Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem jedl hned po pár hodinách, když odeznělo umrtvení. Doktor říkal, že mohu.
Jedla jsem normálně. Jen jsem po každém jídle použila zubní sprchu, abych z rány a okolo rány dostala každičký pidi drobek pryč.
Ahoj. Prosím o radu. V pondělí mi trhali dolní levou osmicku (spatne rostla pod dasni) a mam jeden steh. Po trhani jsem do vecera byla v pohode. Kazdopadne od té doby vubec nespim (v leze me to totiz vzdycky rozboli snad nejvic a pak se davam dohromady pul dne), jak to boli. Mam mensi otok, betu ibalgin rapid a aulin a chodim na vyplachy k zubarce. Nemate nekdo nejakou radu, co bych mohla proti bolesti jeste zkusit (nemuzu otevrit skoro pusu a kdyz se chci treba zasmat tak citim otoky po pulce obliceje)? Popripade, jak vas to dlouho po trhani bolelo a jak jste spali?
Jak jsem psala, v leže me to hrozne chytne
. Dekuji za jakoukoli radu. ![]()
A chuděrko! Extrakce osmičky byl můj horor - horší než porod. Doporučila bych pořádné chlazení. I když já ledovala, až jsem byla zmrzlá jak rampouch a nakonec mi po pár dnech museli nasadili ATB a teprve pak se mi ulevilo.
@cell jja prave mela kvuli zanetu osmicky antibiotika pred trhanim (2× za sebou dalacin) takze mi to uz nechce zubarka davat. Pripadam si jak hypochondr, kdyz ctu, jak tady lidi druhy den uz jedli atd. a ja treti den si beru nemocenskou a do pusy strcim sotva kartacek ![]()
Já měla nedávno trhanou osmičku a su těhtná, takže max 3 Paraleny za den. Lahůdka. Taky to nejvíc bolelo v leže, spala jsem v polosedě, prostě jsem pobrala ty největší polštáře doma, ostantní se museli na 3 noci spokojit s minipolštářky. Mazala jsem Mundisal gelem (dávám dětem při růstu zubů a funguje perfektně) a bolest při otevírání pusy jsem řešila lehounkým vmasírováním třezalkovýho oleje z venku (jakože na obliej, ne zevnitř na žgraň)
@Lendie Chladit, chladit a chladit. V leže si víc podložit hlavu, protože v leže se víc dělají otoky.
@Lendie píše:
@cell jja prave mela kvuli zanetu osmicky antibiotika pred trhanim (2× za sebou dalacin) takze mi to uz nechce zubarka davat. Pripadam si jak hypochondr, kdyz ctu, jak tady lidi druhy den uz jedli atd. a ja treti den si beru nemocenskou a do pusy strcim sotva kartacek
tak já měla Dalacin až pak a ten mě spasil. Trhali mi to v červnu za podobných teplot, měla jsem oteklou snad půlku hlavy, nezapomenu na školkovou besídku, kde jsem byla za jednu z hlavních atrakcí. Taky to čtu výše a divím se. Nebo spíše závidím. Tobě přeji hodně sil a ať se brzy uleví!
@cell Taky učitelka v mš?
já si upřímně ani neumim představit, že bych teď měla jít k dětem
. Každopádně děkuji za rady a zkusim, co se dá.
@Lendie : nene, to ne, na to bych neměla
. Maminka svých dětí.
@Lendie Já byla na trhání taky levé dolní osmičky před pár týdny a k tomu jsem těhotná, takže taková moc prima kombinace, když nemůžeš žádné léky proti bolesti
V noci a v leže mě to bolelo nejvíc, takže jsem spala přerušovaně, hodně pod hlavou. Ale co mi pomohlo nejvíc tak byly tvarohové zábaly! Koupila jsem tvaroh ve vaničce, studený z ledničky napatlala na kapesník, pod to dala druhý kapesník, přiložila na tu bolavou čelist a šátkem si to ovázala kolem hlavy. Ač to vypadalo komicky, tak musím říct, že se mi opravdu po 1-2 dnech ulevilo… Mezitím jsem ledovala.
Mně trhali dolní osmičku nedávno, na hojení mi pomáhalo pít čaj z řepíku (protizánětlivý) a vyplachovat pusu slabým roztokem manganistanu draselného (dezinfikuje a urychluje hojení).