Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky. Jsem tady úplným nováčkem. Zaregistrovala jsem se teprve včera. Jsem v 11 týdnu těhotenství a miminko by se mělo vyklubat na svět 3. července. Docela mám z klasického porodu strach a tak bych byla ráda za nějaké povzbuzení, nebo rady. Předem děkuji. ![]()
Co říct … no nejsi první ani poslední co se toho obávají, ale říkej si, že když to zvládly jiné, tak to zvládneš taky ![]()
No já jsem si říkala: Šlo to dovnitř, musí to jít ven
A navíc je to naprosto přirozená věc… třeba kočka se taky nebojí a prostě porodí
Možná trochu divné přirovnání, ale je to tak .)
no, taky jsem z toho měla strach, ale nenech si otrávit celé těhotenství myšlenkami na porod. Já z něho měla panickou hrůzu (mámina práce---vyděsit mě natolik, aby se nestalo, že v 18ti přijdu těhotná, jenže ten strach jsem měla i teď v 25 letech). Během těhotenství jsem se ale postupně přestávala bát, nakonec jsem se i těšila, až toho malého konečně vyklepu
. Řekla bych, že v druhé půlce těhotenství už jsem si fakt věřila, že to bude v pohodě. Prostě mě těhotenství od základu změnilo. Takže klid, třeba to budeš mít taky tak ![]()
Ahoj Salome, taky jsem měla strach z porodu, ale největší byl než jsem otěhotněla
Během těhotenství, jak se porod blížil, tak jsem se postupně bát přestala. Myslím si, že to bylo hormonama, že to příroda tak zařídila a taky jsem člověk, který rád ví do čeho jde, tak jsem absolvovala předporodní kurzy a jsem za to moc ráda. Měla jsem porod docela v pohodě. No měla jsem porodní plán a v porodnici to nelibě nesli, tak mi to docela dávali sežrat a PA byla docela naštvaná, že jsem měla prý pohodový porod. Asi by uvítala, kdybych to měla nějaký těžší a mohla mi říct, že jsem si to tak vymyslela sama nebo co. ![]()
Ahoj, bojí se snad každá (teda myslím
), já bych ti doporučila nějaký dobrý předporodní kurz, spíš asi ale s dulou než s porodní asistentkou resp. s nějakou PA, kterou ti někdo doporučí po dobré osobní zkušenosti.
A taky jít se podívat do porodnice.
Kdyby to šlo a mohla jsi rodit s někým, s kým by ses mohla blíž seznámit, tak to taky určitě není na škodu, naopak. To asi už ale není tak jednoduchý.
No a pak chlap, mít ho u sebe.
Píšu asi trochu zmateně, sorry. ![]()
Ahoj, pokud máš spíš strach z neznámého, doporučuji se vzdělávat
Něco o porodu přečíst, chodit na cvičení s porodní asistentkou (vždycky tu a tam nějaké to moudro prohodí) a přihlásit se na předporodní kurz. Moc nestuduj takové ty patologie.
Píšeš, že máš strach z klasického porodu. Já zas měla strach z neklasického, zejm. z císaře, naštěstí na něj nedošlo.
Taky doporučuju kurz s PA. Bála jsem se porodu do té doby, než jsem na kurz začala chodit. A zvlášť po přednášce o porodu jsem se bát přestala a několik dní před termínem jsem se začala těšit. Teď už se zas bojím, ale to už je o něčem jiném..
strach má každá a počet porodů na tom nic nemění mám ho taky ale co už z rychlíku prostě nevyskočíš, tak počkej an konečnou a pokus se s grácii vystoupit. Vždyť rodí se denně…a proč zrovna ty by si měla být ta co bude mít něco špatně? Musíš věřit sobě a prckovi a spolu to jistě zvládnete…
Kurz není špatný nápad, jen se ti může pak stát že půjdeš rodit plná iluzí a bájných představ a ono něco jinýho je si o tom s někým plkat a něco jinýho je fakt rodit… Takže ano porod sice šíleně bolí a někomu (mě) se i nekonečně vleče, ale až budeš mít prcka na rukách tak uvidíš že vlastně není se čeho bát…
Porodu jsem se nijak extra nebala, pak se i tesila, ale pocitala jsem jako prvorodicka s x hodinami totalniho utrpeni, kdy budu lezt po zdi a rvat, aby TO ze me vyndali…
Nic z toho se nekonalo, za 2,5h bylo po vsem, bolest byla snesitelna, nebyla to ostra bolest jako u zubu, ale hutna zemita, se kterou se tak nejak dalo zit, nemela jsem zadne utisujici blivajzy.
Takze i prvorodicka muze mit extra rychly pohodovy porod.
Za měsíc mám rodit a respekt určitě mám. Ale zvláštní je (možná je to normální), že větší strach mám z toho, co bude potom. Porodu se sice taky bojím, bolesti a tak, ale přece jen trvá několik hodin, zatímco to ostatní - péče o dítě, maminkovský povinnosti, … to už je napořád.
Ahoj, myslím, že strach z porodu tě s postupujícím těhotenstvím opustí. Je to dáno hormonama a těšením se na mimi. ![]()
Týja píše:
Ahoj, myslím, že strach z porodu tě s postupujícím těhotenstvím opustí. Je to dáno hormonama a těšením se na mimi.
A taky zvětšujícícm se břichem… Věř mi, ke konci už si budeš toužebně PŘÁT, abys už konečně začala rodit, protože poslední týdny si budeš připadat jako vorvaň na suchu…
baghira píše:Týja píše:A taky zvětšujícícm se břichem… Věř mi, ke konci už si budeš toužebně PŘÁT, abys už konečně začala rodit, protože poslední týdny si budeš připadat jako vorvaň na suchu…
Ahoj, myslím, že strach z porodu tě s postupujícím těhotenstvím opustí. Je to dáno hormonama a těšením se na mimi.
Absolutně přesný popis
Mám ho ještě v živý paměti