Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, nevíte někdo jak se zbavit plísní? Všude jsem četla že Savem nebo nějakym jinym přípravkem, ale zároveň bylo psáno, že je dotyční mají na zdech, já ji na zdi nemám, ale mam ji všude okolo. Dnes jsem ji objevila na dětské cestovní postýlce (neni ani nalepená na zdi a má kolem sebe prostor!). Pak jsme ji měli na všem koženém v úložném prostoru postele. Máme defacto vše nové, protože jsme se před 4mi měsíci přestěhovali od rodičů. Dokonce jsem objevila plíseň i u nově přesazené kytky a děsím se toho kde jinde ji ještě objevím. Celý den i celou noc máme okna otevřená na mikroventilaci, při vaření používám digestoř, takže si myslím, že barák tak vlhký nemáme.
No nevím to přesně
ale i v zimě by se mělo větrat 2× po 20minutách do průvanu.Takže ted v létě zkus větrat neustále.Málo kdo věří tomu co udělají plastové okna.Teda jestli je máš.
pokud máte plastová okna a používáte na větrání mikroventilaci, tak se nediv, že máš v baráku plíseň. mikroventilace je z hlediska proudění vzduchu na prd, protože pokud venku není vyloženě vítr, tak ten vzduch do bytu/baráku proudí minimálně, dalo by se říct, že téměř vůbec. radu mám jedinou - barák vyklidit, plíseň seškrábat, všechno vybavení umýt v savu a stěny natřít barvou proti plísním. poté nechat pořádně vyvětrat a počkat než barva 100% zaschne (teď v době dešťů to bude asi problém). poté znovu nastěhovat vše zpět. nevím přesně název těch barev proti plísním, ale v obi nebo hornbachu ti poradí. ![]()
rozhodně nedoporučuji větrání přes mikroventilaci - to je jako kdybyste nevětrali vůbec. a digestoř nezachytí výpary, ale pouze je přeměňuje na vodu, která se pak sráží a v místnosti se usazuje.
plastová okna máme. Plíseň na zdech nás netrápí, tu jsem nikde neobjevila, pouze na nábytku a u jedné kytky, ostatní jsou v pohodě. Dostala jsem palmu a měla málo místa, tak jsem koupila hlínu s květináčem a po přesazení se objevila plíseň. Hlínu jsem použila na víc těch kytek a u žádné jiné se neobjevila. Plíseň mi zasáhla jen tu jednu kytku, cestovní postýlku a kožené věci v přítelově posteli. Zatím nikde jinde. Dočetla jsem se že se plíseň šíří vzduchem, nevíte jestli na to existují nějaké přípravky?
Pettule a víš jak jste na tom doma s vlhkostí? Měřilas to někdy? Digitální vlhkoměry se dají pořídit za stovku i méně. Víc jak 60% je pro plísně ideální. Takže bych se snažila primárně zabojovat s vlhkostí a pak s plísní.
Já teda v koupelně pužívám savo proti plísním a jsem spokojená plíseň je pomalu pryč,ale zase je to driák a na nábytek bych ho asi nepoužila,použila bych klasik savo originál to v 6v 1,ale je divný,že se ti drží plíseň na nábytku
nemáte doma moc vlhko?! A nebo pokuď máte plastový okna je potřeba větrat
no ono jde o to, že teď třeba plíseň na zdi nemáte, ale může se tam někde vyskytnout nějaký flíček (třeba za skříní nebo pod gaučem), který ty teď okem nevidíš. pokud se chystáš proti plísni bojovat, tak je lepší vše komplex vyčistit a nově vymalovat, aby se už znova neobjevila. hlavně nechápu, jak je možné, že větráte pouze na mikroventilaci. vždyt tam nemůžete mít vůbec žádný čerstvý vzduch a nehledě na to, že pak stačí, aby někdo z vás byl nemocný, měl třeba kašel, tak ty bacily se tam hned šíří a vzájemě se můžete nakazit. promiň, ale představa, že „větráte“ pouze na mikroventilaci je dost nechutná
já si teda vůbec nedovedu představit, že bych třeba i v zimě měla mít okna celý den zavřená. vždyt v tom baráku musí být hrozný puch
Marketa_Fialova píše:
no ono jde o to, že teď třeba plíseň na zdi nemáte, ale může se tam někde vyskytnout nějaký flíček (třeba za skříní nebo pod gaučem), který ty teď okem nevidíš. pokud se chystáš proti plísni bojovat, tak je lepší vše komplex vyčistit a nově vymalovat, aby se už znova neobjevila. hlavně nechápu, jak je možné, že větráte pouze na mikroventilaci. vždyt tam nemůžete mít vůbec žádný čerstvý vzduch a nehledě na to, že pak stačí, aby někdo z vás byl nemocný, měl třeba kašel, tak ty bacily se tam hned šíří a vzájemě se můžete nakazit. promiň, ale představa, že „větráte“ pouze na mikroventilaci je dost nechutnájá si teda vůbec nedovedu představit, že bych třeba i v zimě měla mít okna celý den zavřená. vždyt v tom baráku musí být hrozný puch
Já myslím, že autorka větrá i normálně, pochopila jsem to tak, že místo komplet zavřených oken má mikroventilaci. Jinak je fakt, že to chce proudění vzduchu a nemilosrdně vystříkat a zlikvidovat jakýkoli plísňový zárodek (ale pokud je to jen v jednom rohu, zkusila bych na začátku i méně drastická řešení než kompletní sanaci bytu. A začala bych savem proti plísni.
