Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, docela mi vrtá hlavou jedna věc. Před necelými 10ti měsíci jsem porodila akutním císařem svoji dcerku Markétku. (Neotvírala jsem se a navíc ji klesaly srdeční ozvy, báli se, že má šňůru kolem krku, což se naštěstí nakonec nepotvrdilo.) Do budoucna bych ráda další mimčo, ale strašně nerada bych rodila zase císařem. Vím, že tu je ještě šance, že bych mohla rodit i normálně, ale jaké je tu riziko, že se bude opakovat historie prvního porodu? Navíc si myslím, že k tomu císaři dojít ani nemuselo, kdyby mi nedávali kapačky oxytocinu, po které se dcerce zhoršili ozvy. Když tu kapačku přestali dávat, ozvy se zlepšili. Pokud máte někdo podobnu zkušenost, napište prosím. Císařem už bych nikdy rodit nechtěla, ta bolest potom se nedá ani popsat a to nemluvím o tom, jak jsem to obrečela. Že jsem Markétku neměla hned u sebe, nemohla hned kojit a pomalu se o ni ani sama starat…
rodila jsem podobne, po 18 hodinach kontrakci otevrena na 3 cm. ptala jsem se v poradne kouckeho, tak prej se to opakovat nemusi. ale prej jednim z faktoru, ktery tohle zpusobuje, je stres, takze pokud bych se mela v dalsim tehotenstvi nervovat, tak si mam radeji cisare naplanovat.
kamoska tedka rodila podruhe, prvni cisar (otevirala se hodiny a pak nemela silu tlacit), podruhe porodila krasne spontanne - ale uz to taky vypadalo na cisare, kdyz tu se najednou otevrela.
Myslím, si, že si určitě zvýšíš šanci, když si vybereš nějakou porodnici, kde tě podpoří v přirozeném porodu, pokud to půje (tj. žádné kapačky, klid, volby polohy…)
U mě to bylo podobné. Voda mi praskla večer v půl 11, za 12 hod., tj. druhý den v 11 dopol. jsem byla otevřená na 1 cm a a když mě nakonec brali na toho císaře, tak jsem byla na 6cm. Markétka se narodila ve 14:33, takže neskutečných 15 hod. ![]()
A mám možnost odmítnout kapačku když nechci? Nesmí mi ji doktor dát, když si vysloveně nebudu přát?
Mam za sebou aktualne druheho CS. Prvni byl ze stejnych duvodu jako tvuj (neotevirala jsem se a syn nemel kyslik - vyvolavany porod). Pri druhem se me ptali, porod se rozjel normalne (kontrakce cca 6hodin po 5-30min - byla jsem stale doma). Pak uz jsme sli do porodky, tam mi rekli, ze jsem na necele dva prsty. Do toho mi uz predem delali UTZ jizvy, ze je pry 3-4mm (udajne pri 2mm je planovany CS). Me kontrakce bolely prave v jizve, dost jsem se bala, ze to praskne (navic s rizikem, ze se nekolik hodin nebudu otevirat jako pri prvnim a nakonec pujdu taky pod nuz) takze jsem asi po 8mi hodinach kontrakci svolila k druhemu CS.
Zpetne toho trochu lituju, treti uz mit nebudem, ale… oba CS jsem mela ve spinalni anestezii, tudiz jsem deti videla ihned po porodu, chovala jsem je. Ted pri druhem mi maleho vozili a klidne hodinu jsem ho vleze chovala (par hodin po porodu). Druhy den po porodu uz jsem ho mela u sebe na noc a po 48mi hodinach jsem byla schopna se o nej postarat. Kojim plne (prvni taky kojeny). Pooperacni bolest je fakt desna, uznavam, ale ted jsem 16dni po porodu a o jizve skoro nevim. ![]()
To je roman o nicem, co? Byt tebou, nutit do CS bych se nenechala, kdyby nebyl duvod. Zkus to spontalne a uvidis, ale kdyz by mi Dr. rekl, ze doporucuje CS, poslechla bych. Jo a po sekci ti uz nesmi porod vyvolavat, takze pokud budes prenaset, jdes automaticky na planovany.
já jsem rodila 13h a taky klesaly ozvy a už chystali císaře, ale s pomocí kyslíkové masky a super por. asistentky jsme to zvládly.
mám 2 kámošky co po císaři odrodili druhé normálně a 2 co i druhé císařem a tak se to mám pocit i říká, že šnce je 50 na 50.
