Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To jsou SHUDDERINGS. neepilepticke záchvaty. Deti mívají bezne, vekem z toho vyroste.
@KristynaTita Děkuji, na to se musím podívat
, pokud by to tak bylo, hned bych byla klidnější
@Anonymní píše:
Dobrý den, syn 16 měsíců měl včera a dnes takové podivné křeče a nevíme, jestli to dělá vědomě nebo ne. Sevře ručičky v pěst, jakoby se zakousne, když má cumel, hlavičku dá na stranu a nahrbí záda a chvíli se třepe. Trvá to pár vteřin, ale opakovalo se to 8×. Výraz má soustředěný a je při vědomí. Když to skončí, tak se nesměje, že by to dělal z legrace. Výraz bych přirovnala jako, když soustředěně tlačí při stolici, ale zároveň je tam silný stisk zubů. A stolici měl předtím a v pořádku, tak to s ní nesouvisí. Včera to několikrát opakoval, dnes to udělal 3×, ale když jsem to chtěla natočit, abych to mohla případně ukázat lékařce, tak to neudělal. Reakce má jinak v pořádku. Asi bych to normálně neřešila a myslela si, že jde o krátkodobý zlozvyk, ale před 12 dny měl teploty a febrilní křeče a byli jsme 3 dny v nemocnici. EEG mu nestáčeli, vypadalo to na běžný jednoduchý febrilní záchvat. Mluvila jsem po telefonu s lékařkou a ta mi řekla, že nás raději pošle na to EEG, tak jsme pro jistotu posunuli i očkování, dokud se nezjistí, jestli je za tím něco jiného. Máte někdo takovou zkušenost?
Pravdu to zkus natočit a pak ukázat doktorce. Podle popisu těžko soudit.
Taky bych rekla podle popisu, ze to jsou shuddering affects, ktere jsou benigni a nevyzaduji lecbu, pry je mivaji citlivejsi deti. Dcera je mela okolo pul roku, behem par mesicu to preslo. Ale urcite to chce vysetrit na neurologii a natocit eeg. My meli hodne poctivou neurolozku, kt. i pri teto benigni diagnoze chtela dceru pro jistotu videt jeste pote, co zacala chosit, a pak ve 3 letech. Pro klid duse bych tu neurologii a eeg urcite podstoupila ![]()
@BellinkaX @Zanisek Děkuji , objednáme se na tu neurologii.
@Zanisek A jak to u dcerky vypadalo? Dívala jsem se na videa natočených shuddering attacks, ale nepřišlo mi to tak výrazné, u některých dětí to vypadá spíše jako tiky. No snad to nebude nic vážného. Jsou schopni na neurologii něco zjistit, pokud ta křeč nebude zrovna během točení?
Něco podobného jsem 2× zaregistrovala u syna (2,5) roku, pokaždé to bylo nad ránem, že se vzbudil, plakal a klepal se u toho. Když probíhalo to klepání, tak křičel. Může to být shuddering? Nebo ten se ve spánku nevyskytuje? Co jsem se dívala na videa na YouTube, tak u toho děti nekřičí.
Teda abych byla přesná, on u toho nespal, byl vzhůru. Ale stalo se to nad ránem, že se vzbudil a plakal, možná se mu něco zdálo. A pak se v průběhu 5 minut asi 3× 10 sekund klepal a u toho křičel.
Dcera cela jakoby ztuhla a pak se ji trasla hlava a ramena, ale take mela soustredeny pohled a bylo videt, ze to neovlada.. Stisk zubu nevim, protoze pres den nemela dudlik.. Bylo to v podstate jako kdyz vami otrese zima, ale mnohem delsi a intenzivnejsi.. To EEG jsem pochopila, ze je z duvodu vylouceni epilepsie a nikdo neresil, ze se pri nataceni eeg neotrasla, doktorka rekla, ze epilepsie to neni. Kazdop. ji ale vysetrila, jestli je vsechno tak, jak ma vzdycky v tom danem veku, v podtstate uz na druhe kontrole (kdyz mela vysledek eeg) nam rekla, ze je zdrava a ze dalsi dve kontroly do veku 3 let jsou uz jen pro sichr.. Tak drzim pesti, zkuste syna vic natacet a treba to zrovna udela, neurolozce urcite pomuze to videt..
Jeste me napadlo, ze to vlastne resila i kamaradka a ta pak prisla na to (bylo to pres leto a mela maleho casto nahateho), ze to jednu dobu delal vzdycky pred vycuranim..
@Zanisek píše:
Jeste me napadlo, ze to vlastne resila i kamaradka a ta pak prisla na to (bylo to pres leto a mela maleho casto nahateho), ze to jednu dobu delal vzdycky pred vycuranim..
Jo, to se dítě tak otřepe,před nebo při čůrání, to dělá i oblečené v plíně, první syn taky, ale to nebude patřit mezi ty SA.
Syn je asi více citlivý, má problém, i když trochu fouká vítr, jiné děti sedí v klidu v kočárku a ten můj vždycky vyváděl, že byl celý kočár vzhůru nohama a to stačilo, aby na něj lehce fouklo a vytahovala jsem slídu, abych někam došla. Taky se více rozčiluje, když není po jeho, má už i období vzdoru, když usíná, potřebuje mě štípat, aby usnul. Celkově se projevuje více osobitě. Doufám, že z toho všeho vyroste a hlavně bude zdravý.
