Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj
V utery jsem byla na vytrzeni osmicky. zakrok docela o.k., pote strasna bolest, ale utlumily ji prasky, obklady a lezeni v posteli…1. den zadna strava, druhy den uz o.k. Dokonce dnes mame ctvrtek a ja jsem uz bez prasku
Sice ano, nejakou bolest citim, ale da se to a neni to na prasek
Jen se bojim nejakeho zanetu
nebo infekce do rany
Mate rady, nebo zkusenosti, jak se tomu da vyhnout?
Dekuju
Lo píše:
AhojV utery jsem byla na vytrzeni osmicky. zakrok docela o.k., pote strasna bolest, ale utlumily ji prasky, obklady a lezeni v posteli…1. den zadna strava, druhy den uz o.k. Dokonce dnes mame ctvrtek a ja jsem uz bez prasku
Sice ano, nejakou bolest citim, ale da se to a neni to na prasek
Jen se bojim nejakeho zanetu
nebo infekce do rany
Mate rady, nebo zkusenosti, jak se tomu da vyhnout?
Dekuju
Vyplachovat Corsodylem
Ale ne silně pod tlakem, aby to bolelo. Jen to lehce vypláchnout.
Mě to bolelo dlouho né moc ale bolelo trhali mě je malé tudíž to i řezali takže tam byly i stehy, mě bolela potom ta kost a měla jsem modřinu na tváři
Zánět by byl kdyby ti ta rána jako když pulsovala,Corsodylem jsem taky vyplachovala a dokonce brala i preventivně antibiotika, kamarádka na tom byla taky a dostala zánět i když brala ATB jenže ona hned běžela do práce, chce to chvíly klid a žádný průvan a bude to OK
Já byla před 3 týdny, na křesle jsem seděla hodinu, nechtěla mrcha ven. Taky byla ještě malá, takže taky zašitá huba, myslela jsem, že mi přitom zlomí dolní čelist, hnus. Pak mě to docela dost bolelo, nejvíce po obědě a večer, když jsem šla spát.
Ale zánět jsem naštěstí neměla, vyplachovala jsem šalvějí. A taky jsem dostala preventivně Augmentin 1g. ![]()
Ledovat, ledovat a ledovat
Před Vánocema jsem si masochisticky nechala vytrhnout 3 osmy(z toho dvě byly na stomatochirurgii
), dvě byly se šitím, jedna jen vytržená. Zvládla jsem to o ibalginech a ledových obkladech. Vyplachovat jsem nesměla, hlavně ne heřmánkem, páč ten hodně vysušuje. Corsodyl mi dovolili jen první 3 dny, když jsem nemohla čistit.Hlavně nic nevycucávej z tý díry, hrozí pak, že se ti udělá tzv. suché lůžko a to je teprve hukot
Pobolívalo to tak týden(první 3 dny teda dost, ale ten pátej den už jsem otevřela pusu na rohlík
Jakmile začne pobolívat, dej ledovej obklad(dobrý jsou ty gelový polštářky, co dáš do mrazáku
)
Holky ja jsem uz vcera vecer, delali mi to v utery, jedla na vecu smazak
A nanuk
Chyba, ze???
Lo píše:
Holky ja jsem uz vcera vecer, delali mi to v utery, jedla na vecu smazak![]()
A nanuk
Chyba, ze???
To neva, zmrzku mi přímo doporučili a řekli, že jíst můžu cokoliv, co nacpu do pusy. Jen mě zrazovali od müsli, celozrn. pečiva, ořechů atd. zkrátka čehokoli, co je tvrdé a mohlo by v té díře způsobit neplechu
Jo a 5. den už jsem měla trénovat otevírání pusy do bolesti, prý to někomu „zatuhne“ a pak má problém, někdy končí i na rehabilitaci
Ale to prý bývaj pacienti „bebíčka“ - doktor byl dost vtipálek, ale trhal skvěle ![]()
Ja rano pusu rozcvicuju otviranim a jde to dobre
ja jsem byla taky na stomatochirurgii a taky se sitim…doufam tedy, ze hojeni bude probihat
a jinak mne pani doktorka zakazala vyplachovat salveji… ![]()
Holky, je asi blbost si nechat trhat zuby (osmičky) v těhu co? Já teda nevim jestli se nám to povedlo, řekla bych že asi ne a tak váhám nad tim se k zubaři objednat, navíc má objednací termín 2 měsíce, takže co kdyby se to v jednom z nich povedlo, ale chci ven aspoň 2 spodní, který mě docela dost zloběj. Ale zase si řikam, proč marnit čas když se nám těhu nepovede? Co byste dělaly vy??