Také řeším plíseň Savem na plísně a funguje. Postříkala jsem Savem i obal na kytaru a podobné věci,které zasáhla. Zbavila jsem se jí až pořízení sušičky (přestala jsem sušit prádlo v bytě).
Přes zimu ještě uvidíme jestli nepromrzají stěny, pokud ano tak ještě nátěr zdí proti promrzání.
Hlavně je potřeba větrat a větrat. V tomto počasí zavíráme okna, pouze pokud někam odjíždíme přes noc, jinak jsou všechny na ventilačku.
Z věcí se plíseň odstraňuje octem, ale skvrny nevyčistíš. Kup si vlhkoměr a pak teprve poznáš, kolik vlhkosti v bytě mátě. Řekla bych, že hodně. Normálně se plísně dělají hlavně v zimě. Pokud to poleze pořád nad 50, koupila bych odvlhčovač.
mikroventilace vzduch vyčistí, to mám odzkoušené, puch doma vůbec nemám. Malý (8m) když se pokadí (u něho mám v noci okna zavřená) tak je celý pokojík pěkně zasmraděný, otevřu okno na mikro a během chvíle se dá v pokojíku dýchat. Vymalování nemá cenu, jsme nově nastěhovaní a vše je tedy nově vymalované. S tím vlhkoměrem to zkusím, ale myslím si, že tu vlhko není. Přes zimu jsme ještě nastěhovaní nebyli, takže tu byly pouze holé stěny, které se oškrábaly a vymalovaly. Prádlo pokud to jde suším venku nebo v jiné místnosti. Hodně vlký vzduch tam mám při žehlení, to ale netuším kde jinde bych měla žehlit a mám při něm okna otevřená.
Marketa_Fialova: samozřejmě, že větrám i okny otevřenými na ventilačku popř. dokořán, mám v místnosti (kuchyň mám propojenou s obývákem) 3 okna po třech tabulích z nichž každé krajní se dá otevřít na mikro popř. na ventilačku, takže celkový počet otevřených oken je 6. Navíc v celém baráku nemáme zavřené dveře, krom balkonových a vchodových, takže proudění vzduchu tu je a není místnosti ve kterém by nebylo velké okno.
Já bych řekla, že v tomhle počasí větrání nepomáhá. Venku je třeba i 80 % vlhkost. Máme taky jednu místnost vlhčí, když prší, je tam třeba 70 %, ale větrání právě nepomáhá, protože venku je vlhkost ještě větší.
My si koupili elektrický odvhčovač a je to super.
Ale zakladatelka musí jako první zjistit, kolik tam tu vlhost vůbec mají a pak to řešit dál. My máme v části baráku metr silný zdi z pískovcových štuků a proti vlhkosti nám nepomohl ani protiplísňový nátěr a štuky. ![]()
My mame vlhkost pres leto 50-60% a plisen nemame. V zime je vlhkost kolem 40%. Jeste me napadlo, zda nemate treba zatepleny dum? Kazdopadne treba plisen na kytkach mivam taky, ale to je proste kupovana zemina. Kdyz dam zeminu ze zahrady, tak se mi nikdy plisen neobjevi.
Alenka: zateplený dům nemáme, ale časem bysme chtěli. Mě se to u tý kytky stalo poprvé a přitom tuto zeminu z jednoho balení jsem použila asi u 10ti kytek, ale pouze u tý jedný se mi ta plíseń objevila.
Nevíte kde bych ten vlhkoměr sehnala? Koukala jsem na net a tam je dost drahý. Mě by stačil nějaký obyč.