Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky, mam na vas dotaz..mate nektera zkusenosti s meningitidou (zánět mozkovych blan)? Mala ma horecky, vystouplou fontanelu, je porad unavena ale kdyz usne tak se za chvili probudi s krikem. klarce je pul roku.jsme prave v nemocnici v rukach lekaru, ale ja mam i tak desnej strach..obzvlast kdyz to muze byt i smrtelne
![]()
@satánek Do 15h od propuknuti uz by mela fleky a krece. Myslim ze to mng nebude ale jinak da se to poznat jedine z krve. Problem je ze pokud ji vemou krev k temto ucelum uz v tom okamziku ji musi nadopovat leky tedy se tomu dost branej… jina moznost ale neni. Pokud tedy mas opravdu vazne podezreni muzes o to zazadat, nicmene myslim ze kdyby bylo podezreni uz by to delaly. Trochu bych je podrtila at se tomuto podezreni vice venuji ale nejsem si jista zda bych nechala delat ty odbery a rvat ji leky pokud to muze byt neco jineho… ![]()
Asi bych ty leky taky vynechala. rekli mi ze pokavad bude mit nadale horecku a s vypoulenou fontanelou tak ji udelaj vysetreni ultrazvukem hlavicky. tak doufam ze to zitra udelaji…pac mam hroznej strach..horecku ma porad a je uplne malatna
diky moc za odpoved
Mam pocit, ze ne u vsech nakaz meningitidou se fleky projevuji. Expritelova matka na to zemrela, vezli ji do nemocnice kterou maji 5 min od domova a uz ji nezachranili. Tim ale nechci strasit. Fleky pry nemela. Hlavne se to pozna tak, ze mas strnulou siji, nemuzes dat bradu na prsa.
Neboj se, je v nemocnici, urcite v dobrych rukach. A urcite to zvladne. ![]()
Boze to je hrozny..dva dny uz sem nespala a dneska asi taky oci nezavru. zitra snad budou vedet vic ![]()
@satánek píše:
Boze to je hrozny..dva dny uz sem nespala a dneska asi taky oci nezavru. zitra snad budou vedet vic
Neboj. Mala je v nemocnici, urcite uz ji leci, navic to ma pomerne rychly prubeh a rika se, ze prvnich 24 hodin je nejkritictejsich. Ver tomu, ze to bude dobry, dneska lekari umeji divy. To co jsem popisovala se stalo pred lety. Dneska uz je medicina jinde. Zvladne to, neboj. Pak dej kdyztak vedet. Preju hodne sily a hlavne zdravi maly! ![]()
EDIT: Prvnich 24 hodin je nejkritictejsich a to uz mate za sebou.
@satánek nebyli jste na očkování..?maly mel taky oteklou fontanelku a horečku. a nakonec to byla jen reakce a nic víc..zjistilo se ze ta fontanelka trosku oteka pri zvysene teplote takze dokud neupadal do mdlob tak jsme nesileli nebo jsme byli 2× pri horečkach na sono mozku a krev atd a vse ok, je v poradku ![]()
Na ockovani sme nebyli, takze reakce na nej to nebude. zacalo to nahle..z niceho nic čtyřicítky. A bradu k hrudniku jsem nezkousela..ale pry u kojencu se brada k hrudniku da dat, tak nevim. jeste aby toho nebylo malo tak jak ji brali z ruky krev, tak s ni ted vubec nehejbe..minimalne a jen kdyz musi ale pak place..no doufam ze ji jenom boli.boze sem asi uz uplne blba..je to moje druhy dite a ja tak vyvadim..ale nezvladla bych kdyby se ji neco stalo..to bude noc..ted spi jak andilek
Dekuju vam vsem..je fajn si o tom promluvit..s tema doktorama tady to moc nejde.diky moc za povzbuzeni
Ahoj, když měl můj syn necelý rok, tak měl taky zánět mozkových blan. Z ničeho nic horečky a nešlo to srazit. V noci jsme volali záchranku, neboť mi můj chlapeček zůstal v bezvědomí. V nemocnici ho dali okamžitě na kapačky a druhý den dělali lumbálku. Meningitida se potvrdila. V nemocnici byl cca 3 týdny na infekčním z toho tři dny na JiP. Chodila jsem tam každé ráno a na noc domů. Připravovali mě pomalu na nejhorší a v lepším budou menší následky. Dnes je to úžasnej zdravej pubertak, který se dobře učí. Žádné následky a nic. Vše bude dobrý!!! Držím pěstičky maminko.!!!
Malém byl i přivázaný k postýlce. Nemohl se hýbat a po té lumbálce taky ne. Byla jsem celé dny u něho, jen aby ho nepřivazovali. Držela jsem ho za ručičky. Plakala a plakala. Den ode dne to bylo lepší a lepší. Věřila jsem, že to bude dobrý a bylo a je. A taky tam se mnou nikdo nemluvil.
@BabygirlBrno pekny pribeh se stastnym koncem..skoda ze takovych pripadu je minimalne.no..je pul druhy rano, mam oci jak angorak a male sem namerila 40,1. Jeste ze sme aspon v nemocnici, doma bych se asi zblaznila strachy
@satánek ahoj, já mám zkušenost s aseptickou virovou meningitidou (nezánětlivou)u mého pětiletého syna. Původcem byl enterovirus a naštěstí syn z toho vyvázl bez následků. Začalo to horečkami, bez kašle, bez rýmy, které trvaly deset dní, v noci měl prudkou bolest hlavy. Když doktorka syna vyšetřovala ve stoje s klasickým sklopením hlavy na prsa, bylo všechno v pořádku, hlavu dal normálně na prsa. Desátý den jsme skončili v nemocnici, kde na příjmu tvrdili, že to bude nejspíš jen viróza, opět bradu na prsa dal bez problémů. Na malého se celý den od rána nebyl podívat žádný lékař. Horečka v noci překročila čtyřicítku. Doktor nikde. Začala jsem vyjednávat se sestrami, že takto to není možné, ať s tím proboha něco dělají, že to není normální a že brufen jsme mohli jíst i doma. Doktorka přišla až ve tři ráno a uklidňovala mě, že je to o. k, že její dcera to měla stejně…, zlehčovala to. Ráno se naštěstí vyměnily služby a nastoupil lékař, kterému se to celé nezdálo a POPRVÉ za deset dní mu provedli vyšetření tak, jak se to má dělat: v leže na zádech sklápěli hlavičku a to už se projevilo meningeální dráždění a syn spontánně ohýbal nožky v koleně a zvedal ruce. Pak už to šlo všechno rychle, lumbální punkce v narkóze, rychlý převoz sanitkou do fakultní nemocnice na infekční oddělení. Děkuju Bohu, že syn neměl hnisavou formu a že se úplně uzdravil.
Satánku, tlač na doktory, jsi jediná, kdo se svého dítěte dokáže zastat, nevzdávej to. Ať se malá uzdraví ![]()