Jak vypadá církevní pohřeb?

100
29.11.11 09:24

Pohřeb - prosím o radu

Ahoj, potřebuji poradit. Manželovi zemřela maminka a bude mít církevní pohřeb s následným uložením do země. Nevím, jak takový pohřeb vypadá, zažila jsem jenom pohřby ve smuteční síni. Nemohla byste mi některá napsat, jak takový pohřeb probíhá? Jak dlouho trvá? Musím se svými rodiči promyslet nějaké vystřídání se u malé dcery, která pojede s námi,ale nechceme, aby byla v kostele (aby nerušila). Další konkrétní otázka, kdy se dávají květiny? Tchán mě nějak opominul při objednání kytic a věnců, takže já přinesu kytici přímo až na pohřeb. Manžel mi obecně řekl, jak církevní pohřeb probíhá,ale nehci ho týrat vyptáváním se na podrobnosti. A ještě sedly byste si k manželovi nebo mám být jinde a nechat spolu jen tchána a oba syny? Ach jo..Díky moc za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10048
29.11.11 09:26

Ahoj no trvá to necelou hodinu, je to prakticky mse v kostele, potom se odchazi v pruvodu na hrbitov a ulozi se do hrobu. Já bych na tvým místě byla celou dobu vedle manžela, to je uplně normlani. Kytky se budto hazi do hrobu nebo pokladaji pobliz nebo v kostele k rakvi a pohrebni sluzba je pak nasklada na hrob az bude zasypanej.
Preju pevny nervy… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
29.11.11 09:29

Předem upřímnou soustrast :kytka: :hug:

Církevní pohřeb i se mší? Jestli jo, tak to bude na cca hodinu v tom kostele a pak teda ještě průvod na hřbitov a nějakou chvíli tam. Celkově bych počítala tak 2 hodiny, záleží jak máte daleko hřbitov atd.

Květiny, pokud se pamatuju, tak se dávají před tou mší, skládají se okolo rakve. Já jsem teda seděla u manžela, ale neměli jsme ještě děti (pohřeb byl necelý měsíc po svatbě, manželovi zemřela babička). Podle mě bude nejlepší, když si na celou dobu zajistíš hlídání (myslím po celou dobu obřadu v kostele), abys mohla být s manželem vepředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
29.11.11 09:34

u nás na vsi jsou jedině tyto pohřby. Květiny se dávají hned po příchodu do kostela vedle rakve, sedni si určitě k manželovi - bude to potřebovat. Zajistila bych hlídání, aspoň na tu hodinku - může jezdit třeba s kočárkem kolem. A určitě se pořádně oblékněte - v kostele je hrozná zima a za tu hodinku vsedě člověk řádně vychladne. Přeju hodně sil … a upřímnou soustrast!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
29.11.11 09:39

Tak jak řekla Dice. Většinou bývá předtím mše v kostele, při níž je před oltářem rakev se zemřelým. Jestliže poneseš kytici a věnce až tam, tak by asi bylo vhodné se domluvit a přinést to trochu dříve, co vím, tak se vystavují právě už k té rakvi v kostele (ty co pak zůstanou nahoře na hrobě). Předtím se občas (na přání rodiny) může na chvilku rakev odklopit a nejbližší se loučí se zemřelým, někdy je pak odklopená celou dobu, někdy naopak zavřená, je to podle přání rodiny. Mše trvá cca hodinu, počítej ještě minimálně další půl hodinky než se donese rakev k hrobu, uloží se dovnitř, kněz pronese pár slov a pak se jednotlivě (od nejbližších příbuzných, po vzdálenější až po přátele a známé) přistupuje k rakvi, každý hodí kytičku na rakev a lopatku s nabranou hlínou. Někdy se do hrobu květiny nesmí házet (nějaký blbý místní opatření). Pak si nejbližší rodina stoupne do řady (v ní bys už asi být neměla, bývají jen druh, děti, vnoučata, tuším) a ostatní jim po řadě přejí upřímnou soustrast.
Upozorňuji, že celý proces bývá obvykle mnohem více náročný na nervy než pohřeb ve smuteční síni. Zažila jsem během posledních let tři (dvě babičky a děda) a všechny byly šílené.
A nevím zda potom děláte nějaké pohoštění nebo něco, ale bývá to obvykle zvykem pak sezvat (ne všechny, ale rodinu), připravit třeba oběd nebo alespoň něco k zakousnutí.

A určitě bych seděla u manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
29.11.11 09:40