a odmítnout můžeš, ale budeš jim to muset podepsat
Ahoj,
dopředu se nedá nic plánovat. Ani doktor ti dopředu nic nezaručí. Když bude vše v pořádku, těhu bez komplikací (otoky, tlak, jizva v klidu + silná), tak není důvod se nezvolit porod spontánní. Každopádně nemocnice se sichruje a v případě porodu přirozenou cestou po předchozím císaři nečekají = kdyby se cokoliv protahovalo či nešlo perfektně, hned přejdou na císaře, aby z něj nebyl vyloženě akutní císař.. Takhle mi to vysvětlovali v Podolí i známá - porodní asistentka odjinud. Nechtějí nechat moc namáhat tu jizvu = přirozeně tě nechají odrodit jen jde-li to opravdu rychle a dobře. Já se rozhodla podruhé pro porod přirozený, asi měsíc před termínem vyplnila formuláře, že chci porod spontánně spuštěný = bez jakýchkoliv vyvolávaček (ty jsem odmítla, doktor říkal, že by se mi i vyvolávačku snažil rozmluvit právě kvůli těm průtahům a zbytečně namáhané jizvě). Nicméně příroda se rozhodla jinak a ve finále jsem tak dlouho přenášela, až se rozhodli pro sekci.. Pak byla naplánovaná sekce vysvobozením, už jsem byla na nervy, jestli placenta funguje dobře, jestli se nekazí plodovka apod.. Zajímavé bylo, že se v noci před sekcí konečně dostavily kontrakce, leč jsem se stejně neotvírala
, byť byly již ráno po 2 min, tak jsem šla na stůl dle plánu…
Dobré to bylo v tom, že se alespoň udělalo dřív mlíčko… Malou jsem měla u sebe v pokoji nastálo po 24h od sekce, do té doby mi ji poctivě co 3h nosili (při prvním císaři v Motole na to dost kašlali, zřejmě tehdy nestíhali
pořád jsem je musela uhánět, aby mi malou dali..).. Pravda je, že první tři dny se člověk nemůže skoro hnout, natož kojit, přetáčet se kvůli změnám poloh apod.. Ale jsou to jen tři dny, pak už je to výrazně lepší…
Zdravé mimko je důležitější než forma, jakou přišlo na svět, takže se tím moc netrap.. V průběhu druhého těhu se dozvíš, jestli můžeš spontánní porod zkusit (bude zálůžet na výsledku kontroly jizvy na ultrazvuku a to se dělá až ke konci těhu.. takže odpověď dostaneš vážně až na poslední chvíli..
![]()
Držím palce!
Uprimne, kdyby mi sly dolu ozvy, tak bych naopak za sekci prosila. takovou odvahu rodit v te situaci prirozene bych nemela. nakonec jde predevsim o miminko, nez o ten pocit „porodila jserm prirozene“.
Ted uz me to nemrzi, jen me stve jizva a vynucena pauza, ktera se s nasi neplodnosti muze jeste protahnout.
Infusi urcite odmitnout muzes, odmitnout muzes cokoliv. ja mam ale v porodniky docela duveru, prestoze jsem sama lekarka, netroufla bych si s nimi o postupu diskutovat.
Taky myslím, že dost záleží na tom, kolik je ti let. Mě je 32 a první dítě jsem letos porodila plánovaným císařem. Můj gyndař mi při kontrole po šestinedělí říkal, že v mým věku je radno počkat s dalším těhotenstvím minimálně tři roky. Takže i kdyby se zadařilo a já v pětatřiceti chtěla druhé miminko, určitě bych měla daleko větší „šanci“ na dalšího císaře než na přirozený porod.
bersaba to by mne docela zajímala ta souvislost s věkem. Já rodila ve svých 33,5letech císařem (konec pánevní) a druhou dceru úplně přirozeně bez jakýchkoli problémů o 2 roky a měsíc později. A doktorka se nezmínila o nějakých „nadstandardních čekacích lhůtách“
. Akorát při druhém porodu se hlídala jizva. Ale možná jsem měla štěstí, že šlo vše hladce ![]()
Šmudlíku, já to pochopila, jakože starý maso holt hůř srůstá. ![]()
Ona je to u nás stejně spíš akademická otázka. Kdyby se k těm třem letům pauzy měly připočíst ty roky, co jsme čekali na Janičku, tak můžeme s druhým mimčem počítat někdy na prahu důchodovýho věku. ![]()
taky mam zkusenost…prvni syn, poloha koncem panevnim, nepostupujici porod, najednou zacali litat, myslim, ze se malej zacal dusit, tak me rychle vzali na operacni sal a pod celkovou narkozou mi udelali cisar. Na druhe mimco jsem cekala 9 let. Celou dobu jsem zila s tim, ze se pokusim rodit normalne, mela jsem vsechny predpoklady. Porod se rozjel 10 dni po terminu, otvirala jsem se asi tak, ze po 20 hodinach jsem byla na 4 cm a PA me zacala nutit tlacit…v mezicase mi napichli epidural, ale po tom, co se menily smeny, dostala jsem starou babu a ta reka, ze epidural uz nedostanu, ze budu brzo tlacit. Tlaceni teda bylo az za 4 hodiny. Nakonec jsem byla silene vycerpana a musela jsem na cisare velmi velmi akutne. Ted jsem potreti tehotna a zitra nastupuju do nemocnice na treti cisarsky rez. Prestoze znam z minuleho tydne cerstvy pripad ze stejne porodnice, kdy maminka po 2 cisarich treti rodila normalne, me to nebylo doporuceno. Takze tak…Kazdej pripad je uplne jinej.
tady hodně záleží na tom, jak dobře ti sroste jizva. Tvůj gyndr ti jí bude kontrolovat cca rok od porodu - jaká je tloušťka v místě jizvy, jestli v jizvě (srůstu) nejsou slabší místa případně i mohou být „bubliny“, taky bude hodně záviset na stavu v těhotenství (třeba vysoký tlak, poloha a velikost miminka, průbeh porodu), prostě to ti nokdo neřekne dopředu. Neplatí, že apriory po CS musí další porody jít zase CS. Kamarádka rodila první CS, druhé normálně a až bude rodit potřetí, tak je tu opět varianta, že bude rodit normálně, jako u většiny ostatních.
Já rodila taky CS (kvůli komplikacím při porodu) a doufám, že druhé půjde normálně, ale prostě to nemůžu nijak ovlivnit. Maximálně psychikou - věřit si, že to zvládnu, že to půjde a ostatní nechat přírodě.
batata - třetí císař? a v pohodě? Doktoři to totiž nedoporučují. Já mám za sebou zatím jeden, ale bojím se, že kdyby se to podruhé opakovalo, že mám zavřenou cestu k eventuálně třetímu dítěti. I když u tebe hrálo roli asi těch 9 let mezi prvním a druhým…