Skoro roční dítě - nerozumí, neumí

Anonymní
20.2.19 12:09

skoro roční dítě - nerozumí, neumí

Dobrý den všem. Mám dotaz ohledně dcery - je jí necelý rok. Motoricky mi přijde, že je na tom dobře. Leze, stojí s oporou, zkouší bez a obchází nábytek. Co mi ale dělá trochu starost je způsob hry a porozumění. Vím, že každé dítě má své tempo a tabulky by se měly brát s rezervou. Nicméně dcera vůbec neumí nic dát/podat. Vůbec nemá osvojený tenhle pohyb typu něco si vezmu a když jí vyzvu aby to dala mě nebo do krabičky nebo někam, neumí to a přijde mi, že ani nerozumí tomu, co po ni chci. Zkrátka když si vezme třeba kostičku není schopna ji buď někomu dát nebo někam umístit. Neudělala to ještě ani jednou. Vkládačky nebo stavění kostek je úplný scifi. Na nic neukazuje, nezvádá tedy povely dej, podej nebo třeba otevři, zavři, což by dle všeho prý všechno zvládat měla. Rozumí slovu ne, ale jinak mi přijde, že mi ani moc nerozumí. slabikuje - baba, mama, papa umí náhodně slabiky jako bo, po, ale nemyslím si, že by chápala, kdo je mama a baba je víceměně symbol všeho.
Nevím, má někdo podobnou zkušenost, že by dítě v tomhle věku neumělo vzít hračku a někomu nebo někam ji cíleně dát?
Díky za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
231
20.2.19 12:14

Ježiš to moje dítě taky neumí a je mu 14měsíců! A co vidím z okolí tak taky ne! Nechceš toho od ní moc??? Jejdanánku 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
20.2.19 12:18

Nase ma 14mesicu a stavet kostky fakt neumi. Kdyz ji reknu neco o piti, tak si vezme flasku a napije se, ale kdyz chci prazdnou podat, tak to neudela. Nekde jde a obcas zarve NENI a s flaskou nekam sekne kdyz je prazdna. Takze povel podej fakt nedava :lol:
Pojmenovat umi vsechno. Vsechno je totiz PE, pes, brachove, kaceny, hracky.....proste vsechno je pe. Obcas rekne to sve neni, mamam, tatí…ale fakt nevi co to znamena. A slovo NE absolutne ignoruje. Usmeje se na me a stejne dela co nema :roll:

Je to uplne normalni :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
20.2.19 12:19

Vždyť ji není ani rok. Přestala bych ji tak zkoumat a užívala si to. Jedno z nejhezčích období, kdy ti ještě nezdrhá a nedržkuje 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155

8o moje tohle nedělá ani v 15 měsících 8o nějaké vkladačky, stavení komínů apod u nás neexistuje. Ze slov říká jen baba a občas táta. Otevři, zavři netuší co je… Nevím co bys po ní chtěla vždyť je jí teprve rok!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Kolik jí je, 10, 11 měsíců? Já myslím, že moc čteš. Ano, mé děti braly hračky do ruky a cíleně je dávali na místo, ale tam, kam chtěly ony a ne určitě, kam jsem chtěla já. Teď je mladšímu 16 měsíců, tak když chce, donese mi hračku. Zajímá ho vkládačka, ale úplně sám každý tvar dát správně neumí. A začal UŽ dělat Pá Pá, ale většinou až ve chvíli, když už jsou všichni pryč. :mrgreen: Dle lékařů je v naprostém pořádku. Dej jí čas, je ještě malinká. Všechno bude, neboj, až ti z toho půjde hlava kolem!

• Citovat
  • Upravit
24463
20.2.19 12:21

Můj 14-ti měsíční sice dělá vkládačky, ale kostky na sebe nepostaví. Na pokyn „dej“ někdy dá někdy ne. Otevři/zavři neumí. Rozumí „ne“, „pojď sem“, říká asi 6 smysluplných slov. Myslím si že je normální stejně jako Tvé dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
231
20.2.19 12:23

https://clanky.rvp.cz/…chazky.html/ a to ber ještě z rezervou, jsou to prostě tabulky. Opravdu i z okolí plavání kde jsou stejně staré děti tzn. 12-15měs. umí ty věci, které píšeš spíš náhodou (jako, že se jim to náhodou povede) nebo ojediněle. Zbytečně plašíš!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.19 12:27

Mě by ty kostky a vkládačky taky netrápily, spíš to, že neumí nic cíleně vzít a někam dát, kamkoliv. Hračky pouze pouští, nepřenese si je někam, cíleně nepoloží. Jen mě zajímalo, zda to někdo taky takhle neměl. V mém okolí to totiž stejně staré děti umí. Ty už právě i dokonce staví kostky, kutálí míč a další. Tak mě v porovnání zarazilo, že vlastně nikam věci nedává a zda je to ještě v cajku.

• Citovat
  • Upravit
27716
20.2.19 12:30

náš ignoruje skládačky ve 20m ví k čemu to je ale uznal že takovou trapnou hru hrát nebude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3863
20.2.19 12:33

holky já tyhle diskuze vážně nechápu. Vždyť jí není ještě ani rok. Dej jí čas. Ve 2 letech po ní budeš chtít říkanky ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
20.2.19 12:33

Haha tak jsem se uprimne zasmala, mala ma 15 mesicu, zrovna dneska jsem na jednom foru resila jestli se ji nemam zacit nejak vic venovat a tak, neb roste jak drivi v lese:D umi vkladat, a kdyz ji to nejde tak vztekle triska tou kostkou do vkladacky, umi si ukazat co ze stolu chce (obcas si pripadam jak Sybila), vztekle hazi vecma, NE chape, nicmene nedba a dal pokracuje ve skodeni atd. Moc to resis, fakt:) Ale rozumim, taky mam obcas pocit ze dcera zadny lumen nebude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
20.2.19 12:34
@Anonymní píše:
Mě by ty kostky a vkládačky taky netrápily, spíš to, že neumí nic cíleně vzít a někam dát, kamkoliv. Hračky pouze pouští, nepřenese si je někam, cíleně nepoloží. Jen mě zajímalo, zda to někdo taky takhle neměl. V mém okolí to totiž stejně staré děti umí. Ty už právě i dokonce staví kostky, kutálí míč a další. Tak mě v porovnání zarazilo, že vlastně nikam věci nedává a zda je to ještě v cajku.

Samozřejmě, že je to ještě v cajku, vždyť ty děti do roka jsou ještě taková miminka, každé má svoje tempo. Mě se třeba dcera na svoje první narozeniny teprve poprvé postavila v postýlce a že už ostatní tou dobou chodily? No a? Neřeš a užívej si jí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
231
20.2.19 12:36
@Anonymní píše:

Ale to je spíš ojedinělé. Náš třeba taky umí cíleně kutálet míč nicméně stejně stará holčička ani náhodou ale zase umí postavit pár kostek na sebe. Někdo třeba ani nezamává, nebo na povel neukáže jak je velký…ale umí zase něco jiného. Moc to hrotíš, moc srovnáváš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
231
20.2.19 12:37
@elinka90 píše:
holky já tyhle diskuze vážně nechápu. Vždyť jí není ještě ani rok. Dej jí čas. Ve 2 letech po ní budeš chtít říkanky ne?
…a doplňovat lušťovky :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect