Plíseň v domě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28414
16.12.09 12:04

To je pravda. Nesušit doma prádlo. A navíc píšeš, že máte z Ytongu, na větrném nechráněnném místě. Tak vám to promrzá a vlhne :nevim: Fasáda to snad zpraví :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
16.12.09 12:24

Ano ano, denně obcházím okna se starou plenou v ruce a utírám a utírám. Vlkost kolikrát až 72 - prostě bída. Mokrý kout v ložnici pravidelně ostřikujeme savem. Tyto problémy vždy až když teplota venku klesne k nule :cert: - jako nyní. Jinak jak je kolem 5 tak se dá krásně vyvětrat. Když jdu s malou na procházku a nikdo není doma, otevřu dokořán okna..Ceresit k h**nu, :twisted: byl tam centimetr vody a okna mokrý..
Prádlo také schne v pokojíčku, jinde nemám kde když venku furt mrholí nebo něco. v létě samozřejmě za oknem..
Trochu se těším na zateplení, snad to trochu pomůže.. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
16.12.09 13:20

Máme téměř 40 let starý dům a plasťáky :roll: , což je myslím kámen úrazu, plíseň jen občas flíček či flek, zato každý rok pořád dokola a na více místech, začíná to na podzim, venku vlhko, doma pak taky, blbě se to větrá, v zimě když mrzne, tak člověk asi míň větrá, protože se doma rychle ochlazuje, vařím denně, hodně prý dělá dýchání, čím víc lidí doma, tím hůř. Nám tu ještě funí pes. :lol: Savo pomůže, ale pak to cítím tři dny. :evil:
Ale snažím se nesušit prádlo v dětských pokojích, aby děti nespali s plísní, takže volím ložnici či pracovnu. Taky nic moc, já vím. Na chodbě to trvá zas dýl, než prádlo uschne. Když bylo nad nulou, dala jsem prádlo do jedné místnosti a nechala celý den pootevřené okno. Jenže teď, když mrzne, tak to prostě nejde. Takže větrám nárazově.
No a ještě nemůžu pořádně otevřít okna, protože obě děti mají hlavičky v úrovni spodní hrany a oba už se bouchli… :nevim: Takže otevřu okno dokořán a hlídkuju u něj, protože oni kývnou, že budou dávat bacha a asi to zas hned zapomenou. Takže otevřít všechno najednou prostě nejde. Ach jo. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
16.12.09 13:23

Manželový babičce po výměně oken a dveří za plastové v hodně starém domě to taky pěkně hnije :-?
Na to sušení prádla je šikovná prádelna, já ji mám. Nebo kdyby bylo nějaké místo na sušák v garáži?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
16.12.09 13:39

Na půdě či v garáži se docela práší, prádelnu závidím, prostory by byly, ale peníze nám teď utíkají jiným směrem a pár let ještě budou, tak snad pak. A máte tu prádelnu nějak speciálně odvětrávanou? Mým snem je rekuperace. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
16.12.09 13:44

Nemáme, sousedí vedle domu. Ani otevíratelné okno nemá. Je to menší místnost s radiátorem, když tam mám hodně mokrýho prádla, tak jednou za čas vyvětrám dveřmi a stačí to :wink: Máme tam i pračku a mrazák :wink: Ale my nemáme novostavbu, všechno předěláváme …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
16.12.09 15:11

Jen tak pro zajímavost, je tady někdo, kdo má tento problém v dřevostavbě??? Jsou to úvahy daleko do budoucna, ale docela se mi myšlenka dřevostavby líbí, myslím, že dřevo by mohlo víc dýchat a přesto izolovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
16.12.09 15:40

Tak v tom ti neporadím. Ale kdyžtak ta plíseň půjde spálit :lol: Pardon :oops: :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
16.12.09 15:47

