Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
určitě jsou mezi váma už zkušené maminky, které mi poradí.
Pokud matka začne pracovat a dává dítě do školky či jinam na max. 4 hodiny denně, o penízky za mateřskou nepřijde…
Co však ale, pokud jsem nucena dát předčasně (2,5 roku) své děti někomu na hlídání (ne školka) a já budu pracovat na plný úvazek? A poku mi je vezmou i tak brzy, 2,5 roku do školky, kam všude musím napsat a tuto změnu sdělit?
Díky moc, holky, ráda bych si to ujasnila, ať vím, co mám při středečním pohovoru říct, pokud mě přijmou…blbý je, že chtějí nástup už od června, takže mám na to vše 14 dní.. K tomu sháním někoho, nějakou hodnou důchodkyni, která by mi děti jeden až dva měsíce hlídala, a to za tu mateřskou 4.000,– Kč, kterou dostávám, pokud bych teda o ni nepřišla..... neznáte někoho v Ostravě, mimochodem?
Všechno se seběhlo tak rychle a hledám řešení. Hold dvě děti hlídat je mnohem mnohem složitější než jedno… takže je to blbý
HEzký den všem.
Rachel a dvojčátka Nina, Jan
Ahoj, já jsem tohle neřešila ale mám pocit, že je v zákoně napsáno, že nesmíš dát dítě do školky (nad ty hodiny cos psala) nebo do jiné podobné instituce. Ale když půjdeš do práce a zajistíš hlídání jinou osobou (paní na hlídání/dědeček…), nic do toho nikomu není a měl by ti rodičovský příspěvěk zůstat. Jinak by si stejně mamky ani vydělávat při RP nemohly…
Pa,
Věrka
ahoj Rachel,
zdravím
nevím jak je to přesně, na 4hod denně, nebo na 5dní v měsíci ve školce neztrácíš nárok na rodičovský příspěvek těch cca 3500,–. s hlídáním někým jiným jsem narazila nedávno na diskuzi na „rodině“ ze které vyplývalo, že by se snad mělo hlásit všechno hlídání pokud přesahuje hodiny ze zákona a je to přes agenturu,miniškolky jak je to s nějakou paní na hlídání „jen tak“ - brala bych to jako zajištění hlídání osobou blízkou teda jestli něco takového existuje
- určitě jo. paní v té diskuzi radila zatloukat
rada nad zlato..
takže by mě to samotnou zajímalo ......a ještě to tady tak využiju, prosím vás kolik se tak platí paní na hlídání? vím, že kamarádce si paní na 2dny v týdnu tzn.cca 8dní v měsíci bere kolem 3500,– a hlídá jedno dítko, tak by mě to zajímalo jak se to pohybuje nebo je to normálka?ono na 20pracovní dní už je to docela pálka…to jen tak pro zajímavost. díky.
Zdenik a taky dvojky ![]()
§31 (2) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou, jestliže rodič zajistil péči o dítě jinou zletilou osobou, nejde-li o případy uvedené v §30 odst. 3 (to je ta školka a jesle) v době, kdy je
Přesně tak, pokud si zajistíš hlídání jinou osobou (ne předškolním zařízením), nárok na RP nezaniká. A co se týče těch hodin, tak 4 hod. denně se tuším vztahují na děti starší 3 let. Do tří let je to omezeno mnohem víc, ale nevím kolik. Zkus se mrknout na stránky MPSV. Někdy to tam mají hezky vysvětleno.
mám pocit že to omezení je 4 dny v měsíci v jeslích či školce - státní- nad to se přichází o rodičák 3500,–
myslím že to není 4hod denně ale 4 dny v měsíci!
soukromé hlídání se nepočítá
A takhle je přesná citace:
Rodičovský příspěvek náleží rovněž, jestliže:
Ale jak už jsem napsala, tohle tě zajímá jen kdybys chtěla dát děti do školky. Paní na hládání je tebou zajištěná jiná dospělá osoba a ta ti děti může hlídat jak chce dlouho a RP to zůstane.
