Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Niki Lauda píše: Více
Tohle je strasne ruzne. Kdyz to dite ma tezkou retardaci k tomu, tak snad uz to jde videt na miminku a uz od mala jde pozorovat pomalejsi psychomotoricky vyvoj. Pak je podezrely regres. To je kdyz dite neco umi a pak se posune ve vyvoji zpet. Treba uz pouziva nejaka slova a pak je zase zapomene a nepouziva. V tech 18 mesicich je ted ten dotaznik a kdyz vyjde pozitivne, tak se opakuje ve 2 letech. Naopak, kdyz je to takove mene zavazne, tak vlastne dlouho nemusi byt jasne o co se jedna a treba se to nakonec rozsekne az ve skolnim veku. Za me ma cenu jit tak nejdriv ve 2,5 letech na logopedii. Pred nastupem do skolniho institice(skolky) si obehnout vsechny odborniky, aby se vybrala vhodna instituce ci zajistila potrebana podpora. Popripade lze kontaktovat ranou peci a tam poradi.
@Anonymní píše: Více
Hm, tam už je to asi na místě, to řešení. A zhoršovalo se to? Třeba že v jeden a půl letech měli rodiče podezření, za dalších šest měsíců už to bylo vážnější a za dalšího půl roku už to bylo skoro jisté? Jestli tam je progres.
@Niki Lauda můj syn v 3 letech nemluvil, měl afektované záchvaty, stereotypni chování, fixaci na 1 osobu, extrémní nesnášenlivost změn. A měl smíšenou VD jak pra.se. Že je něco jinak bylo jasno poměrně brzo. Dodám ze ty děti s tou diagnozou mám 3 a každé je jiné - krom tedy míry “postižení”, tak povahy což dohromady hraje velikou roli.
Ještě dvě mám brzo po sobě a říkali jsme si, že u toho mladšího tam to bude taky, ale ne tak moc ( dle peojevů). Ve výsledku měl horší výsledek než ten afekták co mlátil a řval a nevím co ještě. Je jiná povaha, uměl jinak kompenzovat, atd…. 2 děti stejných rodičů, ve stejném prostředí - věkově rok od sebe. To ze něco začne používat a přestane mi dělá ten nejmladší dysfatik taky. Třeba slova které použije přestane používat. Taky znak VD.
Nemusí to být hned autismus, může to být dysfazie, syn taky v 15ti měsících neukazoval, nedělal papa atak, měla jsem pocit, že nerozumí a nerozuměl no
uvidíte v 18 ti měsících dotazník m-chat, syn ho zvládl nakonec, naučil se to během tří měsíců, ale stejně má vývojovou dysfazii. Dcera má 16 měsíců a mluví ve dvou slovnych větách, o všechno si řekne, vidím ten vývoj zdravého a neurovyvojove nemocného dítěte, je to opravdu velký rozdíl. Mě to u vás úplně normální nepřijde.
@BaraMix jen ještě mezi VD a zdravým dítětem může být ještě mnoho mezi a může to být OK. Stejně jako není dysfatik a dysfatik. Dítě s receptivní VD se bude chovat jinak než dítě s lehkou expresivní. Tabulkové šikovné dítě bude zase jinde než línější introvert.
A vyšilovat s trpět úzkostmi v 15 měsících( reálně zřejmě daleko dříve ) je hloupost a trápení hlavně sebe.
Navíc zakladatelka píše o PAS o možnosti VD zřejmě nemá ani tucha.
Holky všem moc děkuji, jste tu všechny zlaté a vážím si vasi opory a názoru.
Hodne ze me mluví moje úzkost což jste poznala každá z vas do jednoho.
A vim to i ja. Moje hlava se zaměřila na autismus “a nic jineho než nějaké veci nehledam”.
Kdyz jsme přijeli ze zoo byla mala zas taková lepší ve vane na me cučela docela reagovala. Na prebalovaku taky dělali jsmw blbosti.
Rano mi nosila kyblik a míček sem tam zacala hrabat květináč.
A ja mela radost. Byla i taková usmevava na me.
Po tom mi ukázala ze chce na ruku a na ruce ukázala na vypínač. Neni to jakoze “komunikace jako ukazani” natáhne se a určí směr kam chce. Mame dotykové vypínače což ji baví a ja ji rikam a ukazuji koukej jak se to svítí a zas ne svítí a zas ne a ona se podívala.
Pak. V koupelně cucela na přítele jak si čistí zuby divala se mu taky do oči. A pak u snidane jsme dělali blbony taky ss divala pak zas cucela do blba delala hluchou
Nedokáže mi poradně ukázat nebo naznačit vo chce ale je u nás období ted vztekani a jako ja tomu rikam ze mrci jakoby se zavstekne kdyu neudělám to správně co chce …
Uvidíme asi vic než cas neukáže co se děje. A vim ze tím ze se denne budu pozorovat jak magor tak nic nezmenim. Myslim si a věřím ze nase holcicka bude v pořádku věřím v to.
