrání v létě v parných horkách, kdy nemůže být logicky vzduch v místnosti vlhký, je jedna stěna pořád studená a trochu mokrá) - a tam není větrání an odvlhčování sušičkou moc řešení, prootže se neodstraní příčina- Ale prý na vzlínající vlhkost pomáhají ty drenážní vrtané díry… máte někdo zkušenost?
@Niemeyer píše:
a kde se to dá koupit? to zn zajímavě:)jinak, u baráku - nepomohly by t drenážní otvory? já bych myslela, že jo…ona je buď vlhkost vzdušná (z provozu, sušení prádla, vaření, dýchání, zaévání květin..) ale také vlhkost vzlínající(ze země, ze stěn, pozná se podle toho, že plíseň se drží někde dole, v rohu, u zdi, a že i při denodenním větrání v létě v parných horkách, kdy nemůže být logicky vzduch v místnosti vlhký, je jedna stěna pořád studená a trochu mokrá) - a tam není větrání an odvlhčování sušičkou moc řešení, prootže se neodstraní příčina- Ale prý na vzlínající vlhkost pomáhají ty drenážní vrtané díry… máte někdo zkušenost?
@Magdaleeena my se právě na ty průduchy chystáme na chalupě…
před asi třiceti lety totiž začala z přední strany opadávt omítka..pravděpodobně od vlhka…někdo tam kdysi vyvrtal podél stěny takové díry… od té doby ta omítka přestala opadávat a ani na této straně zdí se nikdy neobjevila žádná plíseň…tudíž poměrně zajímavé
nedávalo mi smysl, čím by mohly díry a roura v omítce něčemu pomoct, nicméně ta omítka byla opadaná dost, dodnes je to vidět, a od té doby co tam jsou díry, opadávat PŘESTALA. Už to je zvláštní…
kde máme ovšem plíseň a vlhkost, to je právě na zadních stěnách domu, na těch protilehlých. Tam nikdo díry neudělal. Já nějak věřím, že to pomůže, ale o d prvních děr, které se vyvrtaly vepředu, je to 30 let a už tu není bohužel nikdo, kdo by si pamatoval, jaká to byla technologie. Ale věřím, že se to podaří a pomůže to.
A pak taky u baráku plánujeme jednu věc - svést odtok z okapů co nejdál od baráku. My to svedeme rovnou do kanalizace za žumpu. Doted to fungovalo tak, žejeden odtok z okapu byl sice sveden daleko, ale druhá polovina odtékala přímo vedle baráku, takže se vsakovala do zeminy a pod dům… mohlo by to pomoci.
To pomůže velmi.
Ano, to určitě, ten svod dešťovky je také faktor..
A jak je chalupa stará, původně tam nic nebylo?
Já jsem měla kdys úplně novoučkej byt a objevila se mi tam plíseň.. tedy nejen v mém bytě, ale i v bytech kolem.. prostě tam bylo něco špatně.. Ale dům, který mám teď je skorem 300 let starý a fungoval nějakým způsobem a zřejmě dobře, byť on se 100-150 přestavoval.. pak v 60. letech a ještě později na něj přišel brizolit a kachličky kolem zdí.. U každé přestavby/rekonstrukce je třeba respektovat ten dům a zároveň vybalancovat s tím případným novým.. Třebas tento dům je super, nikdy tu nebývá horko, ale je třeba respektovat, že nemůže být zateplen, max. jedna strana.. ale tak to domy měly.. Průduchy jsou k tomu, aby vzduch proudil, třebas u nás ty průduchy na několika místech a jeden na schodech, ten na schodech větší, teď aktuálně změnšen, ale já si nejsem jistá, jestli dobře.. k tomu jsme dávali dřevěná okna, ale se spešl nátěrem.. bylo tu pár lidí, kteří tomu opravdu hověli a spolupracovali třebas s památkářema, takže měli hafo zkušeností, kteří opravdu přišli podívat, jestli půjde zachránit, že by „byla škoda“, je zajímavé, jak každý radil něco jiného, to myslím v dobrém, vzali jsme si z toho ponaučení, už je pár let po rekonstrukci, ale pořád není vše aplikováno v praxi - viz to sálavé teplo.. Ale vloni jsem zjistila jeden docela zásadní řemeslný prů. er@Niemeyer píše:
@Magdaleeena my se právě na ty průduchy chystáme na chalupě…před asi třiceti lety totiž začala z přední strany opadávt omítka..pravděpodobně od vlhka…někdo tam kdysi vyvrtal podél stěny takové díry… od té doby ta omítka přestala opadávat a ani na této straně zdí se nikdy neobjevila žádná plíseň…tudíž poměrně zajímavé
nedávalo mi smysl, čím by mohly díry a roura v omítce něčemu pomoct, nicméně ta omítka byla opadaná dost, dodnes je to vidět, a od té doby co tam jsou díry, opadávat PŘESTALA. Už to je zvláštní…
kde máme ovšem plíseň a vlhkost, to je právě na zadních stěnách domu, na těch protilehlých. Tam nikdo díry neudělal. Já nějak věřím, že to pomůže, ale o d prvních děr, které se vyvrtaly vepředu, je to 30 let a už tu není bohužel nikdo, kdo by si pamatoval, jaká to byla technologie. Ale věřím, že se to podaří a pomůže to.
