Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Heivka to je právě, když měli ze začátku příklady 10+2, 3 + 10 tak to ještě šlo nějak si na to zvykla, ale teď příklad 14+6 nezvládá.
nechapu, co na tom nezvlada presne? Nerypu, snazim se to pochopit.
A do 100 dokaze napocitat? Ve smyslu, zda chape desitkovou soustavu? Ja se to naucila na krejcovskem metru, to mi byly nejak 4 roky cca? Ani me to nikdo neucil, cist cisla jsem umela. Jako ze kdyz jsem videla cislo 86, dokazala jsem to precist jako osmdesat sest. Ale jak funguje desitkova soustava mi teda nikdo nevysvetloval a ja to na tom krejcovskem metru pochopila. Vzpominam si, ze jsem chodila po byte u babicky s tim metrem v ruce a predcitala babicce cisla z metru, zatim co ona varila. A naraz to udelalo CVAK a ja pochopila, jak ty cisla jdou po sobe a kdy to skoci o stupen vys.
Jinak na obyc scitani odecitani neni nic k chapani, to se clovek musi natvrdo naucit, ze 6+4= 10. Stejne tak nasobilku. Jako samozrejme to nejakou logiku ma, i ta nasobilka, ale clovek nebude nad logikou premyslet, kdyz otazka zni kolik je 9×5, proste se musi natvrdo naucit, ze odpoved zni 45 a nebude pracne scitat 5+5+5…
@warita Někteří lidé mají vnímání čísel trochu jiné, já třeba mám veliký problém s čísly, jsou - li v textu, proto jsem neustále propadala z dějepisu protože 1113, 1131 a 1311 jsou pro mě hodně těžko rozeznatelné hodnoty (teď jsem ty čísla psala asi 10 minut) a přitom čísla v matematických příkladech mi nedělá problém. Ale ty problémy ustaly až v okamžiku kdy jsem to pochopila, než mi to docvalko (konec druhé třídy) do té doby jsem se to musela naučit jako básničku.
I kdyby výsledek byl sebehorší, známku 4 bych prvňákovi nedala. Na druhou stranu na konci roku už vím, že sem tam někdo nebude mít samé jedničky na vysvědčení. Bezpečně vím o dvou holčičkách, které nebudou mít jedničku z matiky.
Co ti k tomu říká učitelka?
@sloninka nic moc mi neřekla na třídní schůzce jen že je vše v pořádku, že je spokojená akorát trochu ta matika, ale že se to naučí no neučila po novém roce začala sázet 3 a 4. Vím že by se nemělo srovnávat já jen nechci aby zrovna moje dítě bylo to, které má špatné známky. Učím se s ní denně kolikrát si říkám, že měla mít asi odklad narodila se v srpnu. Při zápisu jsem říkala, že je pomalejší a dýl trvá než pochopí zadání. Řekli nám, že problém není pokud zná barvy a umí napočítat do 10 a pár věcí z kterých ju zkoušeli, tak bylo vše v pořádku, ale teď katastrofa. Teď mám největší zlost na sebe jelikož nejsem dost trpělivá a občas mně u učení rupnou nervy a to je určitě špatně jenže v ten moment, když něco vysvětluji 20× už si nevím rady a ještě to nakonec takto dorazím
já.
Můžete to zkusit s takovouhle tabulkou, že 14+3 - jet od 14 o 3 pole dál, jako v člověče. Třeba má problém si představit, jak funguje desítková soustava, jak jdou čísla za sebou..
Ja bych to resila rozkladem. Musi pochopit ze 14+6 je jako 10+ 4+6 coz je 10+10. Nebo ze 15+3 je to atejne jako 10+5+3 takze 10+8. Podle me jen potrebuje vic dozrát a vic pocitat. Dokaze rychle zpaměti pocitat do deseti? Jestli ne tak tim bych začala - pokud nejsou pevné základy neni na cem stavět.
@Anonymní píše:
@sloninka nic moc mi neřekla na třídní schůzce jen že je vše v pořádku, že je spokojená akorát trochu ta matika, ale že se to naučí no neučila po novém roce začala sázet 3 a 4. Vím že by se nemělo srovnávat já jen nechci aby zrovna moje dítě bylo to, které má špatné známky. Učím se s ní denně kolikrát si říkám, že měla mít asi odklad narodila se v srpnu. Při zápisu jsem říkala, že je pomalejší a dýl trvá než pochopí zadání. Řekli nám, že problém není pokud zná barvy a umí napočítat do 10 a pár věcí z kterých ju zkoušeli, tak bylo vše v pořádku, ale teď katastrofa. Teď mám největší zlost na sebe jelikož nejsem dost trpělivá a občas mně u učení rupnou nervy a to je určitě špatně jenže v ten moment, když něco vysvětluji 20× už si nevím rady a ještě to nakonec takto dorazím![]()
já.
Jeee to znám!
je potreba vysvetlovat ruznymi způsoby a nekdy to fakt diteti docvakne az za tyden. Netlacit na pilu a procvičovat základy počítání do deseti furt dokola a nad desítku at používá prsty dokud bude potřeba. Usmivat se, chvalit, nezvysovat hlas, nechtit vysledek hned a ono se to poddá.
@Anonymní píše:
@Sashie zkoušeli jsme počítadlo i prsty, ale pořád nic. Jde o počítání bez přechodu píše: Více
Já tě nepotěším. Jedno z mých dětí má problém s matematikou od první třídy. Chce to netlačit, dát více času na výpočty a rozhodně do poradny. Někdo prostě nemá na matiku buňky. ![]()
Mám taky prvňáka, ale on je na matiku šikovný. Naučil se sám. Pochopil, že třeba 15+2 je jako 5+2, jen se před to strčí ta desítka (v matematickém zápisu jednička na začátek).
A zkoušeli jste třeba hrát na obchod? Jak jde o prachy, moje dítě spočítá i kolik mi mají vrátit na tisícovku.
Učíme se počítat s animovanou písničkou