Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, dnes se jdeme s přítelem podívat na byt. Chtěla bych mít trvalý pobyt tam, ale nevim jestli to je vůbec někdo schopný udělat a taky nevím jestli se ho na to hned zeptat, aby si o nás nemyslel kdo ví co.. ![]()
POkud je to podnajem, budete potrebovat jeste schavleni majitele, tedy asi druzstva. Zeptej se na to rovnou, aby jsi pak nebyla zklamana. Ale uved nejaky rozumny duvod, treba ze ho mas u rodicu daleko a kvuli uradum by jsi chtela v miste bydliste.
Rozdíl je mezi nájmem a podnájmem. U nájmu schválení majitele nepotřebuješ (tam ti na zapsání TP stačí smlouva), i podnájmu ho potřebuješ.
@Labuť19 moje zkušenost z minulosti je taková, že nikdo trvalý pobyt nechtěl povolit, bohužel. ale zeptat bych se nebála, však to je důležité
@Labuť19 píše:
A když pronájem?
No a kdo je teda majitel, ten co to pronajima nebo nekdo jiny?
Tak se na to zeptej realitky nebo majitele. Nikdo ti hlavu neutrhne.
@Labuť19 pronájem je vlastně nájem… a pak je podnájem. Podle zákona pokud máš nájemní smlouvu, tak ti majitel nesmí zakázat si udělat TP, na to máš nárok. Ovšem ti nikdo nezaručí, že tě pak nevyhodí. Já to s majitelko projednala, ukázala jsem jí zákon, kde je napsaný, že mám na to nárok a ona nic nemohla říct. Jen mi napsala ke smlouvě nějakej dodatek a bylo to. Potřebovala jsem to na příspěvek na bydlení. Pak jsem jen zašla s nájemní smlouvu na úřad a oni mi to hned přepsali. Žádný schválení majitele jsem nepotřebovala.
@Syringa píše:
U podnájmu ano.
Pro podnajemni smlouvu neni mozne trvale bydliste. Jedine pokud trvale bydliste odsouhlasi majitel.
@Syringa píše:
A co jsem asi psala?
Ty jsi v tom prvnim prispevku, na ktery jsem reagovala, psala neco o podnajmeni smlouve? Pak asi teda neumim cist.
@Syringa píše:
A co jsem asi psala?
jenomže podnájemní smlouvu uzavírá nájemce a podnajemce, takže souhlas ve smlouve je z pohledu souhlasu vlastníka k ničemu.
@mag píše:
jenomže podnájemní smlouvu uzavírá nájemce a podnajemce, takže souhlas ve smlouve je z pohledu souhlasu vlastníka k ničemu.
diky, chtela jsem to dopsat…
Majitel se v podnajmni smlouve tezko muze vyjadrovat, protoze neni ani jednou stranou smlouvy.
Neznám moc lidí, kteří by si nechali napsat trvalý bydliště na jejich byt.. a upřímně se nedivím. Pronajímáme byt a jen špatný zkušenosti.. trvalý bydliště nikdy více…:/Ale samo, neznám tě… A v zákoně to sice je, ale dá se obejít tím, že to máš ve smlouvě, že prostě trvalák ne..