Pettulle píše:
Holky, je asi blbost si nechat trhat zuby (osmičky) v těhu co? Já teda nevim jestli se nám to povedlo, řekla bych že asi ne a tak váhám nad tim se k zubaři objednat, navíc má objednací termín 2 měsíce, takže co kdyby se to v jednom z nich povedlo, ale chci ven aspoň 2 spodní, který mě docela dost zloběj. Ale zase si řikam, proč marnit čas když se nám těhu nepovede? Co byste dělaly vy??
V tehu bych po teto zkusenosti nesla a navic, pichaji ty injekce na umrtveni, nevim, to by ti asi nedali, kdyby jsi byla tehotna, nebo nevim, ale pokazde, kdyz mi u zubare pichali injekci, ptali se na tehotenstvi, tak nevim ![]()
Pettulle píše:
V těhu bych se na to vyprdla, navíc předtím mi dělali snímek celý čelisti(spodní jsem měla naležato pod dásněma a rostly mi pod sedmičky
), aby viděli, jak a kam maj kořeny atd. a to nesmíš být rentgenovaná ![]()
Pettulle píše:
Za mě netrhat pokud to není akutní, musí ti dát injekci a pak budeš určitě potřebovat i prášek proti bolesti můžeš dostat zánět ten je nebezpečný atd, nejlépe pokud máš potíže tak se domluv se svým zubařem ![]()
Ono umrtvovat se může(jen v některých týdnech těhu ne), ale asi ne v takový míře, jako to dávali mně, připadala jsem si jak po flámu ![]()
Koukám, že co člověk to zkušenost, co doktor, to názor. ![]()
Mě všechny osmičky trhali před několika lety- postupně a všechny jsem si užila s vysekáváním i šitím- 3.různí lékaři.
Pokaždé jsem dostala ATB, pokaždé mi důrazně doporučili týdenní klid. Všichni se shodli na 1.dnu pouze o pití, 2.dnu polévkovém, 3.dnu kašovitém a pak už norm.strava.
Dále mi bylo dopuručeno ledování, ale žádné zmrazování!! Dále výplachy šalvějí.
2 osmičky dopadly v relativní pohodě, 1 byla s opakovaným dosekáváním (kousíček zubu v ráně zůstal) a poslední 4.osmičku jsem myslela, že nepřežiju
- samotné vyndání a první 3 dny ušly, ale pak mi předčasně vypadly stehy a i přes ATB jsem dostala silný zánět, který i přes důkladnou lékařskou péči (denní drénování a výplachy ATB) skončil narkozou a odřezáním dásně od čelisti, pořádné vyčištění, zadrénování a několik týdnů otevřená rána v ústech. Brrr.
Toť jsou moje zkušenosti- ještě že těch osmiček nemá člověk víc.
![]()
Zakladatelce přeju brzkou ústní pohodu!
![]()
špagetko, já už OPG rentgen mam doma, právě jedna spodní mi roste vodorovně a tlačí na sedmičku a druhou tu mam ještě pod dásní a z ní vytvořenou kapsu, takže se mi tam dostává jídlo a je to dost nepříjemný, takže tam by se muselo vlastně v obou případech řezat, ale zase se mi to nechce odkládat na 2 roky, to nevim jestli vydržim, vlastně než bych porodila a o mimi budu muset být schopná se postarat + o staršího, chtěla jsem to stihnout ještě před snažením, jenže mě ten jeden dr. objednal skrz trojku až po 4měsících a vůbec mi vlastně nepomohl, takže jsem to mohla mít za sebou ![]()