Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všichni, jdu pro radu.
Momentálně se mi pořád stává to, že ať v obchodě koupím jakýkoli jablka a pak je doma rozkrojím, v jádřinci najdu stopy něčeho, co vypadá jako plíseň. Jinak je jablko úplně v pořádku, zdravé, bez fleků, dužina ok. Kdyby člověk to jablko nerozkrojil, tak ani neví, že to tam uvnitř je. Já ale nevím, jestli to mám jíst
Teď jsem vyhodila všechna jablka, která jsem koupila, protože to bylo úplně ve všech
a moc mě to teda nebaví. Co myslíte? Je dužina takového jablka poživatelná nebo ne??? Přidávám foto, je sice stažené z netu, nenapadlo mě si ty své vyfotit, ale je to identické.
Díky ![]()
A na netu u těch fotek psali, že se jedná o plíseň? Jablka s plesnivým jadřincem bych nejedla, plíseň je rozlezlá v celém plodu. Ale spíš přemýšlím, jestli se nemůže jednat o nějakou kondenzaci ovocných cukrů vlivem skladování. Přece jen jablka se skladují podchlazená v ochranné atmosféře a sklad se otvírá nějakou dobu před expedicí. Držela jsem v ruce jablko ze skladu otevřeného dvě hodiny předtím a bylo pěkně ledové… Ale odborník nejsem, možná se ozve někdo, kdo bude vědět přesně.
@nozu
Tam právě byly reakce jak takové, že to není ok, tak takové, že to ok je. Tak to zkouším tady. Protože kupovat jablka by v tom případě nemělo smysl, ať koupím levná nebo drahá, najde se to ve všech ![]()
Já bych zkusila test, rozkrojte jablko, jadřinec vyhoďte, a nechte rozkrojené jablko 12hodin v teple, pokud se ochlupatí stejným způsobem je to plíseň, jestli ne plíseň to nebude.
@Heivka
Díky
určitě vyzkouším, jakmile najdu další, což asi nebude trvat dlouho.
@Innocence
Plíseň to je a nejedla bych to. Otázka je, jestli kdybys koupila jablka od sadaře, nestalo by se špatným skladován doma to samé. Pamatuju si, že u prarodičů se vše vykrajovalo, jedli jsme určitě i špatná jablka. Dnes jsem na to opatrná a vybírám si sama. Schválně rozkrojím jeden golden, jestli to tam je taky ![]()
@Russet
Jo, u babičky se vše vykrajuje i dneska, no. A právě jsem si jablka začala rozkrajovat až teď v posledních týdnech, dřív jsem je jedla „normálně“
, že jsem je okousala. Takže ani nevím, kolik jsem takových jablek už snědla
. Rozkroj a napiš
![]()
Plíseň to není. Neumím to odborně popsat, ale najdeš to jen v dirkách, kde není semeno, nebo je semeno zakrslé. Jablka jsou pouze podtržená.
@Vlaďka 83
No, právě v některých jadýrka normálně jsou. V některých ne a v některých ano. Takže to není na závadu?
@Innocence
Není. Pokud to jsou jen ty chomáčky v barvě světlejší dužniny, které jsou na fotce, a není to kolem měkké nebo nahnědlé, tak nejde o plíseň, ale o jakési lůžko pro vyvíjející se semínko. Kdyby se semeno vyvíjelo normálně na stromě, tak by se to nevytvořilo.
@Vlaďka 83
Ahaaaa, tak super
je to právě jinak úplně zdravé jablko, nic měkké kolem ani hnědé. Ještě zkusím to, co psala Heivka, ale jsem ráda, že nebudu muset vyhodit další kilo jablek ![]()
Podle mě to plíseň je, vypadá to přesně jak plíseň. Taková jablka mívají plíseň i v bubáku, tam se o žádné lůžko přece nemůže jednat.Taky to řeším a váhám, zda vyhazovat nebo ne. Teď na jaře je to ve všech jablkách, která koupíme. Bílé chmíří bývá i tam, kde je zralé jádro, nejenom tam, kde není nebo je zakrslé. V době sklizně a na podzim se s tím nesetkávám. Asi by se to chtělo zeptat někoho, kdo tomu víc rozumí, ale nenapadá mě, koho ![]()
@Lurin Budu oponovat
Já se s tím setkala jen u jablek, která byla trhaná brzy a dozrávala mimo strom. Když jsme „chlupaninu“ dali do podmínek pro rozmnožení plísně, nic se nestalo. Podle mojí zkušenosti to teda plíseň není, jinak by se rozrostla ![]()
@Lurin píše:
Podle mě to plíseň je, vypadá to přesně jak plíseň. Taková jablka mívají plíseň i v bubáku, tam se o žádné lůžko přece nemůže jednat.Taky to řeším a váhám, zda vyhazovat nebo ne. Teď na jaře je to ve všech jablkách, která koupíme. Bílé chmíří bývá i tam, kde je zralé jádro, nejenom tam, kde není nebo je zakrslé. V době sklizně a na podzim se s tím nesetkávám. Asi by se to chtělo zeptat někoho, kdo tomu víc rozumí, ale nenapadá mě, koho
Jablčko nahryznuté zo dvoch strán, aj ked bylo krásne, nechutilo nám. Láska, bože, láska, nešla okolo, už to nejde vrátit, už je neskoro. ![]()