Věrka
Rodičovský příspěvek
Rodičovský příspěvek náleží ve výši 1,54násobku částky životního minima na osobní potřeby rodiče. Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let věku nebo do 7 let, je-li dítě dlouhodobě zdravotně postižené. Podmínkou je, že dítě nenavštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné zařízení pro děti předškolního věku déle než 5 kalendářních dnů; jsou-li závažné zdravotní důvody na straně dítěte nebo rodiče, může dítě uvedené zařízení navštěvovat 4 hodiny denně. Od února 2006 je tato podmínka změněna. Zatímco pro dítě mladší 3 let i nadále platí, že může navštěvovat jesle nebo obdobné zařízení nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci, dítě, které dovršilo 3 roky věku, může pravidelně navštěvovat mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Příjmy rodiče nejsou sledovány. Rodič může při nároku na výplatu rodičovského příspěvku zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností, ale musí v této době zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.
Ahoj, chci se zeptat, to znamena tedy, ze po materske dovolene mohu nastoupit do prace - plat muze byt jakkoli vysoky - a mohu pobirat rodicovsky prispevek, a kdyz mi mimi bude hlidat treba maminka,a mimi nebude v jeslickach ci skolce nebo podobne, mohu pobirat ten rodicovsky prispevek?
Hruzicka - ano, to presne tak. Pokud nebude dite chodit do skolky ani do jesli (nebo bude, ale v ramci omezeni uvedenem v predchozich prispevcich), tak muzes do jeho 4 let pobirat rodicovsky prispevek, i kdyz normalne chodis do prace.
Takze i kdyz budu normalne pracovat od 8hodin do cca 16,30?? Nebo to nekdo kontroluje, jestli pracujes na plny uvazek ci ne?Diky moc
Ahpjky.
Je jedno že jsi na plný úvazek. Jde o to, že dítko může být ve školce jen ty 4hod denně(nad 3 roky). Pak ho někdo musí vyzvednout a starat se o něj, než ty dorazíš domů z práce ![]()
Hruzicko ano, presne tak … pracuji od cca 7M veku ditete na plny uvazek, Niku hlida moje mama a pobiram rodicovsky prispevek. Od unora chodi Nika na 4h denne do skolky (mela 3 roky) a prispevek mi stale nalezi. Ze zacatku chteli ze socialky kazdy mesic potvrzeni o dochazce, ted stacilo napsat nejake prohlaseni a uz tam chodit nemusim, jen ve skolce maji dochazkovy list, ktery se denne podepisuje … tam zaznamenavaji prichod a odchod ze skolky.
Prosím o radu, pokud si tedy můžu přivydělat na plný úvazek a pobírat přitom rodičovský příspěvek - jak se to praktikuje v reálu? Jde totiž o to, že jsem teď na rodičovské dovolené od mého zaměstnavatele, ale teď mám šanci vzít práci u zaměstnavatele jiného. Malého (2roky) bude hlídat babička a chci aby nám rod. příspěvek zůstal.
Mám tedy dát výpověď a nastoupit do nového zaměstnání,ale jak pak to bude s tím příspěvkem? Musím to hlásit sociálce nebo ne, když oficiálně vlastně zruším rodič. dovolenou u mého býv. zaměstnavatele,dám tam výpověď a nastoupím jinde? Nebo ten příspěvek sociálka dává bez ohledu na to,zda je u nějakého zaměstnavatele nahlášená rodič. dovolená?
Vůbec nevím jak na to a jít se ptát na sociálku je až ten nejzazší způsob,budou se v tom šťourat, tak abych věděla na co mám nárok a jak postupovat.
Děkuji moc za radu snad se najde někdo kdo s tím má zkušenost ![]()
Na rodicovsky prispevek mas narok zda pracujes, jsi u nekoho zamestnana, ci zda jsi dokonce nezamestnana! Muzes nastoupit u nekoho jineho … a to bud brigadne, nebo opravdu nastalo (pak by jsi mela dat v puvodnim zamestnani vypoved) a na socialku musis nahlasit, ze pracujes, ale ze dite nenavstevuje zadne zarizeni na dobu delsi nez je zakonem stanoveno. Budou po tobe chtit nejake doklady a potvrzeni (to si fakt radsi zavolej na konkretni urad co vlastne bude potreba), vypises nejaky formular a je to!
NEmusis se na socialce bat zeptat se, opravdu!
Sulanek