Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych znala vaše názory a zkušenosti.
Dcera 11 let má plochou nohu, nosí ortopedickou vložku do bot a doma zdravotní papuče, noha jí začala bolet asi před rokem po větší túře si musela sednout a odpočinout, později to začalo i doma, bolest popisuje jako by jí plosku někdo natahoval a píchal jí tam, na nártu ma bulku. U ortopeda jsme byly před půl rokem a dostala vložky do bot. Zakázal jí skákat přes švihadlo a na trampolíně, vadí skákání občas? Má nosit vložky i na tělocvik? Může chodit v létě boso? Co si myslíte při ploché noze o barefoot obuvi? Můžou pomoci homeopatika? Nebo jak jinak ještě pomoci a kdy se noha spraví? Po půl roce říká, že je to lepší, ale někdy jí ta noha pořád bolí.
Moc děkuji za odpovědi
Naše děti mají vždy viditelně lepší klenbu po létě, když hodně lítají na zahradě naboso. Ideálně na různých povrchách-písek, tráva, štěrk, ale občas sundáme botky i v lese a děláme si „bosou stezku“. Syn má zase problém s entezopatií (zánět šlach v chodidle) a tam to chce tu nohu hodně cvičit a nepřetěžovat. Doma děláme každý den 5ti minutové cvičení naboso - přenášíme nohama míčky, kapesníčky, děláme „píďalku“.
Jo a z mé zkušenosti je lepší zkusit fyzioterapeuta, než ortopeda. Pokud má dítě ploché nohy, může se brzy přidat i špatné držení těla, tak je lepší zkouknout to kompletně.
Taky bych doporučila fyzioterapeuta. Nám vymyslel speciální cvičení, podle toho jak nám nohy skouknul. Chce to pak cvičit každý den, byla to celkem i zábava. Mně i dceři, ortoped nám nijak zásadně nepomohl. A chůze na boso určitě ano.
Určitě to chce fyzioterapeuta a najít vhodné cvičení. Vložka do bot to nespasí, je potřeba správně cvičit. Co, jak a jak často musí určit odborník, aby to bylo účinné, ale zároveň aby nebyla noha cvičením přetěžovaná. Chůze naboso ano, ale po přírodním povrchu - tráva, písek, oblázky atd. Beton, asfalt apod. ne.
Děkuji za odpovědi. Fyzioterapeuta mi napíše pediatr a nebo mě vezme i bez doporučení? Hradí pojišťovna? A za jak dlouho bude noha v pořádku? Je fakt, že ortoped napsal vložky a ať cvičíme, musela jsem hledat na netu, a tím to haslo.
@pattismith nekteri fyzioteraputi maji smlouvy s pojistovnami, jini ne, doporucuji pohledat podle referenci. Zadanku ti pediatr vypise vetsinou bez problemu. Za jak dlouho to bude v poradku ti nikdo nerekne-zalezi na mnoha faktorech-na stavu nohy ted, na rustu, na typu cviceni a poctivosti i na genetice.Je to beh na dlouhou trat, taky z toho nejsem odvarena
Jo a vetsina slusnych fyzioterapeutu mame delsi cekacky, tak se klidne objednej jeste nez dostanes zadanku.