Nene, to oklepani pri curani urcite nepatri mezi ty ataky, jen me napadlo, jestli to s tim nema take spojene.. Ale to tedy ne, kdyz to poznate..
Kazdop. presne jak pisete - dcera byla/je taky citlivejsi (prvni 3 mesice pres den prorvala, pak jako starsi zase venku vyvadela, kdyz ji svitilo do oci slunicko, takze bez klobouku ani ranu
, doted je na me hodne fixovana.. Ale jak pisete, ze vsech „problemu“ vyrostla. Drzim palce, at je to dobre ![]()
@Zanisek Děkuji moc
, asi to tak bude. Ty křečovité stavy už mám i natočené, povedlo se to odpoledne, tak to ukážu lékařce, po telefonu říkala, že to zhodnotí, jestli nás vezmou přednostně na té neurologii. Včera nechtěl prcek ani usnout a budil se s pláčem, během dne si hladí i hlavičku a ouško, ale u toho nepláče. Já už sleduji vážně všechno, každý detail, ale to může mudr. taky pomoct, zhodnotit v čem může být problém. Doufám, že mi řekne, že to jsou ty SA. Budu pak klidnější po tom eeg. Zatím, pokud to nezhodnotí jinak máme termín na 8. července ![]()
U nas to same, respektive ruzne tresy, tiky a zachvevy uz prakticky od narozeni nebo od doby co syn zacal vnimat. Je extremne vzrusivy, citlivy. Otrepani u curani ma taky, popravde mam to obcas i ja, nevyrostla jsem z toho
v pul roce mel maly dokonce regulerni absence a krece, takze okamzite pohotovost EEG a dokonce magneticka rezonance, opravdu to vypadalo na epilepsii, ale ta to neni. Ruzne tiky a zachvevy nas provazeji porad, musi se to hlidat, tyto deti jsou rozhodne nachylnejsi k epilepsii, takze moc nepretezovat ![]()
Ja jsem z toho jednu dobu byla hrozne na prasky, proc to syn ma a co to znamena, ale tak je to vsecko pry benigni a urcite to v teto podobe jednou vymizi.
@Kocourek333 , @Zanisek Byli jsme hned v pátek na neuro, protože naše dětská po shlédnutí videa vypsala žádanku pro okamžité přijetí a vyšetření za hospitalizace. Ta naštěstí nebyla nutná. Neuroložka viděla video, syna prohlédla. Shuddering attacks to nejsou 100%, epilepsie na 95% taky ne. Myslí si, že je syn více vzteklejší povahy a řeší tak svoje kolísavé emoce, ještě je neumí dát jinak najevo. Což se mi po poslední době jeví jako možné,vzteká se dost, mělo by to odeznít s vývojem, samozřejmě, při důsledném vedení. Každopádně máme tento pátek EEG, a kdyby se něco zhoršilo nebo to bylo četnější, tak půjdeme na monitoring na den a noc. Jinak citlivý je syn taky až moc, stačí, když foukne větřík a je celý kočár vzhůru nohama, musím dát folii, i když neprší a vypadáme jako exoti
.
Sice ty křečovité záchvaty vypadají strašidelně, ale pokud to bude jen vztekem, tak díky bohu. ![]()
Našla jsem taky pár nových, pěkných a zajímavých hraček,které nejsou ani drahé a se kterýma si můžeme hrát a mohlo by jej to i zklidnit, tak uvidíme a taky jsme začali užívat EYE Q, rybí tuk od 1 roku, na doporučení, nemůže uškodit a čtvrtku magnesia. ![]()
Dobrý den, syn 16 měsíců měl včera a dnes takové podivné křeče a nevíme, jestli to dělá vědomě nebo ne. Sevře ručičky v pěst, jakoby se zakousne, když má cumel, hlavičku dá na stranu a nahrbí záda a chvíli se třepe. Trvá to pár vteřin, ale opakovalo se to 8×. Výraz má soustředěný a je při vědomí. Když to skončí, tak se nesměje, že by to dělal z legrace. Výraz bych přirovnala jako, když soustředěně tlačí při stolici, ale zároveň je tam silný stisk zubů. A stolici měl předtím a v pořádku, tak to s ní nesouvisí. Včera to několikrát opakoval, dnes to udělal 3×, ale když jsem to chtěla natočit, abych to mohla případně ukázat lékařce, tak to neudělal. Reakce má jinak v pořádku. Asi bych to normálně neřešila a myslela si, že jde o krátkodobý zlozvyk, ale před 12 dny měl teploty a febrilní křeče a byli jsme 3 dny v nemocnici. EEG mu nestáčeli, vypadalo to na běžný jednoduchý febrilní záchvat. Mluvila jsem po telefonu s lékařkou a ta mi řekla, že nás raději pošle na to EEG, tak jsme pro jistotu posunuli i očkování, dokud se nezjistí, jestli je za tím něco jiného. Máte někdo takovou zkušenost?