Adul - upřímnou soustrast…

Napíšu, jak to proběhlo u nás. Pohřební služba přiveze zesnulého před obřadem, někdo by měl jít a zkontrolovat, jesti je v rakvi skutečně zesnulý a je vhodně upraven. Pak se rozhodne, jestli se rakev nechá otevřená i pro ostatní (dělá se málo) nebo se zavře definitivně. Pak se rakev nainstaluje v kostele a to tak, že je zesnulý hlavou směrem dovnitř kostela (ke dveřím). na rakev se dává kytice, kdy jedna strana je delší (obvykle se jeden květ povytáhne) a ten ukazuje na nohy. Nejbližší rodina sedí pohromadě v první lavici v kostele a rozhodně ty mezi nejbližší rodinu patříš, takže bys měla sedět vedle svého manžela. Můžete si upravit dle dohody samozřejmě jinak, nevím, jaké máte rodinné vztahy, ale sedět jinde je velmi nestandartní. Zádušní mše trvá asi 45 minut - katolická. Jiné jsem se nezúčastnila. Jedná se o klasickou zádušní mši, myslím, že nemá smysl popisovat kdy se vstává, kleká atp. To budeš dělat jako všichni ostatní. Při obřadu může někdo za rodinu promluvit, nebo i kamarád a povzpomínat na zasnulého. To se musí dohodnout dopředu s farářem. Věnce se obvykle položí v kostele k rakvi nebo před rakev. Květiny záleží - pokud jde tělo do země, tak se obvykle háží na rakev. Myšleno menší - karafíáty a tak. Pokud je to nějaká mega kytice, tak bych ji dala k rakvi a pak na hrob až se zasype. Po zádušní mši se musí rodina dohodnout, kdo rakev ponese (obvykle 4-6 chlapů). Když se rakev vynáší z kostela tak, je zvyk, že se točí, tj. zesnulý je vynesen z kostela nohama napřed - je to jeho poslední cesta. Rakev se nese k hrobu, smuteční hosté za rakví. U hrobu jsou již hrobníci (dopředu se s nimi dohodne, že se musí hrob otevřít - vykopat) přes díru jsou desky, na ten se rakev položí a farář ještě má poslední část rozloučení se zesnulým, bývá i hudba. Farář naposledy požehná. Pak hrobníci pod rakví podvlečou popruhy, odstraní desky a pomalu spouští rakev do hrobu. Pak se ještě může každý naposledy rozloučit, přistoupí k hrobu, do kterého je spuštěná rakev, vhodí kytku a obvykle bývá i lopatka a můžeš na rakev hodit trochu hlíny. Pak už se odchází na smuteční hostinu. Mezitím hrobíci hrob zavřou a nahoru se dají věnce, které byly v kostele.

Pohřeb do země je obvykle velmi emotivní a psychicky náročný. Dítě bych tam určo nebrala…:-(

Hodně síly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
29.11.11 09:50

Holky, díky moc!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
29.11.11 13:06

ahoj hodně záleží na zvyku
U nás se provádí církevní pohřeb tak,že nebožtík je dovezen do domu smutku ( dům kde žil před smrtí) tam je většinou otevřená rakev a u rakve je svěcená voda a kdo příjde k rakvy tak namočí takvou štětku v tý vodě a udělá mrtvýmu kříž, u rakve se modlí,pak je rakev zavřená a dá se do auta,pohřebák jede po dědině krokem za ním jdou pozlstalý a všichni co přišli na pohřeb,pak se jede do kostole kde je opět rakev otevřená a je mše a rozloučení,pak se rakev zabouchne hřebíkem a už se neotevírá jde se k hrobu, tam je rakev vložená do hrobu a každý jde hodá kytku do hrobu a zasype 1 lopatou hlíny a pak se přeje hned u hrobu nejbližším příbuzným soustrast … Kytky a věnce se vezou s nebožtíkem v autě a nebo se nakládají okolo rakve v kostele a pak se dají na hrob… male u nás jsou pohřby fakt síla, ona otevřená rakev u 19 kluka co se zabil při autonehodě, nebo u babičky co měla po pitvě přišpěndlenou hlavu fakt hnus :x no hold jinek kraj jinej mrav,já zas nikdy nebyla na pohřbu v obřadní síni,vechny pohřby jsou církevní a trvají u nás i 2 až 4 hodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
29.11.11 18:05

Tetma - děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
29.11.11 18:14

Ahojky…upřímnou soustrast..já byla na pohřbu babičky na Slovači…místo hlíny jsme jako vnoučata měly snítky buxusu a její děti kytičku drobných karafiátků…jinak je to stejné jak píší děvčata… :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
29.11.11 22:12

Děkuji Sylvajs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1297
6.9.12 09:10

Ahoj,
dovolím si diskuzi znovu otevřít.
Včera nám zemřela babička a přála si církevní pohřeb s uložením do rakve.
Máme ani ne pětiměsíční miminko, přítel si myslí že bychom ho zkusili vzít do kostela s sebou a v případě že by rušilo, on by s ním odešel ven.
Já si nejsem jistá, jestli to není nevhodné, aby tam malej plakal a aby pak případně přítel odcházel z kostela během obřadu.
Malej je ale plně kojenej a na delší dobu než hodinu ho dát hlídat nelze.
Jak byste to řešily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
6.9.12 09:18

Víš, pokud se chcete opravdu zúčastnit pohřbu, tak bych ho zkusila vzít s sebou, ale na druhou stranu, církevní pohřby trvají delší dobu, tak se do té hodiny těžko vlezete. :think:

• Citovat
  • Upravit
5164
6.9.12 09:21

Na pohřeb bych si ho klidně vzala, může být v kočárku a kdyby byl nějaký neklidný, tak buď s ním půjdete ven nebo můžete rovnou zůstat vzadu v kostele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1120
6.9.12 09:26

Ahoj,
upřímnou soustrast. Já bych požádala kamarádku/matku manžela, aby jela s Vámi a vozila kočárek v okolí, pokud by hodně pršelo, dá se počkat v autě nebo ve větším městě vytipovat nekuřáckou kavárnu/pasáž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný