Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
kojící čaj, melta, gravimilk, caro, špaldové kafe, granulát hami pro kojící.
Co to má vše společné? jsou to tekutiny, kdybych to tak různě neprostřídávala, tak bych toho tolik přes den nevypila a to je to nejpodstatnější, si myslím.
Melta by měla ovlivňovat tvorbu, je v ní čekanka, která tak působí, stejně tak Caro.
A přikládat a přikládat a přikládat a … ![]()
O ananasu jsem neslyšela, zajímavé ![]()
Na mě fungovalo asi jediné - psychická pohoda (hlavně důvěra v sebe sama), což byl někdy dost problém, ale jakmile jsem začala pochybovat, bylo zle. Jo a pak taky vlastně pomáhalo častější kojení v noci
. Čaj mě taky moc nepomohl, ale je fakt, že mám dvě kamarádky, které ho musely přestat pít, protože měly mlíka moc. U nich to mělo opravdu veliký efekt, takže zkoušej
.
ananas jsem četla - čerpala jsem ze stránek www.kojeni.net a kontaktovala laktační poradkyni
melta, ananasový a hruškový džus, gravimilk, kojící čaje a homeo na podporu kojení - zabírají teda cca za 2 dny a mají se brát max. týden, ale fungují, měli jsme krize asi tři během roku a homeo dycky zabralo
jo odstříkávání v noci jsem zkoušela jednou a byla jsem ráno troska, musí se každé dvě hodiny a malého jsem teda budit nechtěla, to mi přišlo dost brutální
a o tom, že po čaji se tvoří mlíka víc a víc jsem neslyšela a nikdo od nás z prosince s tím teda problém neměl.
Tak hlavně ta psychika, pak to šlo docela samo. Pila jsem hlavně meltu a různé čaje. A dvojčata jsme kojila 18 měsíců.
Ahoj , určitě pitný režim… melta je výborná, gravimilk, i sunar( pro maminku samozřejmě )…ten mi radila pediatrička a osvědčil se - no a hlavně co nejvíce kojit ( častěji ). Ať to tedy s mimčem spolu zvládnete.
Pro anonymku: melta je kávová náhražka, pražená čekanka a možná i nějaký obilí. KOupí se třeba v Bille u kafat.
Já piju meltu a čaj pro kojící.
Ananas zní dobře, zkusím.
Ale hlavně klid.
Nedávno jsem stresovala, že má malá málo a bylo to horší. Jen co jsem se hodila do klidu /přestala pořád vážit/ bylo to lepší.
Včera jsem stresovala zas
, ale už se hážu do klidu ![]()
Mě se osvědčilo nejen hodně pít, ale i hodně jíst
. Jak nestíhám a odbývám se, je to hned vidět. A časový nástup je opravdu asi tak za ty dva dny…
Psychická pohoda je základ (ve smyslu neřešit kolik mimčo vypilo atd. - pokud to není vyloženě nutné sledovat ze zdravotního důvodu). V porodce jsem se tak vystresla, že mi prsa hned co se nalily zase splaskly na snad ještě menší velikost než jsem měla před těhotenstvím. Jak jsem se pak hodila do klidu (díky laktační poradkyni), šlo to jako po másle.
1. častěji přikládat, nedělat delší pauzy než cca 4 hodiny (v noci přikládat, odstříkávat, odsávat…) než se laktace stabilizuje
2. hodně pít
3. dost odpočívat (takové ty „večerní hlady“ a neustálé vymáhání k prsu u dítěte, když se máma přes den snažila stíhat…)
4. psychická pohoda - nestresovat se, zbytečně neřešit
Počítat s tím, že když mimi potřebuje více mléka, prsy se přizpůsobí, ale s určitým odstupem 2- 4 dnů.
Eva
Tak u mě pomohli:
Melta především, kojící čaje… nebo i jednotlivě: řecké seno, sporýš lékařský…nepravidelně i gravimilk.
Hodně jsem jedla a pila.
A hlavně jsem malou nechala řídit tu laktaci…kdykoliv chtěla pít a dokud chtěla pít, tak pila (takže večer skoro pravidelně pila 2-3h v kuse, jednou dokonce i 6h
)..kdybych se řídila radama, jako kojit maximálně 15-20min, tak už asi nekojím…no, ale každý to má jinak, u mě to ale pro rozkojení bylo dost důležité…
A taky jsem se snažila nedělat delší pauzy než ty 4 hodiny, takže jsem občas v noci malou i budila, většinou se ale hlásila sama…
Taky jsou dobra homeopatika Ricinus Communis 5CH - 4 globulky rano a 4 vecer pod jazyk - nepit a nejist na to 20 min. a cucat max tyden, pak prestat - po 3 dnech budes mit nalita prsa jak v sestinedeli
. Dulezite je skutecne po tydnu vy:,–(it - rada homeopatky!!! - pokud se tato homeopatika pouzivaji dlouhodobe, tak pry pusobi jako obraz toho k cemu jsou urcena. Nicmene nejdulezitejsi je hodne pit a casto mimi prikladat a pri kojeni vystridat obe prsa nekolikrat - obvzlast v noci, kdy je mimi ochotne vice spolupracovat.
Ahoj, slyšela jsem mnohé - od ananasu po meltu. Co vám zvýšilo tvorbu mléka?
Ten ananas i chápu. Podporuje vyloučení tuku z krve do mléka. (ale zase je přece jeho chuť dooost výrazná)
ale ta melta?
kojící čaje dle mého neovlivňují množství mléka - pouze jeho chuť
Děkuji předem za zkušenosti