Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Když mi umřel děda nechal mi tu po sobě byt který bude muj až v něm dožije babička. No jenže když mi bylo čerstvých 18let tak mi mamka řekla že pojedeme podepsat smlouvu a nechtěla říct jakou jen mlžila že to není nic důležitého a tak.. No po podepsání smlouvy (samozřejmněže jsem ji mečetla vím moje blbost ale byla sem fakt mladá a mavíc je to moje máma tak proč bych ji neměla věřit), mi řekla že byt je přepsán na bratra (mám dva bratry) s tím že až babička umře bude častka rozdělena na 3časti a nebo ldyž tak jeden z nás bude chtít bydlet tak může. No teď máme syna a já si říkam proč by byt měl být napsaný na mého bratra když děda tam uvedl jen mě? Je to podvod od rodiny.. chtěli jsme stavět baráček ale nedosáhli jsme na hypotéku ldybych blbka smlouvu nepodepsala bylo by to vyřešeno ručila bych bytem. Navíc bratr má jineho otce a ten je dost movitý a určitě se s náma taky nebude ďelit o dědictví. Určite bych jim z toho něco dala ale štve mě že je napsaný na něj. No tak sem se chtěla zeptat jestli myslíte že se s tím dá něco dělat? Nebo jestli nemáte někdo podobnou zkušenost děkuji
![]()
Aha, není to nic důležitého a proto někdo ověřuje tvůj podpis, zda jsi to opravdu ty?
A jinak ne, nejspíš se s tím nedá dělat vůbec nic.
Neuděláš nic. Ale i chápu, že jsi v tom věku smlouvu nepřečetla a věřila mámě
@Anezka39 Ne neda, byla jsi zletila svepravna, vse probehlo zrejme radne pod dohledem notare ci advokata s overenim podpisu, kdyz to proslo pak na katastru. Za naivitu a blbost se holt plati. ![]()
@Anezka39 Tezko bys u soudu dokazovala, ze jsi tu smlouvu podepsala pod natlakem ![]()
Napadá mě jedině pokusit domluvit s bratrem, jestli by být na tebe zase nepřepsal, ale je to jen na jeho dobré vůli. Tak záleží, jaké máte vztahy.
@Anezka39 Spíš než tady to skonzultujte s právníkem který se specializuje na majetkové právo. Ten vám dá spíš odpovídající informace. Ale počítejte že pokud se do toho boje dáte poštvete proti sobě celou rodinu (i když to asi moc velká ztráta nebude když vás okradli).
@Anezka39 píše:
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Když mi umřel děda nechal mi tu po sobě byt který bude muj až v něm dožije babička. No jenže když mi bylo čerstvých 18let tak mi mamka řekla že pojedeme podepsat smlouvu a nechtěla říct jakou jen mlžila že to není nic důležitého a tak.. No po podepsání smlouvy (samozřejmněže jsem ji mečetla vím moje blbost ale byla sem fakt mladá a mavíc je to moje máma tak proč bych ji neměla věřit), mi řekla že byt je přepsán na bratra (mám dva bratry) s tím že až babička umře bude častka rozdělena na 3časti a nebo ldyž tak jeden z nás bude chtít bydlet tak může. No teď máme syna a já si říkam proč by byt měl být napsaný na mého bratra když děda tam uvedl jen mě? Je to podvod od rodiny.. chtěli jsme stavět baráček ale nedosáhli jsme na hypotéku ldybych blbka smlouvu nepodepsala bylo by to vyřešeno ručila bych bytem. Navíc bratr má jineho otce a ten je dost movitý a určitě se s náma taky nebude ďelit o dědictví. Určite bych jim z toho něco dala ale štve mě že je napsaný na něj. No tak sem se chtěla zeptat jestli myslíte že se s tím dá něco dělat? Nebo jestli nemáte někdo podobnou zkušenost děkuji![]()
Nedavno jsem slysela o pripadu, kdy takhle vypekl manzel manzelku cizinku. Pote co podepsala hromadu smluv v cizich jazyce ji rekl, ze se prave rozvedli a ze se vzdala veskereho majetku ( ktery tedy vydelal v prubehu manzelstvi on, ovsem ona by mela narok na polovinu). Soudila se a prohrala. Proste to podepsala. Bohuzel. ![]()
Co znamená „nechal mi tu po sobě byt“? Byla to darovací smlouva nebo to jen tak řekl?
Další nesrovnalost- byt se napsal na bratra? K tomu, ale musel být teda souhlas babičky, pokus ještě žila nebo byt padl do dědictví matce a ta rozhodla, že byt napíše na syna?
Nebo vážně byla darovací smlouva na tebe a ty si vzdala bytu ve prospěch bratra??
Neuděláš s tím nic. Řešili jsme podobnou situaci - strejda (poslední ze tří bratrů), přesvědčil demencí trpící babičku, že má dům přepsat na něj. Babička byla fit do vysokého věku, celý život několikrát za rok opakovala, že dům se bude dělit na třetiny, protože měla tři syny. Bohužel poslední zůstal ten nejvíce vyčůraný… Nikomu nic neřekli, po smrti babičky jsme se nestačili divit.
Inko - info o rodině
@KaroliS píše:
Nedavno jsem slysela o pripadu, kdy takhle vypekl manzel manzelku cizinku. Pote co podepsala hromadu smluv v cizich jazyce ji rekl, ze se prave rozvedli a ze se vzdala veskereho majetku ( ktery tedy vydelal v prubehu manzelstvi on, ovsem ona by mela narok na polovinu). Soudila se a prohrala. Proste to podepsala. Bohuzel.
To mi zní jako urban legend. Protože už to, že byla podepsána smlouva v jazyce, které jedna ze stran nucená k podpisu prokazatelně nerozumí, je naprosto jednoznačný podklad pro její zneplatnění a neumím si představit soudce, který by rozhodl o opaku.
@Anonymní píše:
Co znamená „nechal mi tu po sobě byt“? Byla to darovací smlouva nebo to jen tak řekl?
Další nesrovnalost- byt se napsal na bratra? K tomu, ale musel být teda souhlas babičky, pokus ještě žila nebo byt padl do dědictví matce a ta rozhodla, že byt napíše na syna?Nebo vážně byla darovací smlouva na tebe a ty si vzdala bytu ve prospěch bratra??
Byla to darovaci smlouva ve ktere byla podminka ze babicka tam dozije, a babicka byla u odisu druhe smlouvy kdyz se byt prepisoval na bratra souhlasila s tim ona a i ja bohuzel teda nevedomky..
@Anezka39 píše:
Byla to darovaci smlouva ve ktere byla podminka ze babicka tam dozije, a babicka byla u odisu druhe smlouvy kdyz se byt prepisoval na bratra souhlasila s tim ona a i ja bohuzel teda nevedomky..
Ne s tím nenaděláš nic, zejména po dlouhé době. A to co popisuješ nebyl podvod, ale dohoda v rámci rodiny, se kterou všichni souhlasili a ty si teď změnila názor.
Jako jestli máš kopie smluv, tak to můžeš vzít k právníkovi co dělá dědické právo. Ale předem si rozmysli, jestli ti to za to stojí, protože šance je vcelku nevelká a ještě víc to zhorší vztahy ve tvé rodině. A pokud máte a nebo plánujete děti, tak prostě příbuzné budeš potřebovat, pokud nechceš padat na hubu.
@Anezka39 v tom případě bych se zeptala matky, proč takhle podrazila vlastní dítě.