Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všem moc dekuju, ja prave zadala do googlu ze neslyší na jméno slaby oční kontakt a hned mi vyjížděli diskuze a články
A me sla z Toho hlava kolem.
A jestli se mohu zeptat kdy vaše děti cca začali ukazovat na veci a na vas aby jste jim “rekli co to je” a aby upoutavali vasi pozornost.
Me to jen čisté zajímá.. dekuju
@Jitka123wal píše: Více
Limit na ukazovani je 18 mesicu. Starsi zacal v 15 mesicich(ale jen tak, aniz by chtel komunikovat) a mladsi asi v roce(jako soucast funkcni komunikace). Ale jde o to, aby to ukazovani prave bylo soucasti komunikace.
@Oriseka prave a mala ukáže směr ale neni to komunikace, prave ze semnou nejak moc nekomunikuje neukazuje nemluví a tak a ten oční kontakt slaby proto jsem nervozni
No ale nema cenu se nejak desit. Do 18 mesicu je jeste cas a deti se meni rychle. Za 3 mesice bude uplne jinde. 3 mesice jsou dlouhy cas v zivote batolete. No a kdyz ten test v 18 mesicich vyjde hure, tak se zas zopakuje ve 2 letech. Stejne nema cenu se tim nejak znepokojovat.
@Oriseka to mas pravdu, budu věřit ze mala začne a bude vše c pořádku. Dnes po probuzení odpoledne se na me podívala usmala a přes den zas nic moc, ale pal jsem se honili po bytě a to se divala a smála
Mas normalni ditko, moje prvorozena me taky jako mala ignorovala, s ostatnimi to bylo lepsi, proste mama byla nuuudaaa a okoukana ze jo… preslo ji to az se skolkou kdy byla cast dne beze me… to se ji pak teprv zacalo po me styskat ![]()
je teda trosku introvert, takze napr nerada kdyz ji nekdo do neceho nuti, ale jinak oblibena detmi i dospelymi a autista neni ani omylem…
jo a taky si byla schopna neco hodiny rovnat, trebas i proso pro andulky, zrnicko po zrnicku ![]()
kazde dite je jine a nic to znamenat nemusi ![]()
Holky mohu se prosím jeste zeptat?
Js vim ze jsem hystericka a tak.
Jen me jeste zajímá jedna věc. Mala dřív kdyu udelala neco dobre tak jsme ji zatleskali rekli jak je sikovna.. ona se na nás divala a smála. Poslední měsíc ji zatleskame pochválime a ona nic nereaguje. Neusmeje se nic …
Takze slaby oční kontakt, ignorace, neslyší moc za jméno, je to divny možná je to období protože se ted dost vzteka kvůli všemu jen chodi krici…
Myslíte holky ze bude v pořádku?
Ja mam fakt strašný strach dnes semnou vykladala mycku ona vezme talíř podá mi ho sle nepodívá se na me a ja ji vždy poděkuji a chvalim ona nereaguje
Vim ze je brzy.. ale ja to nedám..
vubec Nespim nejim.. jak je se bojim
pokud reaguje na jiny lidi, tak to autismus nebude, to by ignorovala vsechny ![]()
@maminaAJ jo je tu mamka moje usmala se na ni a tak chvilku k ni sla a pryč ale dobry nediva se na ne nejka moc..
ale podívala se umala
A čeho se bojíte? Na autismus se neumírá ![]()
@Margery ja vim ze se na nej neumírá ale člověk si to přeci jen nepřeje a doufá ze bude jeho dite zdrave to vubec nemyslím nijak zle
To opravdu není nic, co by si člověk přál, na druhou stranu, maličká má opravdu ještě čas, aby všechno dohnala, tak bych se být vámi netrápila něčím, co „může být“.
Jak nespim, nejim? Vis, ze deti jsou hodne uzce navazane na matku a cim jsou mensi, tim vic? Obavam se, ze ty udajne dcery problemy zpusobujes ty tvym pristupem, tim sledovanim, nervenim. Ono to tak v klidu muze byt. Deti jsou i chytre a treba vypozorovala, ze urcite jeji chovani pritahne tvoji pozornost, tak ho opakuje (at vedome ci instinktivne). Taky, jestli ji chvalis po kazdem podanem talirku, tak uz to pro ni neni zajimave a na pochvalu pak nereaguje. Je zajimava pochvala x krat denne? Ne, to uz je pak bezne. Zato pochvala jen obcas, ano. Vis ono hodne batolat ma nejake jako autisticke rysy, ale oni casem vymizi. Je jeste strasne malinka. Vubec se tim neznepokojuj. Treba se i uklidni, ze ikdyby tim autismem byla trosku liznuta, tak to prece neni zadna tragedie. To ma hoodne lidi a normalne ziji. Taky treba ADHD ci dysfazie muzou mit v prvnich letech podobne priznaky. Takze zadne pozorovani ditete a kdyz uz si chces neceho vsimat a venovat tomu pozornost, tak jen tomu spravnemu a zadoucimu chovani. Rika se tomu posilovani zadouciho chovani=vsimam si toho dobreho. Dite pak opakuje to dobre.
@Oriseka dekuju moc za zprávu, taky nad tím přemýšlím ze ji třeba “seru” …
Jo ze me ma plný zuby
Nee my ji chvalili vždy tak 1× za den.. nebo tak
Ona rada dávala do sebe takové kostky a kdyu ji byl rok jeste těch 13m tak se vždy usmala a byla stastna za potlesk pozornost hezké slovo milý tón
Ted mi přijde ze na řec nejak moc nereaguje musim vyloženě delat kraviny nebo tak.
Dnes jsme byli na dětském hřišti behala po nem kam chtela ona rada sbírá kameny a přesipava je a děla aaaa aaaa a vydrží to dlouho ale lidi si nevšimla ale nebojí se jich
Je-li jsme domu budem nastoupila paní s kočárkem a tak jsme se pozdravili hoclckka hned k Oli hned na me koukala smála se navazovala Oči kontakt a Oli nic cumi na láhev okolo nic..
ale do těch 13 m to delala
Ja si mylsim ze ro je období teeba nějakého vzdoru něčeho
Ja vim ze ty rysy tam ma ale porad je to brzy
Ale moje hlava jede jede jede …
Denne to ze me asi citi
Ted tu nosí tašky po bytě lítá a donesla ji me a utekla jo chodi za přítelem diva se co děla.. pak běží pryč a lítá prakticky cely den
Moje dcera má potíže s očním kontaktem taky. Když byla malá, tak to vysvětlila, že když se má na někoho dívat, je to, jako by jí do očí házeli písek. Nedívá se s oblibou ani na mě. Musím ji tak třikrát požádat. Říkat věty jako „Kuk!“ „Tady jsem!“ Když ji něco zaujme, ignoruje i své okolí, kamarádky… Jako malá milovala opakovat situaci do zdárného zblbnutí - třeba hodit semínko do jedné zahrady cestou do školky. Dělala to roky. A běda. když jsme nemohly žádné najít. A bylo by toho hodně - skákala na místě, točila se, měla potíže s jídlem. Píšu ti to proto, že je perfektní, i když možná nebyla vždy úplně normální. Ze školy nosí jedničky, má tam kamarády, ničeho se nebojí. Podle učitelky je chytrá, i když neposedí. Mě drželo nad vodou, že jsem viděla, že je sociálně zdatná. To asi vidí i ta doktorka u tvé dcery.