@Jitka123wal Ale ona oční kontakt navazuje. V 15 měsících neukazuje. Já bych z toho zatím fskt nic nevyvozovala. ![]()
Hele syn měl hodně autistických rysů, od každého trochu, mluvit začal až skoro ve 3 letech, šílené záchvaty vzteku, potřeba rovnat věci do řady, na spoustu věcí má svůj systém a postup, oční kontakt minimální, extrémně vybíravý v jídle… Až u druhého dítěte mi došlo, co všechno nedělal, protože dcera je naprosto normální učebnicové dítě… U psycholožky jsme byli a nic mu nezjistila, respektive spousta drobností ale na diagnózu to naštěstí není. Je hodně chytrý, přemýšlivý, takže mu příroda někde přidala a jinde zase ubrala. Já bych ti doporučila rozvíjet jemnou a hrubou motoriku a být v klidu. A fakt ze spousty věcí odrůstá.
@Jitka123wal píše: Více
Skoro kazda matka ma podobne pocity, i kdyz treba v mensi mire…
Mam dite, ktera bylo intelektualne i pohybove napred, ale ja se fixovala na to, ze nereaguje na svoje jmeno a ignoruje me. Premyslela jsem nad horsim sluchem, PAS. Postupem casu se ukazalo, ze slysi vyborne, ale neposloucha. Sve jmeno znalo perfektne, ale reagovat nechtelo… To mimochodem zustalo. A take kdyz je zaujate, tak kolem muzou dunet tanky a nic… ![]()
Spis mi to pripada, ze to bude uzkostna matka prvorodicka s pristupem ke Googlu nez dite ![]()
Ale promluv si s pediatrem, pokud te to trapi.
Myslím, že to moc sleduješ. Přestaň si dělat čárky, kolikrát se na tebe podívala, jinak zcvokneš. Diagnostikovat autismus podle očního kontaktu už je stejně pasé. To je tak široká paleta příznaků, že nemá cenu se zrovna na tohle tak upínat. Autisti nemusí mít s očním kontaktem problém, jsou společenští, nechodí po špičkách, nerovnají věci do řad… Každý má ten koktejl namíchaný jinak. Takhle brzo vám stejně diagnózu nedají, to by musela být hodně těžký autista. Můj zubař se mi za 20 let nepodíval do očí ani jednou a autista není. Užívej si holčičku a zbytečně se nestresuj. Jestli se podívá, když chce, tak v tom třeba nic víc není. Prostě nechce. Některé příznaky autismu najdeš i u vývojové dysfázie. Odlišit to je u malých dětí hooodně těžké.
@Niki Lauda píše: Více
My začali kolečko lékařů cca ve dvou letech: ORL, neurolog, logoped, psycholog, foniatr, psychiatr, Raná péče, SPC, Centrum terapie autismu, ergoterapie. U nás to začalo kvůli absenci řeči. Ani jedno jediné slovo, ani citoslovce. No a „klasika“: neukazoval, nereagoval na jméno, neimitoval. Do Rané péče se syn dostal ve 2,5 letech a když jsem jim volala poprvé a popsala, proč je potřebujeme, řekli, že jsme u nich měli být už před rokem ![]()
Příspěvek upraven 19.04.24 v 10:51
@Jitka123wal Nas syn dostal v 18 m dotaznik na skrinink autismu a nevyhovel asi v 6ti bodech. Dost me to vydesilo, take nam prisel trochu jiny, ikdyz ne primo autista. Kontakt oci byl, vesely byl, neukazoval, byl zamysleny, ne uplne dobre reagoval, nedela veci stejne jako ostatni deti. Ve dvou letech uz dotaznikem prosel na pohodu, ukazovani jsme ho naucili ![]()
Ted je mu skoro 6 let. Je velice pozorny, ma nektere hodne nadprumerne schopnosti (pamet), pohybove naopak nic moc, ale uplny nesika take neni. Testem skolni zralosti ve skolce prosel uplne v pohode. Ale porad je lehce jiny nez jine deti ve stylu mluvy, v tom, jak si s detmi hraje, takovy naivnejsi. Ucitelkam ve skolce ale prijde uplne normalni - introvert. Ikdyz ja vidim nenapadne rozdily - obzvlast ted, jak mame mladsiho synka, ten je povahove takove „normalni dite“
Zaver ale je, ze muj syn neni autista, je to hodny nadrpumerne chytry kluk, ma sice mensi pocet kamaradu, ale vychazi s nimi dobre. A ja se o jeho stav nijak neobavam, bude proste zajimava osobnost ![]()
To souhlasím. Není na závadu ale vědět, znát zkušenosti ostatních.