A pak taky u baráku plánujeme jednu věc - svést odtok z okapů co nejdál od baráku. My to svedeme rovnou do kanalizace za žumpu. Doted to fungovalo tak, žejeden odtok z okapu byl sice sveden daleko, ale druhá polovina odtékala přímo vedle baráku, takže se vsakovala do zeminy a pod dům… mohlo by to pomoci.
To pomůže velmi.
to máme asi podobný typ domu, jen ten váš je o dost starší, ten náš bude mít možná 150 let… a Brizolit a kachličky kolem zdí, přišlo v 60. letech také ![]()
stejně jako vy, máme tlusté stěny, které výborně temperují, v zimě hřejí a v létě chladí, v podsstatě se dá velmi lehce v domě udržet dvacet stupňů, na druhou stranu ale dům nikdy nejde vytopit nad 26 stupňů, například. A to ani kdyby byly v létě pětatřicítky ve dne v noci.
Ale to ani není nutné.
A co vám zjistili za průšvih?
p. s. ano, máš pravdu, Savo ne. Už jen z principu, že je to stejně nezdravá věc jako plíseň, vymýtání čerta dáblem a neřeší to PŘÍČINU, že:) ![]()
To s tím neodstraněním příčiny platí také
, ale hlavně SAVO obsahuje soli.. a sůl váže vlhkost a vlhkost způsobuje plíseň, takže zkráceně SAVO vytváří ideální prostředí pro plíseň.. takže ty sice dezinfikuješ, ale zůstane tam sůl a sůl si tu vlhkost zase pohltí a plíseň se zase objeví, takže je to na dvě věci.. Já kdybych nechala dole v kuchyni, která má kamenné zdi otevřenou sůl, tak zvlhne a to samé dělá SAVO na té zdi.. Jestli chceš dezinfikovat a to hned, tak použij něco bez té soli, ale už vidím, jak Ti v obchodě každý radí SAVO proti vlhkosti
..
Mno, zedníci daly obráceně nopky
, teď jde o to, na kolika je to místech
@Niemeyer
@Niemeyer píše:
@Magdaleeenato máme asi podobný typ domu, jen ten váš je o dost starší, ten náš bude mít možná 150 let… a Brizolit a kachličky kolem zdí, přišlo v 60. letech také
stejně jako vy, máme tlusté stěny, které výborně temperují, v zimě hřejí a v létě chladí, v podsstatě se dá velmi lehce v domě udržet dvacet stupňů, na druhou stranu ale dům nikdy nejde vytopit nad 26 stupňů, například. A to ani kdyby byly v létě pětatřicítky ve dne v noci.Ale to ani není nutné.
A co vám zjistili za průšvih?
p. s. ano, máš pravdu, Savo ne. Už jen z principu, že je to stejně nezdravá věc jako plíseň, vymýtání čerta dáblem a neřeší to PŘÍČINU, že:)
Příspěvek upraven 06.10.15 v 13:58
@Niemeyer
Jinak my jsme přimíchávali i cosik přímo do stavebních hmot při rekonstrukci a prováděli injektáž do zdí.. také do omítek.. byl to tuším Boronit? Nejsem si jistá.. uf, když tak přemýšlím, kolik to všechno stálo času a peněz, ale tak funguje, ťukám, zatím.. to Savo stojí také peníze, není to zdravé a není to řešení.. Třebas takové ty malé odvlhčovače jsou také úplně o ničem.. ![]()