Lasičko, děkuju za tip - mrknu se na to. Jinak na té meteostanici něco bude - taky se po nějaké podívám, ať víme, jak konkrétně na tom jsme. Jinak o tom, že tu vlkho je, se nedá pochybovat - stačí kouknout na orosená okna. Když jsem celý den doma, tak je to lepší - větrám, větrám, větrám.
Prádelnu taky nemáme - máme vcelku maličký domeček, ke kterému se dá v budoucnu libovolně dostavovat. To, že bude potřeba nějaká technická místnost, mi bylo jasné, ale je to otázka peněz. Takže někdy do budoucna možná něco takového přibude. Teď rozhodně ne. Půda je jen symbolická, přístup obtížný (po stahovacích schodech). Takže suším v děcáku, kde zatím nikdo nebydlí a je to prozatím takové odkladiště. Týnka je ještě malá a je s námi v ložnici.
Dřevostavbu jsme původně plánovali, ale po různých zjištěních, že životnost dřevostavby je v podstatě na život jedné generace (poslední taková reflexe pro běhla v Loskutákovi), jsme to zavrhli.
Mrknu na ten odvlhčovač a díky za info o Ceresitu - už jsem byla rozhodnutá to kupovat, teď ještě popřemýšlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
16.12.09 15:51
janinkaz píše:
Tak v tom ti neporadím. Ale kdyžtak ta plíseň půjde spálit :lol:

Aspoň nějaké pozitivum :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.12.09 16:42

Než se dům zateplí a osadí se plasťáky, je třeba udělat audit, jak je na tom dům s hospodaření s vodou - jestli prostě někde nevlhne. Dům z cihel údajně taky nijak nedýchá, takže polystyren zvenčí by neměl vadit - prý - někde jsem to vyčetla, když jsem studovala, co s naší plísní. Jde spíš o hermeticky uzavřený prostor pomocí super těsných oken - stará okna vždy někde netěsní a tím vlastně vlhkost regulují. Je potřeba v bytě omezit vlhké procesy - tzn. po koupání, sprchování vyvětrat, po vaření vyvětrat, prádlo nesušit doma - sušičky začínají na 7 tis, není to tak moc. Když je návštěva, letí vlhkost nahoru raketovou rychlostí a mám zkušenost, že když vlhkost vystoupá k 70%, trvá hodně dlouho, než to klesne. Takže člověk vyvětrá, v bytě je zima, ale vlkost neklesla dostatečně. Pokud se to hlídá kolem těch 50%, stačí krátké větrání. Savo na likvidaci není moc vhodné, protože vytahuje z omítky nějaký složky, na kterých se pak nová plíseň pěkně živí. Běžný vlhkoměry stojí kolem 500 Kč - digitální. Mně se tehdy podařilo sehnat malej obyčejnej do 100 Kč, něco takovýho: http://shop.dela.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
16.12.09 16:58

souhlas - vlkomer, jakmile stoupla vlhkost na wet, tak jsem vyvetrala nebo otevrela mikroventilace a hned to spadlo. Jinak ja susim pradlo u radiatoru, ktery je u balkonovych dveri a ty dam na mikroventilaci, ze se hybe zaclona. Vlhko to hodne odboura. Na susku se chystame, ale musi se kvuli tomu kopnout v technicke mistnosti a zbavit se nynejsi vykonne pracky, coz se ani jednomu z nas nechce…

je fakt, ze okna se ted rosi celkem hodne jak mrzne. Bydlime v novostavbe z Ytongu a problem mame jen u balkonovych dveri, ktere jsou sice Vekra, ale jsou to lodziove dvere - tudiz by mely byt chranene. Sem mely dat dvere o tridu vys…

• Citovat
  • Upravit
teresa20
17.12.09 10:40

To sušení prádla v bytě je velký problém. My máme to štěstí, že náš domek má technické podlaží, tedy garáž, kotelnu,dílnu a tři menší místnosti v přízemí. Z jedné jsme si udělali prádelnu. Máme tam vanu, pokud se potřebuje něco namočit (monterky nejčastěji), o Vánocích tam putuje kapr, aby nesmrděl v bytě :mrgreen:
Na zdích máme skoby a nataženou šnůru. Když vyperu, pověsím, zavřu okno nebo nechám mikroventilaci a pustím topení. Když prádlo uschne, nejčastěji přes noc, pořádně vyvětrám. Zatím se plíseň neobjevila. Ale používáme jen přes zimu, v létě věsíme zásadně ven.
Pokud nemáte možnost prádelny, pak určitě pořídit sušičku.

• Citovat
  • Upravit
1261
17.12.09 20:41

Díky všem za rady, nikomu tyhle starosti nepřeju, ale aspoň mi před svátky zvedl náladu fakt, že nejsme sami, kdo místo normálního vánočního úklidu řeší stírání oken, nekonečné větrání a likvidování plesnivých míst. Tak přeji hezké Vánoce a nový rok bez plísně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
19.12.09 21:37

Ahoj, zkoušel někdo na plíseň prostředek biorepel (http://www.biorepel.cz/)? Chci to zkusit místo sava. Co můžu očekávat? Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný