Po mateřské - co dál?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
po materské - co dál?
Holky, mám mateřskou na 2 roky, za 8 měsíců mi končí. Co nastane, když nenajdu práci a nebo nenastoupím znovu na materskou (s druhým)? musím hned na UP? a pak mi UP platí jen půl roku zdravodní a socku? jak to vůbec je? díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Rozhodně hlásit hned - po celou dobu evidence na ÚP, pokud uchazeč o zaměstnání neporuší své povinnosti, které ho z evidence vyřadí, hradí zdravotní pojištění stát. Takže po evidenci na ÚP, ihned tuto skutečnost nahlásit své zdravotní pojišťovně. Sociální pojištění není u nezaměstnaných povinné, do důchodového věku se počítala nějaká doba evidence (snad 1 rok), ale už to mohli x krát změnit. Nevím, je možné, že po skončení rodičovské vznikne nárok i na nějakou podporu v nezaměstnanosti (snad se to počítá z nějaké minimální částky) po dobu 5 měsíců - rozhodně se informovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nahlásíš se na ÚP, aby ti nevznikl dluh na zdravotním pojištění (na pojišťovnu pak musíš dojít, aby to samozřejmě věděli), dostaneš podporu, je to nějakej základ, snad 3tis. nebo kolik, nejsem si jistá. Když neseženeš práci v podpůrčí lhůtě těch 5 měsíců (co dostáváš podporu v nezaměstnanosti), jsi dál v evidenci úřadu práce a ten za tebe stále platí zdravotní, sociální neplatí nikdo, to není povinné (ale můžeš se k němu přihlásit a platit sama). Pokud bys na pracák jít nechtěla, dítě nemáš ve školce a chlap by vás uživil, na tak tam jít nemusíš, jen nahlásíš na pojišťovně, že se staráš o dítě do 7 let věku a budeš vlastně doma jako „osoba v domácnosti“, bude za tebe zdravko platit stát. Ale nesmíš mít dítě ve školce, nebo je to nějak omezeno hodinama, to si zjisti, nechci kecat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, tak pak mi vysvětlete, co je kladem delší mateřské na např. 3 roky??? Vždyt jen dostávám menší měsíční dávky (kolem 7 tisíc) a nic víc… Když mám na dva roky, tak mám měsíčně 11 tisíc a pak ten další rok můžu být na úřadu práce a ještě dostávat příspěvek? toto fakt nechápu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mokan
Třeba pro ty, co se vrací po 3 letech do práce a dítě jim vezmou do školky od 3 let. Takhle mají často půl roku mateřskou a pak 2,5 roku pobírají rodičovák, který je přes 7600,– Kč (možná to výjde na víc, když pobírala půl roku mateřskou). Je to lepší než mít 5 měsíců kolem 3 tisíc. A pak co dál. Suma pro rodičovák je stejná (220 tisíc?
), jen někdo si ji spotřebuje v kratší dvouleté době, kdy bere více, ale musí počítat s tím, že mu dvouleté dítko nevezmou do školky, někdo ve tříleté variantě, kdy má už možnost dítě do školky dát a někdo spadne do nejméně výhodné čtyřeté varianty. Ten příspěvek na ÚP je jen po dobu 5 měsíců - nepokryje celý poslední rok a dělá opravdu jen minimum (kolem těch 3 tisíc).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji, ale tedka Vám znázorním můj případ jo? Beru rodičák jen na 2 roky (11500,–). Samožrejmě si všechno neutratím a spořím na spořícím účtě, takže mi penízky ještě vydělávají… Po uplynutí 2 let jdu na pracák (mám ještě podporu 5 měsíců kolem 3 tísíc což je dost) a apk 7 měsíců sedím s dítětem doma (bez příjmu, ale již mám naspořené).
Druhá varianta je sedět doma 3 roky s 7600,–.
Pořád se mi zdá ta první lepší ne??? a to o dost! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak záleží, pokud je pro Vás lepší dvouletá varianta, tak od toho je tu ta možnost volby. Jste schopna naspořit, máte pokrytý i poslední rok, vyhovuje Vám to, tak v pořádku. Čerpá se stejná suma, jen se rozpočítá na různé doby. Já např. měla po skončení MD návrat do práce jistý, potřebovala jsem školku od 3 let, na ÚP bych ani nemohla, jelikož jsem byla pořád zaměstnanec (ačkoliv na MD), takže mi vyhovovala tříletá varianta. Vy vyčerpáte těch 220 tisíc rodičovák + 5 měsíců podporu, to je možné ve dvouleté i tříleté variantě. Vám vyhovuje spořit a vyčerpat rodičovák dříve, tak je to pro Vás lepší. Já vždycky říkám, že pro mě je nejlepší to, co jsem si vybrala, protože když jsem vybírala, byla to pro mě nejlepší varianta. Např. mám morče a je to pro mě nejlepší zvíře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit